Bratstva i podgrupe Vasojevića

14. jul 2012.

komentara: 216

Vasojevići su najveće srpsko pleme, koje je nastanjeno u istočnom delu Crne Gore, u Lijevoj Rijeci i s obe strane Lima sve do reke Lješnice, a nekada se taj predeo zvao Stara Srbija.

Po predanju Vasojevići vode poreklo od Vasa, sina hercegovačkog kralja, koji se takođe preko Crne Gore doselio iz Hercegovine i nastanio na Nožici u Lijevoj Rijeci.

Po legendi, Vaso je imao još četiri brata: Pipa, Ozra, Krasa i Ota. Od njih su nastala plemena Piperi i Ozrinići u Crnoj Gori i Krasnići i Hoti u Albaniji.

Pavel Apolonovič Rovinski, koji je više od četvrt vijeka boravio u Crnoj Gori, proučavao prošlost, život i običaje i napisao kapitalna dela o Crnoj Gori, ističe da Vasovi potomci “nijesu znali da objasne, odakle i kada je Vaso došao u Crnu Goru”. Nijesu mogli jer Vaso nije “došljak” ili srpski prebeg u Crnoj Gori, već je ponikao, opstao i čelnik plemena Vasojevića postao u Lijevoj Rijeci.

Prvobitna, početna, plemenska teritorija i plemensko jezgro Vasojevića formirani su u Lijevoj Rijeci u periodu od druge polovine XV, do sredine XVI veka, ujedinjavanjem bratstava crnogorskog podneblja, a Vaso je bio jedan od prvih ili možda prvi vasojevićki čelnik. A sam Vaso je, navodno, imao četiri sina – Raja, Novaka, Mija i Đura.

Najmlađi Đuro se odselio u Crmnicu i od njega je nastalo veliko bratstvo Đurovići, a od ostala tri Vasova sina razvile su se tri velike bratstveničke grupe u Vasojevićima – Rajevići, Novakovići i Mijomanovići.

Danas, doduše u Vasojevićima nema nijednog takvog prezimena jer su se bratstva dalje delila i cepala na manje podgrupe ali svi tačno znaju ko od koga vodi poreklo i svaki iole stariji čovek može nabrojiti sve pasove svojih predaka do samog rodonačelnika plemena.

Taj broj se već popeo na dvadeset pasova i ako se uzme prosek od oko trideset godina od pasa do pasa, koji se u nauci smatra objektivnim, potvrđuje se predanje da su Vasojevići na ovim prostorima najmanje šest vekova.

Kako u svojoj knjizi “Pleme Vasojevići” piše profesor dr Radoslav Jagoš Vešović, od tri bratstveničke grupe ovog plemena, najjača i najbrojnija je ona koja je postala od Vasovog najstarijeg sina Raja. Nju čine tri podgrupe bratstava: Lopaćani, Dabetići i Kovačevići.

Lopaćani su:

Raketići, Radulovići, Popovići odnosno Vešovići, Marsenići, Vulevići, Bojovići, Đukići, Miloševići, Velidžiknići, Čukići, Golubovići, Lalevići, Rajičevići, Ivanovići, Novovići, Vašovići, Pavićevići, Dragićevići, Mikovići, Neradovići, Aleksići, Vukašinovići, Spasojevići, Stojanovići, Stojkovići, Vukićevići, Boričići, Labani, Mijovići, Radunovići, Radivojevići, Vukanići, Ugrenovići, Jelići, Perovići, Mirkovići, Ivanovići, Kikovići, Karadžići, Šakovići, Folići, Zulevići…

Drugi ogranak Rajevića – Dabetići – su:

Dabetići, Deletići, Lekići, Đekići, Novovići, Rajovići, Vukovići, Mirčići, Labovići, Rosnići, Ćirovići, Grozdanići, Lazarevići, Stanisavići – Ilići, Laškovići, Radunovići – Drndari, Kuburovići, Osmajlići, Vulinići, Zonjići, Dragojevići, Ivanovići – Sjenožećani (od kojih su Bakići i Rajovići), zatim Arsenijevići, Protići, Vuksanovići, Lakićevići, Stanići, Lalići, Lašići, Žurići, Kojići, Mitrovići, Palevići i Garčevići.

Treći ogranak – Kovačevići – su:

Kastratovići, Vojvodići, Mićovići, Akovići, Đurišići, Martinovići, Jojići, Simovići, Carevići, Medonići, Đurkovići, Stanići, Otaševići, Bradići, Marijanovići, Rakići, Plavšići, Ružići, Obradovići, Savići, Miketići, Jukići, Vuksanovići, Zekići, Vučićevići, Katanići, Vulići, Šarovići, Novičići, Aletići, Bacanovići, Dedovići, Đinovići, Milovići, Taići i dr.

Od drugog Vasovog sina, Novaka, postala su bratstva:

Milikići, Tomovići, Radevići, Đekići, Mujovići, Kićovići, Lakušići, Račići (čiji su ogranci Jelići i Vukići), zatim Asanovići, Boričići, Ljubići, Nikolići, Miloševići, Pantovići, Zekovići, Radunovići, Radonjići, Malevići, Ivanovići u Slatini, potom Dujovići, Marnići, Bakići, Prelići, Dragovići, Ćulafići, Mimovići, Adžići, Babovići, Čakići, Vukovići, Đurovići, Radojevići, Lakovići, Orovići, Kočanovići, Salevići, Bandovići, Radojevići, Radosavljevići, Vukadinovići, Mitrovići, Đekovići, Matovići, Žujovići itd.

Treća bratstvenička grupa, Mijomanovići, od Vasovog trećeg sina Mija, kao i prethodne dve, ima svoje podgrupe, a uglavnom joj pripadaju sledeća bratstva:

Delevići, Cemovići, Joksimovići, Mićovići, Ćeranići, Markovići, Štipalji, Zečevići, Sajičići, Maslovarići, Dubaci, Guberinići, Fatići, Novovići, Miškovići, Vukovići, Leposavići, Đerkovići, Turovići, Jovovići, Vučelići, Vujovići, Savovići, Vukićevići (različiti od Vukićevića Lopaćana), Stijovići, Ćorci – Šunjevići, Bajići, Šarbajići, Mališići, Nedići i Kruščići.

IZVOR:  www.komovi.com; “Pleme Vasojevići”, profesor dr Radoslav Jagoš Vešović. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (216)

Odgovorite

216 komentara

  1. vvasojevic

    Moje prezime je Vasojević, kao i mog oca,dede, pradede…. Molim autora teksta da ispravi grešku i napiše da nas, Vasojevića, još uvek ima, ali u veoma malom broju!

    • Miki

      Nema to prezime veze sa plemenom Vasojevića, niko u plemenu ne nosi prezime po nazivu plemena. Pobrkao si nešto.

      • Vukašin

        Ja sam isto porekla plemena Vasojevića iz Crne Gore prezivam se Grujić,imam rodbinu u Inđiji pradeda mi je Ilija Grujić.A deda Slobodan(Sloba)Grujić,dedina dvojca braća Predrag(Baća)Grujić Steva Grujić.A za prababu sam zaboravio kako se zove.Ako može više informacija javite mi na Gmail nalog [email protected]

  2. Miki

    Ja se prezivam Dašić i mi smo Vasojevići,ali ovde ne pise prezime Dašić,zna li neko zasto?

  3. Danka

    Pozdrav svima! Da li se zna nešto o porijeklu Vojvodića iz Donjih Vrbljana, u Ribniku? Krsna slava nam je Sv. Nikola. A takođe me interesuje, da li Radulovići koji slave Đurđevdan mogu imati veze sa Vasojevićima? Rečeno mi je da je čukundeda Radulović došao iz Crne Gore u Krajinu, ali nažalost nemamo više informacija.

  4. Radoslav Đukić

    Rodjen sam u selu Zajaruga opština Glamoč BiH. Da li neko može da mi odgovori: odakle su se Đukići doselili u Zajarugu-Glamoč. Hvala unapred

  5. Pomoc

    poreklo za prezime “Ravic” zna li ko? Slava Sv.Jovan. Naisao sam na razne podatke da vucemo korene iz Lopocana, Lijeva Reka. Pitanje da li je to sve tacno.
    Hvala unapred.

  6. La Paz

    Pomaže Bog dobri ljudi. Imam jedno pitanje ako ko zna volio bi da mi odgovori. Prezime Nedović sa Zlatara starinom iz sela između Sjenice i Nove Varoši od kog su plemena? Od Šekulara ili Vasojevića? Krsna slava Sveti Nikola. Pitam jer dosta ljudi trvdi da su od Vasojevića al obzirom da Vasojevići slave Aranđelovdan da li neko zna išta bliže da pojasni. Hvala unaprijed. Pozdrav

  7. Luka Zdravkovic

    Dobar dan da li se zna imaju li sa Vasojevicima ikakve veze porodica Boricic iz Stitkova ?

    • Ivan

      Boričići su Vasojevići., Lopaćani. A ako im je ista slava, Aranđelovdan, onda jesu. Štitkovo kod Nove Varoši ima i Vučićevića. Koji su iz Andrijevice poreklom.

  8. Đujić Nemanja

    Pitanje

    Porijeklo Đujića?

    Slava sveti stefan

    Poz iz RS

  9. Ilija

    Pomaže bog, ljudi! Volio bih da znam da li su Vasojevići stvarno u rodu sa Nemanjićima, ili je to samo izmišljeno. Ako postoji tačna informacija, volio bih da dobijem izvor. Hvala!

  10. Petar Adamović

    Pozdrav, zna li neko iz kog su plemena Adamovići iz sela Bistrice kod Bijelog polja?