Bratstva i podgrupe Vasojevića

14. jul 2012.

komentara: 216

Vasojevići su najveće srpsko pleme, koje je nastanjeno u istočnom delu Crne Gore, u Lijevoj Rijeci i s obe strane Lima sve do reke Lješnice, a nekada se taj predeo zvao Stara Srbija.

Po predanju Vasojevići vode poreklo od Vasa, sina hercegovačkog kralja, koji se takođe preko Crne Gore doselio iz Hercegovine i nastanio na Nožici u Lijevoj Rijeci.

Po legendi, Vaso je imao još četiri brata: Pipa, Ozra, Krasa i Ota. Od njih su nastala plemena Piperi i Ozrinići u Crnoj Gori i Krasnići i Hoti u Albaniji.

Pavel Apolonovič Rovinski, koji je više od četvrt vijeka boravio u Crnoj Gori, proučavao prošlost, život i običaje i napisao kapitalna dela o Crnoj Gori, ističe da Vasovi potomci “nijesu znali da objasne, odakle i kada je Vaso došao u Crnu Goru”. Nijesu mogli jer Vaso nije “došljak” ili srpski prebeg u Crnoj Gori, već je ponikao, opstao i čelnik plemena Vasojevića postao u Lijevoj Rijeci.

Prvobitna, početna, plemenska teritorija i plemensko jezgro Vasojevića formirani su u Lijevoj Rijeci u periodu od druge polovine XV, do sredine XVI veka, ujedinjavanjem bratstava crnogorskog podneblja, a Vaso je bio jedan od prvih ili možda prvi vasojevićki čelnik. A sam Vaso je, navodno, imao četiri sina – Raja, Novaka, Mija i Đura.

Najmlađi Đuro se odselio u Crmnicu i od njega je nastalo veliko bratstvo Đurovići, a od ostala tri Vasova sina razvile su se tri velike bratstveničke grupe u Vasojevićima – Rajevići, Novakovići i Mijomanovići.

Danas, doduše u Vasojevićima nema nijednog takvog prezimena jer su se bratstva dalje delila i cepala na manje podgrupe ali svi tačno znaju ko od koga vodi poreklo i svaki iole stariji čovek može nabrojiti sve pasove svojih predaka do samog rodonačelnika plemena.

Taj broj se već popeo na dvadeset pasova i ako se uzme prosek od oko trideset godina od pasa do pasa, koji se u nauci smatra objektivnim, potvrđuje se predanje da su Vasojevići na ovim prostorima najmanje šest vekova.

Kako u svojoj knjizi “Pleme Vasojevići” piše profesor dr Radoslav Jagoš Vešović, od tri bratstveničke grupe ovog plemena, najjača i najbrojnija je ona koja je postala od Vasovog najstarijeg sina Raja. Nju čine tri podgrupe bratstava: Lopaćani, Dabetići i Kovačevići.

Lopaćani su:

Raketići, Radulovići, Popovići odnosno Vešovići, Marsenići, Vulevići, Bojovići, Đukići, Miloševići, Velidžiknići, Čukići, Golubovići, Lalevići, Rajičevići, Ivanovići, Novovići, Vašovići, Pavićevići, Dragićevići, Mikovići, Neradovići, Aleksići, Vukašinovići, Spasojevići, Stojanovići, Stojkovići, Vukićevići, Boričići, Labani, Mijovići, Radunovići, Radivojevići, Vukanići, Ugrenovići, Jelići, Perovići, Mirkovići, Ivanovići, Kikovići, Karadžići, Šakovići, Folići, Zulevići…

Drugi ogranak Rajevića – Dabetići – su:

Dabetići, Deletići, Lekići, Đekići, Novovići, Rajovići, Vukovići, Mirčići, Labovići, Rosnići, Ćirovići, Grozdanići, Lazarevići, Stanisavići – Ilići, Laškovići, Radunovići – Drndari, Kuburovići, Osmajlići, Vulinići, Zonjići, Dragojevići, Ivanovići – Sjenožećani (od kojih su Bakići i Rajovići), zatim Arsenijevići, Protići, Vuksanovići, Lakićevići, Stanići, Lalići, Lašići, Žurići, Kojići, Mitrovići, Palevići i Garčevići.

Treći ogranak – Kovačevići – su:

Kastratovići, Vojvodići, Mićovići, Akovići, Đurišići, Martinovići, Jojići, Simovići, Carevići, Medonići, Đurkovići, Stanići, Otaševići, Bradići, Marijanovići, Rakići, Plavšići, Ružići, Obradovići, Savići, Miketići, Jukići, Vuksanovići, Zekići, Vučićevići, Katanići, Vulići, Šarovići, Novičići, Aletići, Bacanovići, Dedovići, Đinovići, Milovići, Taići i dr.

Od drugog Vasovog sina, Novaka, postala su bratstva:

Milikići, Tomovići, Radevići, Đekići, Mujovići, Kićovići, Lakušići, Račići (čiji su ogranci Jelići i Vukići), zatim Asanovići, Boričići, Ljubići, Nikolići, Miloševići, Pantovići, Zekovići, Radunovići, Radonjići, Malevići, Ivanovići u Slatini, potom Dujovići, Marnići, Bakići, Prelići, Dragovići, Ćulafići, Mimovići, Adžići, Babovići, Čakići, Vukovići, Đurovići, Radojevići, Lakovići, Orovići, Kočanovići, Salevići, Bandovići, Radojevići, Radosavljevići, Vukadinovići, Mitrovići, Đekovići, Matovići, Žujovići itd.

Treća bratstvenička grupa, Mijomanovići, od Vasovog trećeg sina Mija, kao i prethodne dve, ima svoje podgrupe, a uglavnom joj pripadaju sledeća bratstva:

Delevići, Cemovići, Joksimovići, Mićovići, Ćeranići, Markovići, Štipalji, Zečevići, Sajičići, Maslovarići, Dubaci, Guberinići, Fatići, Novovići, Miškovići, Vukovići, Leposavići, Đerkovići, Turovići, Jovovići, Vučelići, Vujovići, Savovići, Vukićevići (različiti od Vukićevića Lopaćana), Stijovići, Ćorci – Šunjevići, Bajići, Šarbajići, Mališići, Nedići i Kruščići.

IZVOR:  www.komovi.com; “Pleme Vasojevići”, profesor dr Radoslav Jagoš Vešović. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (216)

Odgovorite

216 komentara

  1. IVAN PETROVIC

    Da li mi moze neko odgovoriti koja prezimena su bila rasprostranjena u selu mezgalje,crna gora pre kolektivne seobe celog sela sredinom 19 veka,ja poticem od njih,prezime mi je Petrovic ,ziveo sam do 1999 godine u selu belo polje opstina Pec,slavimo svetog jovana a mala slava nam je sveti sava,pozdrav…

    • Selo Mezgalje: Davidovići, Deletići, Dujovići, Kastratovići, Ljubići, Portići, Radevići, Račići, Ćetkovići i njihovi ogranci.
      Prema: Radoje Kastratović, Šekular i Šekularci u narodnoj priči i tradiciji, Cetinje 1966.

  2. jovic

    Da li neko mozda zna od kog tacno Vasinog sina su nastali Jovici? Moji preci (Jovo i David-dva brata) su se doselili oko 1770 na Majevicu (BiH) bjezeci ispred krvne osvete. Znam da poticemo od Vasjevica, ali onaj dio izmedju Vase i Jove ne znam, ako neko zna bilo sta o tome bila bi mu zahvalna da mi napise.

  3. Saša Vuletić

    Pozdrav svima i ako bi mogao neko da mi da odgovor na poreklo mog prezimena VULETIĆ. slavimo svetog arhangela Mihaila, a iz okoline Peći smo, tačnije opština Istok, Metohija. Hvala svima unapred.

  4. zoranz

    Nisu Mijomanovici nego Miomanovici,pogledajte Turski defter:
    1485 godine

    Selo Recica, novi naziv Vasojevic, pripada Piperima, timar je starjesine.

    Radula, sin Kojce; Danija, sin Vukasina; Stepan Vladisalic; Nikola, sin Bozidara; Vukosav Velik; Pop, sin Stoje; Pavle Gerbas; Petro, sin Stoje; Sladoja, sin Stovica; Nikac Maco; Brano, sin Melka; Radosav Hercegovic; Duka, sin Milosa; Vuka, sin Djordja; Tomjan sin Radonje; Mioman, sin Stoje; Vucic, sin Tihoga; Vladislav, sin Dimitrasina;

    kuca 18, prihoda 900.

  5. Poštovanje,

    Moji Bakići su iz Novigrada kraj Zadra. Porijeklo vuku iz Crne Gore tj. Vasojevića. Preselili su se za vrijeme Vojne Krajine negdje otprilike u 17 st. Prvo su došli u Dubrovnik, pa onda na otok Premuda pa na otok Pag, a onda poslije u Novigrad i Paljuv. Prešli su sa pravoslavne u katoličku vjeru.

  6. milan vasojevic

    evo moji su se doselili u sandzak ali smo zadrali presime nismo ga promenili,a slavimo sv .aleksandra nevskog..

  7. ZA MILANA

    Milane,
    Sv. Aleksandar Nevski je stara slava Vasojevića.
    Ti si pravi Vasojević.

    Pozdrav od Vitomira – Vita Radovića iz Ulcinja

  8. milan vasojevic

    hvala gospodine Vitomire,veliki pozdrav i za Vas..

  9. milan-vukićević

    I moji su došli u Rašku oblast i mi slavimo Sv.Aleksandra Nevskog a iz Novog pazara sam.

  10. Miloš Srbin

    Vidim da ima dosta ljudi iz mog kraja ja sam sa Rogozne kraj Pazara ili Ibarskoga Kolasina!
    Nasa slava je Sv. Petka 😀 Drago mi je da ima dosta nasih ovde 🙂