Порекло презимена, село Пухово (Лучани, Доње Драгачево)

25. септембра 2012.

коментара: 1

Порекло становништва села Пухово, према истраживању Јована Ердељановића, који је 1898. и 1899. проучавао Доње Драгачево

Трагови од старих људских насеља показују, да ни ово место није било увек пусто пре постанка данашњег села. А садашње становништво у Пухову све је пореклом од досељеника. – Како у овом селу нема селишта, а и трагови ранијих насеља више су у близини Бјеличине долине, по свој прилици пређашња насеља нису бивала на овом месту него ниже, према бјеличком пољу.

Данашње је село по казивању настало пре „близу 200 година“, а толику старост приписују и најстаријој сеоској породици, Јаћимовићима, која га је засновала. – По народном предању Пухово је раније, све до пре 70 година било једно село са Лисом (види о том у опису Лиса). Раздвојили су се због Бјелице, која је својим честим придолажењем сметала овој заједници. Године 1818. Пухово (Тајисићи) је заједно са Лисом имало 35 домова са 90 арачких лица.

Јаћимовића предак Јаћим дошао је у првој половини 18-ог века (он је прадед старцу Јанићију Тодоровићу, коме је преко 80 година) од Сјенице. Јаћим се био најпре настанио у једном склону у Негришорској Ријеци, који се сад зове Кукурузиште или Мумурузиште по томе, што је он ту сејао кукуруз. А место, где је била његова кућа, зове се и сад Стара Кућа. – Од Јаћимовића су и Тодоровићи и Тајисићи, који су добили презиме по некој својој баби Тајисији. О старини породице и презимена Тајисићи доказ је: прво, што се, као што је поменуто, цело село звало и именом Тајисићи место Пухово, и друго, што се међу кнезовима и кметовима нахије пожешке, који су писали Кнезу Милошу писмо 4. децембра 1821. године налази потписан и Вилип Тајисић (Финансије II, с. 624.). – Кад је у почетку 19-ог века „морила куга“, Јаћимовићи су били пребегли у село Грабовац у Гружи. Један од њих, Тривун Јаћимовић, и остане у Грабовцу, те је од њега сад тамо велика породица Јаћимовића. Има Јаћимовића одсељених и у драгачевско село Негришоре. Свима је слава – Арханђеловдан.

После Јаћима дошао је Нешован, предак данашњих Нешовановића. Нешован се доселио из Љепојевића од Нове Вароши. Он је после дозвао и свога брата Габора и населио га у негришорским Шибинама, и тамо су од њега Габори. И Нешовановићи и Габори славе Ђурђиц. И у Пухову причају за Нешовановиће исто као и за Габоре у Негришорима, да си им преци били Цигани.

Да су Јаћим и Нешован најстарији досељеници у селу, народ доказује и тиме, што су њихови гробови најстарији у гробљу и баш су један до другог.

Благојевићи су најстарији после ових породица. Они су зацело близак род са Јаћимовићима, јер се зна, да је њихов предак Благоје био земљак Јаћимов и да га је Јаћим и склонио, да се пресели овамо; уз то имају и једну славу: Св. Арханђела. У потврду овога наводе још и то, што су у време поменуте куге Благојевићи заједно са Јаћимовићима побегли у Грабовац и заједно се са њима вратили.

За старе, праве Станиће (Бомбарце) вели се, да их је стари Нешован доселио из свог места Љепојевића. Али су прави Станићи изумрли, него се пре 40 година у њихову кућу призетио неки Лазовић из драгачевских Миросаљаца. Он обнови кућу и прими њихово презиме Станић.

Матовића чукундед Мато дошао је из Херцеговине (из Дробњака? Слави Ђурђев-дан).

Јелићи (Кобићи) досељени су пре 80 година из драгачевског Лиса. Они су од Јелића из велике лишке породице Јовичића. Иста им је и слава: јесењи Ђурђиц. У Пухову нагађају, да су и Јелићи (Јовичићи) старином из истог места, одакле су и Нешовановићи.

Затеге су од Зетега из драгачевског Лиса. Дошле су пре 50 и више година у Пухово.

Дмитровићи (Ћировићи) су пореклом од слуге, који је из Сјенице најпре дошао у драгачевску Трешњицу, па одатле пре 40 година у Пухово, купио земљу и настанио се.

Данашње Пухово спада несумњиво међу млађа села, јер су му најстарије породице поуздано досељене у првој половини 18-ог века. Али је оно задржало више породица из 18-ог века (5) него што их је добило у 19-ом (3), и што је главно: док на три нове породице долази само 8 кућа дотле се од пет старих породица до сад намножило 64 куће.

ИЗВОР: Јован Ердељановић, Доње Драгачево; приредио сарадник портала Порекло Н. Кузмановић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Nemanja

    Da li neko zna da mi kaze kako su isla dalja kolena posle Jacima, fale mi prva dva naredna?