Дигитализована књига: Презимена у Црној Гори

28. август 2012.

коментара: 40

Портал Порекло даје вам линк ка књизи објављеној на Цетињу 2003. у којој су сабрана презимена у Црној Гори, уз која стоји кратко објашњење о пореклу.

Кликните на линк:

Презимена у Црној Гори, 2003. године

Коментари (40)

Одговорите

40 коментара

  1. savo

    Pokusavam da pronadjem poreklo prezimena Skembarevic, potekli su iz Crne Gore, naselili se u Metohiju. Veoma bi mi znacio svaki podatak…

  2. velimir

    zanima me prezime seckovic porijeklo sa Boana

  3. Knjiga “Prezimena u Crnoj Gori” obiluje netacnim podacima. Ovdje cu navesti samo greske koje se ticu prezimena Papic:
    1) Papici u okolinu Pljevalja nisu doselili iz Ridjana vec iz Banjana, i to preko Drobnjaka, tacnije s. Poscenja. Raseljavanje Papica iz Poscenja trajalo je, izgleda, s prekidima stotinak godina. Neki od njih, po odlasku iz ovog sela, zivjeli su jedno vrijeme kod Kolasina. (Vidi: A. Luburic: “Drobnjaci, Beograd, 1930.)
    2) Papici u Koravlici nisu srodnici Papica koji zive u Crljenici i Bucju.
    3) Trebjesko bratstvo s kojim su, po predanju, Papici u srodstvu nije Bubic vec
    Bucic.
    4) Trebjesani su ogranak plemena Niksica a ne Ridjana.
    5) Bacovici nisu u srodstvu s Papicima.

  4. Srna Risto Knezevic

    Moji su poreklom iz Kuca,djedov brat i otac su se prezivali Drekalovic a mi Vucinic…zasto i zbog cega,ne znam…da li neko moze da mi pomogne? Interesujeme sve o mojim Drekalovicima.

  5. Snežana Dragićević

    Možda će vam ovo na prvi pogled delovati smešno, ali ja imam samo petnaest godina i želim saznati puno toga o mom poreklu. Dragićevići kao prezime poticu iz Crne Gore, prezime se duugo nije menjalo, nosimo ga još od pre čukundede, ne znam gde su se sve sve tačno naseljavali, ali onda su došli na Kosovo i izrodili ogromno veliku porodicu. Prababa- Pelagija, Pradeda- Andra, čukundeda (otac Andrin)- Tiodor- po imenu još jednom zaključujem da potičemo iz CG. Sada živimo širom Srbije (Beograd, Požarevac, Prokuplje, Kurušumlija…) Slavimo Sv. Nikolu, neko letnjeg, neko zimskog. Moj čukundeda Tiodor imao je još jedno vanbračno dete koje nije prihvatio niko od familije jer je uglavnom bilo muških i bili su suviše ponosni. Volela bih da saznam ko je to, odnosno ko je potomak te Tiodorove vanbračne kćeri. Nadam se da će nekome bilo šta od ovoga izgledati poznato i da će me kontaktirati.

  6. милан

    Trazim poreklo Djurica. Slavimo Mratindan i doselili verovatno sa Cetinja.

  7. Jovan Karaman

    Zanima me porijeklo prezimena Karaman, poticemo od Niksica selo il i naselje neznam, po predanju smo Micunovici ili Maksimovici, prlazak na prezime Karaman uslovljeno je krvnom osvetom, nas prapradjed je bio drag turskom pasi ili agi te mu on predlozi to prezime i da se skloni u bosnu (KUPRES) odakle se raselili po bijelom svijetu. Zivim od 1992 u Bijeljini, zena mi je iz Crne Gore (porodica Karadzic) pa kada sam je ozenio punica je zakukala(kuku mene udade se za baliju.Prilazio joj rodjak i rece joj budi sretna udaje se za velikog srbina). Zato Vas molim da ako Vam je dostupno da pozitivno odgovorite. Pozdrav i unapred Vam Veliko Hvala

  8. Jovan Karaman

    Postovana Braco Crnogorci molim Vas da mi pomognete o daljem trazenju moga porijekla. Po predanju mi smo iz Crne Gore selo kod Niksica, nazalost ostalo nam nepoznato. G.din Slobodan Karadzic je procitao u nekim Turskim knjigama, nazalost tada nisam obracao paznju sta on govori, niti znam o kakvim je knjigama rec niti o kom se vremenu radi, sada vidi da mi njegovo saznanje strahovito nedostaje. Sve je to odnio sa sobom u grob. Znam da je Vama dostupna literatura o porijeklu srpskih porodica, Molim Vas da pokusate ukazati na put ili bar literaturu kojom bi nesto saznao. VELIKO VAM HVALA BRACO

  9. Раде Бракочевић

    Поштовани брате Србине. У току је повољна акција тестирања (пра)поријекла по мушкој линији у организацији Друштва српских родословаца “Порекло” из Београда. Једини исправни пут је да се одмах пријавите. У супротном имаће те лутања, од једног до другог племена Старе Црне Горе, Црногорске Херцеговине, и црногорско брђанских племена… Која вам је крсна слава? Са ким се рођакате? Негдје сте поменули да имате рођаке муслиманске и католичке вјероисповијести? Колико имена предачких знате:Јован – …? Питајте жену, она зна како то рачунају Црногорци. Добро би било да погледате црквене књиге, са подручја гдје живите.

  10. Раде Бракочевић

    Јоване, видио сам да славите Ђурђевдан 6.маја по новом календару.