Блиц: Немцу који је открио српско порекло јавило се 200 људи

9. септембар 2012.

коментара: 5

Преносимо причу из дневног листа Блиц о Немцу Волфгангу Пецолду (68), који је ДНК анализом утврдио да му је отац српски војник који је као ратни заробљеник у Немачкој имао везу са његовом мајком 

Дирљива прича Волфганга Пецолда (на слици), 68-годишњег Немца из Дрездена који је прошле године, случајно, открио да је његов прави отац српски заробљеник (а не Немац Рудолф Пецолд), имала је велики одјек. Више од 200 људи реаговало је на причу објављену у “Блицу” нудећи документа, фотографије и информације.

– Жена из Београда послала ми је списак имена свих српских војника – заробљеника који су били у мом родном месту Кинхајдеу и један од њих би могао да буде мој отац – каже Пецолд за “Блиц”, додајући да се нада да је бар један од тих заробљеника жив.

– Ако и има живих, они су старости између 90 и 100 година. Кад би постојао такав, одмах би дошао у Србију да га упознам и евентуално нешто сазнам од њега – каже Пецолд.

Да подсетимо, Рудолф Пецолд из Дрездена отпутовао је лани у родно место Кинхајде са идејом да употпуни родослов. Тамо га је, међутим, сачекало шокантно откриће.

Из приче мештана сазнао је да он није син оца Рудолфа, већ да је његова мајка имала везу са српским заробљеником. Фотографије су такође потврђивале фрапантну сличност са једним од њих под надимком Цепелин.

Пецолд је ускоро, ДНК анализом, потврдио да је са сестром, 14 година старијом од њега, само полубрат. Дао се у потрагу за мистериозним Цепелином, чије кћерке проналази у Београду. ДНК анализа није потврдила да су од истог оца, али је Пецолду дефинитивно потврђено, укрштањем хромозома са мушким потомком Цепелина, да је српског порекла.

Да би пронашао оца, Пецолд се јавио српским медијима. “Блиц” је у два наврата писао о његовој потрази. Нашој редакцији јавили су се бројни људи чији су дедови и очеви били у немачком заробљеништву, многи оставили децу тамо, а те приче у породицама годинама “гуране под тепих”.

Пецолд је контактирао са 19 породица а круг потенцијалних рођака свео је на пет. Са једном породицом урадио је и ДНК тест. Резултате очекују крајем септембра.

Поред заробљеника са надимком Цепелин, Пецолд верује да би извесни Властимир Јовановић, (трећи са десна горе у кругу) био најсличнији њему.

– Сведок Хелмут Кунц (83) сећа се Властимира као корпулентног веселог и љубазног човека који је радио на имању сељака Милера. Али података о потомцима и о њему немам и волео бих да ми се неко јави – каже Пецолд, који такође, преко немачке Канцеларије за тражење несталих лица, покушава да помогне нашим људима да нађу изгубљене рођаке у Немачкоj.

ИЗВОР: Блиц, 9. септембра 2012.

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Boris

    I bez DNK analize se vidi da je naš.U svakom slučaju najbolja priča koju sam čuo u zadnjih godinu dana.

  2. Занимљива судбина овог нашег Немца. А ко зна колико таквих “Немаца” има.
    Добро се сећам давних (касних) шездесетих година када је, један од најбољих немачких фудбалера свих времена, Франц Бекенбауер постао фудбалска звезда. Тада се јавио његов отац, Србин, из околине, чини ми се, (тада) Светозарева – сада Јагодине да му је он биолошки отац, јер у време његовог зачећа, такође, био заробљеник у Немачкој и тамо помагао породицу Франца Бекенбауера. Новине су тих дана одиста брујале о томе. То је отишло толико далеко да је Франц морао да ту причу демантује. Тај његов деманти уопште није био уверљив, барем сам ја такав утисак стекао.
    По причању једног од мојих стричева, који је Други светски рат провео у заробљеништву у Немачкој где је опслуживао једну сељачку породицу чији су мушки чланови били на разним фронтовима тај период његовог живота, и поред тешких сељачких послова а овде је био железничар, био најлепши, мада он каже да је то било због хране, јер је пре тога а и касније у Србији “гулио” проју док се тамо наслађивао чувеним немачким кобасицама, пшеничним хлебом и ко зна чиме још.

  3. Rex

    Kada sam mu prvi put vidjeo sliku pomislio sam da je to rahmetli Gidra u mlađim danima.

  4. Nikola

    Ovaj mi mnogo liči na moga pradedu koji je bio zarobljenik u Nemačkoj. 😉

  5. Дарко

    Јел има неких новости о овом човеку? Или се све завршило на овоме? Много интереснта прича и ко зна још колико таквих прича има.