Poreklo glumice Ane Sakić

17. jul 2012.

komentara: 0

ROĐENA: U Kruševcu, 25. novembra 1978. godine

RODITELJI: Otac Dragan Sakić, rođen u Beogradu, gde je i kršten, u Vaznesenjskoj crkvi. Poreklom je iz Župe, a po zanimanju je ekonomista; majka Vera (devojačko Milosavljević), rođena u Kruševcu, ekonomista.

KRSNA SLAVA: Sveti Vartolomej (Sakići), Sveti Nikola (Milosavljevići)

O PRECIMA: Deda po ocu se zvao Gvozden Sakić, bio je trgovački putnik, rodom iz Župe. Interesantno je da je želeo da bude glumac i da je prvi u svom kraju priređivao Nušićeve predstave. Ostalo je zabeleženo da je sjajno igrao u predstavama „Sumnjivo lice“ i „Pokojnik“… Očeva majka se zvala Ružica. Ona je bila grofica iz čuvene porodice Eremić. Njeni otac i deda bili su grofovi iz Martonoše kod Kikinde. Rasla je kao i sve devojke plemenitog porekla: vozila se u kočijama, učila da svira klavir, pohađala privatne časove stranih jezika… Mamina majka se zvala Radmila i bila je domaćica, a otac Borisav Milosavljević bio je železnički službenik. Oboje su bili rodom iz Kruševca.

ANEGDOTA: Ukoliko bi, kojim slučajem, opet bilo kraljevine, ja bih automatski imala titulu grofice. Baš sam na tu temu pričala jednom prilikom sa princezom Jelisavetom, koja me od tada zove svojom rođakom. Ona je stvarno predivna žena. Prava dama.

RATNA PRIČA: Tatin deda s majčine strane zvao se Aleksandar Eremić, bio je visoki oficir artiljerije i načelnik garnizona u Kikindi. Odlikovan je svim mogućim odlikovanjima (uključujući i orden Svetog Save, Karađorđevu zvezdu i Albansku spomenicu). Učestvovao je u prelasku preko Albanije, Prvom svetskom ratu i Balkanskim ratovima. Više puta je bio ranjavan, a od posledica tih rana je posle Drugog svetskog rata i umro.

POREKLO PREZIMENA: Sakići su poreklom od crnogorskog plemena Vasojevića iz okoline Andrijevice. Za vreme seobe, najveći deo Sakića, koji su ostali pravoslavci, migrirali su u Hercegovinu, dok je drugi deo Sakića otišao u Bosnu, gde su se poturčili. Treći deo Sakića migrirao je preko Kopaonika i Raške i naselio se u Župu. E, od tog najmalobrojnijeg dela Sakića vodim poreklo.

BIOGRAFIJA: Od svoje šeste godine pa do punoletstva se bavila baletom i maštala da ode na Baletsku Akademiju u Rusiju. Čak je i igrala kao balerina u nekim predstavama. Ipak, odlučila se za glumu i završila glumačku akademiju, a uporedo studirala i Pravni fakultet. Široj javnosti postala poznata ulogom Ingrid (Radašinove snaje) u seriji “Selo gori, a baba se češlja”. Igrala i u serijama “Ulica lipa”, “Seljaci”, “Ljubav, navika, panika” i “Akademija za SIS”, kao i u “Srpskom filmu”.

 IZVOR: Ana Sakić za potal Poreklo. Pripremila Katarina Vuković

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.