Y-ДНК СТАБЛО ЉУДСКЕ ВРСТЕ

12. август 2012.

коментара: 1

Сарадник портала Порекло из Бањалуке Синиша Јерковић у новом тексту из области генетске генаологије пише о основној подели на стаблу Y-ДНК хаплогрупа

Стабло Y-ДНК хаплогрупа представља, условно говорећи, породично стабло људског рода по очевој линији. Свака појединачна хаплогрупа као и њенe подгрупе дефинисане су конкретним SNP мутацијама, које су објашњене у претходним текстовима. Те мутације или грешке у генима омогућавају нам да пратимо поријекло појединаца по очевој линији у далеку прошлост. Ствар је у суштини веома проста: замислите фотокопир машину која копира један те исти документ и ископира велики број добрих или тачних копија, међутим, на педесeтој копији деси се да мало тинте процури или један дио није добро ископиран; све копије настале од те погрeшне копије имаће ту исту грешку на себи, кao што и оне копије које нису настале од те погрешне копије неће садржавати исту. Потпуно иста ствар се дешава и са Y-ДНК хаплогрупама.

На тај начин се великим бројем тестираних појединаца и група дошло до филогенетског стабла читаве људске врсте. Иако је до само прије двије године било извјесно да су сви људи по очевој линији потекли од једног човјека условно названог „АДАМ“, ствари су се недавно искомпликовалe јер је пронађена једна малобројна група људи која не дијели заједничко поријекло са остатком човјечанства. На тај начин Y- хромозомални Адам остаје само претпоставка коју треба доказати у наредном периоду.

Стабло основних хаплогрупа 2012:

Саме хаплогрупе су по ISOGG (International Society of Genetic Genealogy) номенкалатури означене абецедним словима од А до Т, а подгрупе са малим словима и бројевима. Иако ова класификација веома често дође у ситуацију да одступи од усвојеног правила и да дјелује прегломазно и нејасно, за сада је то једина могућа систематизација хаплогрупа. Понекад истраживачи појединим хаплогрупама дају надимке ради лакшег распознавања везујући их за одређену географску одредницу или народ. Тако се хаплогрупа I2a1b1 карактеристична за наше просторе често назива и Dinaric хаплогрупом, неке друге се називају AngloSaxon, Carpathian и сл.

Пронађене SNP мутације се обично обиљежавају великим, латиничним, штампаним словом и бројем, као нпр. М170, P37.2, L168 и сл. Ова велика, латинична, штампана слова означавају институцију која је прва регистровала одређену мутацију, тако нпр. М означава Станфорд Универзитет, P Универзитет у Аризони, L FTDNA лабораторија итд.

Стабло Y-ДНК хаплогрупа преузимамо са званичне странице Међународног удружења за генетску генеаологију ISOGG и у наредним текстовима користићемо њихову десигнацију хаплогрупа и подгрупа. Са новоткривеним мутацијама, дефинишу се и нови односи између хаплогрупа и само стабло је у том смислу подложно промјени. Ово чини генетску генеаологију једном од динамичнијих наука, а број тестираних појединаца и нове гентске студије склапају мозаик укупне историје људске врсте која није била позната до сада.

Настојаћемо да сваку хаплогрупу детаљно представимо, обраћајући посебну пажњу на хаплогрупе заступљене на нашим просторима као и да све будуће промјене редовно и тачно ажурирамо.

АУТОР: Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић

ДНК

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Mmilorad Marinković

    Г.ЈЕРКОВИЋУ, мало ћу се нашалити. Шта је онда са ,,Y-мајмуном,,.Да ли је то проблем за теорију еволуције?
    Поз.МИЛОРАД