Antropološki kalkulator

13. avgust 2012.

komentara: 13

Saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković daje vam objašnjenje kako da koristite i tumačite rezultate „antropološkog kalkulatora“ (preko sajta: dienekes.awardspace.com). Dajemo vam linkove kako za mušku, tako i za žensku varijantu:

MUŠKI ANTROPOLOŠKI KALKULATOR

ŽENSKI ANTROPOLOŠKI KALKULATOR

Ovaj kalkulator je zasnovan na klasifikaciji na bazi podataka sadržanih u istraživanjima L. G. Farkaša iz 2005. godine.

Neophodno je merenje visine glave (od čela do brade), dužina i ugao nosa, širina nosa i očiju, visina ušiju itd. Sve je lepo grafički prikazano tako da snalaženje ne predstavlja problem.

Nakon unosa traženih vrednosti, kalkulator će pokazati rezultat kojoj nacionalnosti najviše ličite. Da ne bude zabune: SRBI NISU PREDVIĐENI KAO MOGUĆ ODGOVOR! Najčešći mogući odgovor, iz ličnog iskustva, će biti ili Grk ili neki od kavkaskih naroda (uglavnom Gruzijci). To odgovora činjenici da je među balkanskim Srbima najzastupljenija ta kombinacija dinaraca i mediteranaca. Kod kalkulatora za žensku populaciju, primetio sam izvesni broj ”Slovenki”, ali to naravno ništa ne znači. Takođe, vrlo je bitno da merenje bude što preciznije.

Ukoliko dobijete rezultat Grk, na istom sajtu možete isprobati i ”grčki kalkulator” koji će definisati grčki region kojim pripadate izgledom (obuhvata čitav region naseljen antičkim Grcima). Moja pretpostavka jeste da ako ste pravi mediteranac, ”Grk”, onda bi vam morao iskazati neku od južnih grčkih oblasti, a ako ste više dinarski balkanac onda neku od severnijih oblasti.

Ne zaboravite da rezultate ovih kalkulatora shvatite samo kao indiciju, ne i pouzdan dokaz vašeg porekla.

Dajemo vam i kartu sa rasporedom “rasnih tipova”:

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

DNK

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Vladimir Urošević

    Ispade da sam Grk.