Digitalizovana knjiga: Srpski prezimenik

31. avgust 2012.

komentara: 22

Portal Poreklo daje vam link ka knjizi Velimira Mihajlovića “Srpski prezimenik”, u kojoj su data tumačenja za brojna srpska prezimena, poređana po azbučnom redu.

NAPOMENA: Zbog iznenadne smrti pisca, u knjizi su u najvećem delu obraćena prezimena koja počinju sa slovom A pa do slova LJ, dok je od početnog slova M nadalje obrađen veoma mali broj prezimena.

Kliknite na sledeći link: 

Srpski prezimenik, Velimir Mihajlović, 2002. godine

Komentari (22)

Odgovorite

22 komentara

  1. NIGDE NISAM NAŠAO PREZIME KURILJ?POREKLO SA BANIJE,HRVATSKA?

  2. Miran Goljović

    U knjizi dr Velimira Mihajlovića “Srpski prezimenik” postoji greška koja se tiče prezimena Goljović. U knjizi piše da je to savremeno srpsko prezime koje postoji u Boljevcu (istočna Srbija), što nije tačno. Prezime postoji na teritoriji opštine Raška i grada Kraljeva (nekadašnji Studenički srez). Pre svega u rudarskim varošicama Baljevac na Ibru i Ušće na Ibru i selima Žižovci, Lučice, Tadenje i Studenica. Svi Goljovići imaju zajedničko poreklo i žive u ovim mestima koja su međusobno udaljena, u prečniku, 20-tak kilometara. Greška je verovatno napravljena zbog sličnosti imena Baljevca (na Ibru) i Boljevca.
    Što se tiče starosti prezimena, prvi put se pojavljuje u turskom tefteru iz 1834. u oblicima Goljović i Goljo, a nastalo je 30-40 godina pre toga.

    • Darko

      Nije greska.
      Prezivam se Goljovic iz Usca sam.
      Sve ste tacno naveli jedino mogu
      da potvdim da Goljovica ima u
      Boljevcu jer je stric od mog oca
      otisao tamo zbog posla,nastanio
      se i ima potomke pa verovatno
      je zbog toga taj podatak.

  3. ja

    Nigde nisam našao ništa o prezimenu Ravić a ovo prezime je zastupljeno u skoro svim bivšim jugoslovenskim republikama. Ukoliko imate informacije postavite na sajtu, hvala.

  4. Mileta Urosevic

    Interesuje me kako je nastalo prezime Skerlic… Mislim da je u osnovi ovog porodicnog imens rec Skerl ili Skerla.. Znam da postoji i prezime Skerl, nas pokojni kompozitor Zvonimir Skerl, na primer. Na internetu sam nasao 237 Amerikanaca sa ovim prezimenom. Koliko znam ima ga i u Letoniji ili Litvaniji.. Navodno je nastalo od italijanske reci Scarlat za crvenu boju..

    Ako neko zna nesto vise molio bih ga da to i objavi.. Hvala na ustupljenom prostoru..

    • Temnić

      U Sloveniji ste imali prezime Škerlj /Božidar, Božo/. Po mom mišljenju morate sići na jug do Skadra i u Severnoj Albaniji potražiti ima li toga prezimena. Za etimološko tumačenje
      vidite dalje. Reče Miroljub srbicom.

  5. tejić dragan

    u popisu srpskih prezimena nisam našao prezime Tejić. Ima nas na teritoriji cijele bivše SFRJ. Ako neko nešto zna molim da to objavi. Hvala

  6. Zoran Rajlić

    Poštovana gospodo , evo ja sam s vremena na vrijeme traćio neke informacije od Vas u vezi prezimena RAJLIĆ ILI RAILIĆ ILI RAJILIĆ , i jedan , drugi treći sajt . Ništa . Sasvim slučajno preko nekih sasvim , šetnji po pretraživaču odem na sajt
    http://www.rajlich.cz
    ili
    http://www.rajlich.com
    I dobijem impozantna porodična stabla . Postavlja se pitanje , kako ?

  7. milan

    Interesuje me poreklo prezimena i porodica Bogdanov i Moldovan.Milan.Vrsac

  8. stanislav nikolic

    Gledajuci detalje na sajtu kao I spisak imena od A-Š ne videh prezime COCIĆ.
    Naime to je moj predak iz Leskovca rodjen oko 1830.Puno ime I prezime je bilo Petar Cocić Nikolić.Posle Petra mog cukun dede svi nosimo prezime Nikolić.Da li znate odakle potice prezime Cocić I zahvaljujem na pomoći.

  9. Dragiša Dag

    Odakle je prezime Milošević?

  10. Miroslav

    Interesuje me odakle potiče prezime Pivašević?U familiji ne znaju tačno da mi objasne.Znam da ga ima retko u Srbiji