Novi Grad i okolna sela

21. jun 2012.

komentara: 13

NOVI GRAD

Ahmetovci, Blagaj Japra, Blagaj Rijeka, Blatna, Kostajnica, Cerovica, Crna Rijeka, Čađavica Donja, Čađavica Gornja, Čađavica Srednja, Ćele, Devetaci, Dobrljin, Donje Vodičevo, Donji Agići, Donji Rakani, Gornja Slabinja, Gornje Vodičevo, Gornji Agići, Gornji Rakani, Grabašnica, Grdanovac, Gumnjani, Hozići, Johovica, Jošava, Kalenderi, Kršlje, Kuljani, Lješljani, Mala Krupska Rujiška, Mala Novska Rujiška, Mala Žuljevica, Maslovare, Matavazi, Mazić, Mrakodol, Mraovo Polje, Novi Grad, Petkovac, Petrinja, Pobrđani, Podoška, Poljavnice, Prusci, Radomirovac, Rakovac, Rašće, Ravnice, Rudice, Sokolište, Suhača, Svodna, Tavija, Trgovište, Vedovica, Velika Rujiška, Velika Žuljevica, Vitasavci i Zovik.

Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Nebojša Novaković

    Pitanje za našeg Milorada Bogdanovića:

    Imaš li rode nekih informacija o stanovništvu sela Prusci? Ja nisam uspeo da pronađem, a znam da si ti relativno blizu tog kraja.

    Hvala

  2. Milorad Bogdanović

    E rode moj, sad sam malo prelistao ove svoje papiretine, nešto bi se moglo pronaći
    Šematizam iz 1882 mislim da već imaš, a u Šematizmu iz 1901 selo Prusci spominju se u parohiji Dobrljin, protopr. kostajnički, zajedno sa selima Briševci, Kuljani, Ravnice i Vodičevo. Te godine bilo je u Pruscima 90 domova sa 779 čeljadi. Ostalo, kod mene, je istorija.
    Neznam šta vas konkretno interesuje, vezano za Prusce.

    P.S. De’ bolan skinite taj naslov bos.novi, to je NOVI GRAD.

    • Nebojša Novaković

      Hvala puno! Pročitao sam taj deo iz Šematizma. Zanima me konkretno koji rodovi žive i selu, ali vidim da skoro nigde nije zabeleženo.

      Nisam ja napisao to “Bosanski”. Znam da je Novi Grad. 🙂

  3. Marin M

    Gospodine Milorade ako Vam nije teko da postavite tu istoriju o nastajanju sela Prusci, i ako imate mozda nesto o nastajanju prezimena Marin. Hvala

  4. Vladimir Zivkovic

    Pitanje za Milorada Bogdanovica, da li znate krsnu slavu Zivkovica u Sokolistu i odakle su dosli ?
    Ja sam cuo da im je slava Sv. Stefan ali mislim da im to nije od davnina,nego su menjali pri seobi . Hvala vam u napred !!

    • Milorad Bogdanović

      Eeeee Vladimire, malo je teže odgovoriti na postavljeno pitanje.

      Prvo, selo Sokolište se ne spominje u crkvenoj knjizi mitropolije dabrobosanske za 1882 godinu. Možda je imalo drugo ime, možda Svinjuka ili Nova Varoš?
      Ali nažalost, ni prezime Živković se ne spominje u Novoj Varoši, Crnoj Rijeci, Maslovare, Agići, Ravska, Svinjuka, Volar, Vitasovci, Trgovište i Jošava.

      U ovome Šematizmu za 1882 (možeš pronaći na našoj digitalnoj biblioteci, kao i Prezimena Srba u Bosni) Živkovići se spominju kao slavljenici 14. različitih slava.
      Npr, u parohiji Demirovci, Živkovići slave sv. Dmitrovdan; Kostajnica i Ljubija slave Nikoljdan; kao i parohije Glinica i Zborište (Krupa) slave Jovanjdan.
      Živkovići, slavljenici Stevanjdana spominju se samo u parohiji Derventa i Pribinići kod Tešnja.

      Svako dobro.

  5. Vladimir Zivkovic

    Zdravo Milorade
    Da li su moguce greske u Sematizmu ?
    Kod Karanovica u knjizi Pounje u Bos. kraj. kaze za Glinicu,Bojnu,Stapandzu ind. Da Zivkovici slave Sv. Djurdja i da su dosli sa Banije,a kod Otoke zaselak Smrden slave Sv. Jovana i dosli iz Kotarana (Banija).Za Sanski most u Sematizmu pise Sv. Nikola,a ja sam se raspitao i saznao da slave Sv. Djurdja (Halilovci,Budimlici,Japra).

    • Milorad Bogdanović

      Kako da ne. Većina je štanpanih grešaka u prezimenima i mjestima, mada ima i u imenima slava, koja nisu baš toliko učestale, jer većina sveštenih lica porodično je vezana za parohiju u kojoj je službovalo, tako da je dobro poznavalo parohiju i parohijane svoje.

      Što se tiče Karanovića, i on je u pravu, jer, razlika u vremenu je preko 30 godina, kada je dolazilo do povratka stanovnišva iz Dalmacije, Like, Korduna i Banije “na stara ognjišta pranđedova”.

      Zato, veliki su to poslovi i obaveze. Ako imaš volju i ljubav prema saznanjima o korijenima svojim, uspjećeš.

      Svako dobro.

  6. Vladimir Zivkovic

    Milorade upravu ste kod Karanovica je greska.
    A Halilovci odnosno Budimlic japra je LJubijska parohija ..
    Pozdrav

  7. Zoran

    Pozdrav Miloradu..! Zelim da saznam nesto o poreklu Gvozdena .( ili da me uputite negde de mogu saznati .)Svi stari su pomrli I odneli u zemlju Ili su skoncali po logorima.U napred veliko hvala..!

  8. nemam imena

    Sokolište se nekada zvalo Svinjuka

  9. Dragan

    Pozdrav Bilicima iz Krsalja!

  10. jela

    volela bih da dazndm ako je moguce nesto za porekli prezimena PANIC iz sokolista i sko imate neka saznanja o time da li je i u kom veku bilo doseljenih rusa na tom podrucju-i jos molba da mi se pojasni nisenje bele marane(bosca su je zvsli)-to je beka marama sa triuglim nazad a to je cini mi se ruska marams poreklom -lep pozdrav JELA RADULOVIC TODJENA PANIC -RODJENA U SOKOLISTU Na zslost kao msla odsel8li a ramo vise gotovo da nensm ni dalj8h ridjaka