Poreklo prezimena, mesto Badovinci (Bogatić, Mačva)

4. oktobar 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva mesta Badovinci, opština Bogatić, od 18. veka do današnjih dana

Doseljeni u 18. veku

Iz Crne Gore: AĆIMOVIĆI (M. Gospojina, 9 k), i od njih ILIJAŠEVIĆI (6 k), od roda su Rojevića iz okoline Nikšića, isti su sa Savićima u Prnjavoru, Glišićima u Brankovini (Podgorina), i Amajlijama u Semberiji.

Iz Hercegovine: JEVTIĆI (Đurđic, 55-9 k), iz okoline Nevesinja; ima ih i u Zminjaku i Bogatiću. TOVILOVIĆI (46 k), PETRUŠIĆI (18 k) i POPOVIĆI, zvani Dukići (15 k), jedan su rod, i slave Sv. Jovana. GARIBOVIĆI (Aranđelovdan, 18 k) ranije se zvali Jeremići, KOKOTOVIĆI, zv. Tičići (Tomindan, 2) iz okoline Nevesinja. ROSIĆI (Nikoljdan, 70 k), i od njih DUGONJIĆI (1 k), ŽIVOJINOVIĆI (5 k), POPADIĆI (9 k), i STANKOVIĆI II u Zminjaku.

Iz Bosne su došli: BIRČAKOVIĆI (Lazarovdan, 32 k), iz Birača. VUČKOVIĆI (Aranđelovdan, 17 k), MARKOVIĆI, zvani Bošnjakovići (Mitrovdan,5 k), MATIĆI (Jovanjdan, 8-1 k), MIŠIĆI (Stepanjdan, 8 k), od Maglaja. VASILJEVIĆI (Aranđelovdan, 5-1 k), zvani Buljubašići (po nekom pretku koji je bio buljugbaša, najverovatnije – u Prvom srpskom ustanku), ILIĆI (Avramije, 4 k), PAVLOVIĆI, ranije se zvali Srbići (Aranđelovdan, 2-1 k).

Iz Semberije prešli:BUDALIĆI (M.Gospojina, 8-1 k), i od njih POŠTIĆI II (5-1 k), od roda su Milinkovića iz Amajlija. GAVRIĆI (Avramije, zvani Lesići 16 k), i Tulaševići (5 k), isti su rod sa PANDUROVIĆIMA (14-4 k), ŠARČEVIĆIMA (6-1 k), i Perićima I u Ribarima. GUCONJIĆI (Ignjatije, 18-2), iz Dvorova. ANČIĆI (Lučindan, 10-2 k), ranije se zvali Ristići, od roda su Crnogorčevića, i isti su sa Gavrilovićima u Amajlijama i Negićima u Dvorovima, Milosavljevićima i Milovanovićima u Glogovcu, Golubovićima i Pavlovićima u Sovljaku, i Pelićima u Salašu Crnobarskom; prvo su bili nastanjeni u Crnoj Bari.

BIJUKLIĆI (Mrata, 13-1 k), od Užičke Crne Gore; od njih su ISAKOVIĆI (7 k), JAKŠIĆI (1 k), JANKOVIĆI (3 k), PAKIĆI (9-2 k), PAUNIĆI (48 k), i Smiljanići u Belotiću. VRAČARIĆI (Aranđelovdan, 23-3 k), došli zajedno sa Bijuklićima iz istog mesta.

BAJUNOVIĆI (Nikoljdan, 50 k), staro ime Stepanovići; doseljeni od Bajine Bašte.

Iz Srema su došli ERDEVIČKI (Jovanjdan, 40 k) stari ime Pevačevići, iz Erdevika.

BIROVLJEVIĆI (Aranđelovdan 5k).

MAŠTRAPOVIĆI (Aranđelovdan 2 k), doseljeni od banovačkih.

ARNAUTOVIĆI (Đurđevdan, 45 k), od roda su Vukmanovića, i doseljeni su iz Podgorine.

ĐURIĆI (Jovanjdan, 9 k), iz Batalaga, u Tamnavi.

NEŠIĆI (Nikoljdan, 16-1 k), od Kolubare; od njih su Sekulići u Zminjaku,

CVETULJCI (Aćim i Ana, 20 k), od roda su Đapića; doseljeni iz Cvetulje, u Jadru; od njih su TANASIĆI II (3 k), HORVATOVIĆI (Jovanjdan 4 k), doseljeni iz Hrvatske.

Doseljeni početkom prošlog veka- od 1 srpskog ustanka do 1829. godine

Iz Crne Gore: STANIŠIĆI (Aranđelovdan, 10-1 k).

Iz Hercegovine: TODIĆI (Stepanjdan, 4 k), pre se zvali Jovičići.

Iz Bosne:  BREZIĆI (Đurđevdan, 7-3), iz Breze, i isti su rod sa ribarskim. ZORIĆI (Mioljdan, 27-4 k). ROKIĆI (Avramije, 7-1 k). SLAVKOVIĆI (Stepanjdan, 9 k) i od njih TOŠIĆI (8 k).

Iz Semberije su prešli:ACALOVIĆI (Nikoljdan, 2 k), iz Velikog Sela; isti su sa Milićima u Sovljaku. BOROVIĆI (Stepanjdan, 1k), iz Međaša; isti su rod sa metkovačkim. VULOVIĆI (Nikoljdan, 13 k), iz Popova. DRMONJIĆI (Stepanjdan, 1-1 k), i TANČIĆI (4-1 k), od roda su Kusturića, i isti su rod sa Novakovićima u Salašu Crnobarskom, i Vučetićima u Sovljaku. PETRIĆI (Jovanjdan, 15-1 k), od roda Milinkovića SAVIĆI (Nikoljdan, 5-2 k), iz Popova. SLADOJEVIĆI (Jovanjdan, 2 k), iz Međaša, doseljeni 1820. godine. od njih ima odseljenih u Klenju. TATOMIROVIĆI (Jovanjdan, 11-1 k), isti su rod sa crnobarskim. ČEMBIĆI (Đurđevdan, 2-2 k), iz Batkovića; od njih su odseljeni majurski.

KOJIĆI (Đurđevdan, 29 k), i od njih ANTONIĆI (4 k), MALUŠIĆI (2 k), i Ljubičići U Zasavici II, doseljeni su iz Kojića sela negde u Srbiji.

BLAGOJEVIĆI (15 k), TIMOTIĆI (16 k), i NEDELJKOVIĆI (11 k), od roda su Reljića (Stepanjdan) iz Krasave, u Rađevini. SLEPČEVIĆI (Lučindan, 4 k), došli iz Podgorine, ŠKORIĆI (Stepanjdan, 4 k ), iz MOJKOVIĆA (Rađevina); Starinom su iz Skormana u primorju.

Ne znaju poreklo: VELIMIROVIĆI (Jovanjdan, 2-1 k), i od njih VILIĆI (5 k), i Mijatovići 11 u Crnoj Bari; ranije se zvali Marinkovići. TANKOSIĆI (Nikoljdan, 11 k), ranije se zvali Gajići. ĆOROVIĆI (Aranđelovdana), 1 k).

Doseljeni između 1829. i 1863. godine

KRSMANOVIĆI (Đurđevdan, 4-2 k), iz Crne Gore.

Iz Bosne su: BOJIĆI (Đurđevdan, 13 k). ALEKSIĆI (nikoljdan, 4 k). DELIĆI (15 k), i DESANČIĆI (4-2 k), od roda su Lekarevića, i isti su sa Lekarevićima u Zasavici I, Radivojevićima u Radenkoviću, i Dukićima u Bogatiću. ŠESTIĆI (Krstovdan, 1 k), poreklom su od nekog Cveje, koga je usinio Ilija Srdarević (Srdarevići su zamrli).

JANKOVIĆI (Aranđelovdan, 3 k), iz Balatuna u Semberiji. POŠTIĆI (Kliment, 5 k), od roda su Milovanovića iz Međaša. JOCIĆI (Đurđevdan, 5 k), došli iz Pocerine, a starinom su Hercegovci; isti su sa JOCIĆIMA u Prnjavoru. GAVRIĆI (Nikoljdan, 3 k), došli iz Ravnja, od tamošnjih Gavrića. ARNAUTOVIĆI (Tomindan, 6-1k), potiču od Gliše Stankovića, iz M. Belotića. Gliša je bio dovodac uz mater, koja se preudala u Arnautoviće.

Na znaju poreklo:PAJIĆI (Jovanjdan, 10-3,) i od njih Vladimirovići u Klenju. RUŽIČIĆI (Nikoljdan, 3 k). STAOROVIĆI (Aranđelovdan, 4 k). DŽAVIĆI (Nikoljdan, 5-2 k). SIMIĆI (Đurđevdan, 4-1 k), ranije se zvali Daklemovići.

Doseljeni krajem prošlog i početkom ovog veka

KOPILANOVIĆI (Nikoljdan, 2-1 k), iz Balatuna, u Semberiji. RISTIĆI (Stepanjdan, 2 k), iz Bosne. NIKOLIĆI (Nikoljdan, 1-1 k), od Užica. TANASIĆI I (Nikoljdan, 9-1 k), ne znaju poreklo, osim da su se ranije prezivali Cvetkovići. STEPANOVIĆI (Nikoljdan, 3 k); doselio se Slavoljub, iz Jarebica, u Jadru. MILOSAVLJEVIĆI (Petkovača, 1-1 k), potiču od Jakova Šćekića, iz sela Zagrade, kod Ivangrada; Jakov je došao 1912. godine i prizetio su u Milosavljeviće; pravi Milosavljevići su zamrli.

Doseljeni između dva svetska rata

Iz Like su doseljeni, 1921. godine: BUCALI (Đurđevdan, 10-2 k). DAVIDOVIĆI (Stepanjdan, 2-1 k), pre se zvali Torbice. RAJINOVIĆI (Đurđevdan, 1 k). SARIĆ (1 k), došao iz Bogatića, 1928. godine; po zanimanju bio užar.

KNEŽEVIĆ (1 k), iz Bosne; uljez u Panduroviće.

ERCEGOVČEVIĆ (1 k), iz Dublja; uljez u Viliće.

IVANOVIĆI (2 k), iz Klenja.

STOJANOVIĆ (2-1 k), iz okoline Niša; bio crepar; uljez u Panduroviće.

KUZMANOVIĆ (1 k), iz Salaša Crnobarskog; uljez u Staoroviće.

 

IZVOR: macva.awardspace.com

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.