Pismo čitaoca: Poreklo prezimena Vićić?

11. jul 2012.

komentara: 2

Poštovani,

Naše prezime je Vićić. Moj pradeda je govorio da su nam Vićići iz Aleksinca i Dubrovnika od starine rođaci. Retko je prezime i pokušao sam više da saznam o našem poreklu. Rođen sam pre 38 god. u Prištini i moja porodica je važila za “starosedeoce vekovima”. Ja znam za 4 moja pretka. U porodici se priča da smo poreklom iz Dubrovnika ili okoline, čak da smo poreklom od neke “srpske vlastelinske” porodice koja je možda imala i grb, čemu se moj pokojni otac smejao govoreći da tako neudate žene u porodici mame prinčeve koji nikada neće doći. Odbacivao je sve što je bez utemeljenja.

Pokušao sam putem Gugla da dođem do informacija, međutim, osim da prezime postoji u Dubrovniku, kod Hrvata i slično kod Slovenaca, delom i kod Italijana, nisam više našao. Na forumu Majevica ili sl. pojavilo se da oko Mrkonjić Grada u Bosni ima dosta kuća iz dve različite porodice Vićića. Jedni poreklom od nekog Grka koji je bio lekar (hećim), čiji je jedan od sinova bio Vića. Druga familija, isto Vićići, ali nema podataka kog su porekla.

Takođe, postoji Srpski prezimenik, autora dr Velimira Mihajlovića, koji spominje prezime Vićić, mesta na kojima se ono sreće. Međutim, ni jedno od onih mesta koja se spominju generacijama u mojoj porodici.

Naša je slava Sveta Petka, kažu veoma poštovana u Konavlima i Dubrovniku, ali ja to ne bih znao. Takođe, moja majka je u knjizi o životu u gradovima u srednjovekovnoj Srbiji (izdanje SANU) pročitala o trgovcu Vichich (ili sl.) iz Prištine, koji se 1370. i neke, žalio u Srebrenici dubrovačkom sudu na dužnika.

Danas, u poplavi želja da svako bude značajniji no što stvarno jeste i da njegovo JA vredi više nego što zaista vredi, moja je želja samo da saznam, koliko je moguće, pravo poreklo moje porodice. Sve je počelo time što smo navikli našu decu da im dajemo odgovore na sva pitanja, a ja mojim klincima nisam mogao da dam pravi odgovor.

Veliki pozdrav,

Vojislav Vićić

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. radmilo vićić

    dragi prezimenjače i možda rodjače,ja sam iz gornjrg katuna opština varvarin,ima nas nekoliko kuća u selu i slavimo sv,Nikolu,najverovatnije smo dobili po nekom Vići došao na miraz i postali Vićići

    • Vojislav

      Dragi Radmilo,
      delimično zahvaljujući cenjenom portalu Poreklo, a delimično zahvaljujući pomoći dobrih i stručnih ljudi imam predstavu o poreklu moje porodice. U 17v. su verovatno u dva navrata moji preci, inače ratnici, živeli na obroncima Durmitora gde u jednom selu kraj crkve postoji grob dvojice mojih predaka. Usmeno predanje često je odličan izvor i smer, porodična Slava, takođe.
      No, obzirom da su moji preci više od 230 godina živeli u Prištini, bili jedni od ktitora gradske crkve, za moje poreklo uzimam Kosovo i Metohiji.
      Do godine u Prištini, Peći i Prizrenu !