Писмо читаоца: О презименима Ракић и Рељић

20. јуна 2012.

коментара: 6

Поштовани, обраћам Вам се у нади да ћете ми помоћи.

Зовем се Предраг Миловановић, родом сам из Параћина, тренутно живим и радим у Белој Цркви. Отац ми је родом из Крњева, општина Велика Плана, славимо Ђурђицу (16. новембар).

По неким причама које сам чуо, мој предак (са очеве стране) је у Крњево дошао из Херцеговине, бежећи од крвне освете (није баш проверено), не знам тачно које године. Звао се Милован Ракић – одатле смо по њему добили презиме Миловановић (када је књаз Милош донео закон по коме наследници неке особе од тада носе његово име – у мом случају: Милован-Миловановић).

Мој предак, Милован Ракић је имао три или четири сина, а од једног од њих и ја водим порекло. Имена се стварно не сећам.

Мама ми је родом из Славоније (Република Хрватска), девојачко презиме Рељић, слава јој је била свети Стефан, наравно, док се није удала. Њен деда, а мој прадеда, Јован Рељић је родом из Мартинброда, код Дрвара, Република Српска. Мислим да је још као момак отишао у Немачку где је радио у рудницима, а касније одлази у САД, да би се касније добровољно пријавио за одлазак на Солунски фронт. У знак захвалности што је учествовао у Првом светском рату, краљ Александар му даје земљу у Славонији. Тамо се родио и мој деда, и моја мама и ујаци. Напомињем Вам да се место звало Кравље, општина Нашице, код Осијека, Славонија, Хрватска. 1962. године тадашње власти на подручју села Кравље праве језеро, исељавају ондашње становништво, а моји бака и дека, мама и ујаци, долазе у Параћин, где и данас живе. Ја сам се одселио из Параћина 2007. године због посла, док ми се брат налази у Крушевцу са породицом.

Толико за сада од мене.

Надам се да ћете ми макар мало разјаснити мој родослов.

Срдацан поздрав,

Предраг

 

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Sarko

  U Krnjevu su 1925 godine zabelezeni Rakici (Radovanovici) 6 kuca., slave Djurdjic. Doseljeni iz Resave. Kuce su im u Barama. (Resava je oblast u okolini Svilajnca).

  Milovanovica nema na spisku, ali ima nekoliko rodova u Krnjevu koji slave Djurdjic, a to su: Colakovici poreklom iz Stare Srbije. Milenkovici, Paunovici, Marijici zajednickog su porekla sa Colakovicima. Colakovici imaju rodjake u Trnovci.

  Zivanovici i Perici. Poreklom iz okoline Debra u MAkedoniji. Imaju rodjake u Milosevcu.

  Bogicevici, stara porodica, nepoznato poreklo. imaju rodjake u Livadici kod Pozarevca.

  Lozanici, praded dosao iz Vragogrnaca (Zajecar).

  Sulejici, njihovi stari su dosli iz Vlaske. (poreklom su Vlasi.

  Rankovici, Manojlovici poreklom iz Prokuplja.

  Jocici poreklom od Pirota.

  Kozaci (Kazakovici). Nepoznato poreklo; misle da su im stari dosli iz Rusije.

 2. Предраг

  P.S. Zaboravio sam da napomenem u pismu da su moji preci iz Hercegovine prvo dosli u selo Brekovo, nisam siguran, mislim da pripada opstini Lucani, a kasnije su se doselili u Krnjevo. pa ako jos nesto znate da mi odgovorite, bilo bi lepo.
  Srdacan pozdrav

 3. Nebojsa

  Податак о Рељићима из околине Дрвара

  У монографији “Унац”, Петра Рађеновића, за Рељиће из села Очигрије се каже да су пореклом од Кистања (Далмација) и да су почетком 19. века прешли у Мало Очијево, одатле се расељавали. Има их у 11. кућа, славе Св. Стевана.

 4. Предраг

  Da li ste uspeli da saznate jos nesto o poreklu mog prezimena? Ovo stoji vec 2 i po meseca i nista.
  Srdacan pozdrav

 5. Milenko

  Reljića ima i pored Gline RH , mislim da se selo zove Gornji Klasnić

 6. Магдалена Рељић

  Према монографији “Братство племена Рељић” мог пок. стрица Веселина Рељића, наши Рељићи су пре 300 година мигрирали из Грахова (ЦГ) у Босанско Грахово, населивши село Исјек. Одатле је већина у пројекту колонизације после 2.св.рата досељена у Војводину (моји у Земун). Упознала сам Рељиће у околини Будве, има их у Колашину, Херцег Новом, али и у Шибенику (католици) и диљем Босне, па чак и у Калифорнији. Сви Рељићи славе Св. Николу 🙂