Карактерологија Личана – Крајишника

10. август 2012.

коментара: 2

Портал Порекло објављује кратак прилог о томе како је Личане видео један аустријски официр у 19. веку

“Становници Лике су јак, робустан, снажан народ, пун смеле храбрости и ратничког духа, навикао на напоре сваке врсте, неустрашив, вичан опасностима. Њихов начин живота и прехрана крајње су једноставни. По тој особини једнаки су Личанима више мање сви становници осталих царско-краљевских војно-граничних крајина, али лички је сој људи највиши, најлепши и најјачи”.

Принц Von Hildburgshausen, који је обишао читаву Крајину као царско-намеснички повереник, као човек духа и знања, као познавалац људи и оштар опажач, добро је уочио и проценио те изнео следећу слику крајишког народа уопште, којом их је тачно окарактеризовао:

“Свуда сам видео ратнички одважан народ, сирове неизвештачене синове природе, који уз лошу припросту храну, уз рад и напоре, без неге и културе, израстоше у стасите људе, жилаве и чврсте као храстови у шуми; они су доброћудни и дивљи, к томе и празноверни, пуни одушевљеног заноса за војничку част, вични опасним биткама, жељни плена, као награде често изборене за храброст и смелост. Мекоћа их није ушкопила, трајно су везани уз свој завичај, од природе обдарени неустрашивошћу, способни за најсветију верност и оданост”.

ИЗВОР: Franz de Paula Julius Fras, “Целовита топографија карловачне војне крајине” из 1835. године

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Милан Грујић

    Ја сам одрастао са Србима који су пореклом из Босанске Крајине и могу потврдити ове речи.

    Да ли можда имате нешто о карактерологији Херцеговаца?

  2. Boris

    Sve one koje zanima karakterologija balkanskih naroda,a posebno stanovništva Like i Dalmacije mogu pročitati, “Putopis po Dalmaciji”od Alberta Fortisa poznatog talijanskog naučnika i prirodoslovca iz 1720. godine. Knjiga obiluje mnoštvom podataka o životu i običajima balkanskih naroda onog doba.