Мојковац и околна села

12. јун 2012.

коментара: 12

МОЈКОВАЦ

Бистрица, Бјелојевићи, Бојна Њива, Брсково, Гојаковићи, Добриловина, Жари, Лепенац, Мојковац, Подбишће, Поља, Прошћење, Стевановац, Урошевина, Штитарица

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. tule

    Ja sam iz turske, poreklom iz mojkovac. ded mi je od 12 Godina dosao za tursku porodicom. Nesto nije mi jasno. mi tutici ovde u tursku muslimani, mojkovac tutici pravoslavno, a mojes srce vise voli pravoslavce

    • Svetozar Vucinic

      Ja sam iz Gojakovica selo pored Mojkovca. Tutici su naselje u Mojkovcu koje su naseljavali poturceni Srbi. Vecina njih nije mijenjala prezime a vratili su se posle prvog svetskog rata u pravoslavlje. Moga djeda tetka se udala u Instanbul i imam rodjake tamo koji znaju od kog su prezimena nastali. Sada su peta generacija u turskoj a zanju da su Srbi iz Mojkovca isto kao i tvoji Tutici. Ako zelis jos nesto da saznas o svojim precima slobodno pisi na moj mejl. Moj djed je isao u Tursku kod svoje tetke ja imam tamo dosta rodjaka mada smo izgubili kontakt od rata devedesetih i smrti moga djeda. Pozdrav…

      • Tijana

        Postovanje, htela sam da Vas pitam posto ste iz tih krajeva da li vam je poznato prezime Radulovic ili Radovic,krsna slava Sv . Luka. Preci su mi dosli iz tih krajeva ( selo okolina Mojkovca i Kolasina) , na planinu Zlatar ( Srbija ) sklanjajuci se od turaka i osvete.

  2. milorad

    Brate pa tvoji su pravoslavci bili i promjenili vijeru kad su dosli u Tursku,ali barte vidis krv nije voda nesto vuce starim korijenima.Pozdrav Milorad iz Bosne.

  3. Armin

    Milorade da su Tuci samo 1 posto vas pravoslace nasilno prevodili na islam za 100 godina bi vi 100 posto bili muslimani a ne za 500 godina koliko su vladali inache za tvoju informaiciju Islam se nemoze siriti na silu jer je to zabranje u Kuranu ako dobro to se vama Srbima nemoze objasniti.

    P.S Za gospodina Tulata

    Moj predjed je Tuitc i oni njegovi su bili Bosnjaci i dan danas su Bosnjaci Tutici a to sto su ti pravoslaci u srcu vise to ti ima vese veze sa tvojim znanjem nego sa srcem jer da znas koliko su samo ti tvoiji pravoslavci ubili i silovali tvoje brace i sestara to bi te bilo sramota i pomisliti.

    Uz duzno postovanje pozdrav svima

    • Бранко Тодоровић

      Па Милорад и не каже да их је неко на силу превео, већ да кад су дошли Турци, да су се и они потурчили, или примили ислам као веру.

      Наравно, зато си ти имао потребу да подметнеш православцима убиства и силовања браће друге вере… а исто тако би требао да “знаш”, да ни православље није религија која се шири силом.

      Тако да, уз дужно поштовање, и једно и друго је углавном примљено стицајем околности, а у време ратова и сукоба злочини се дешавају, били ми православци, муслимани, римокатолици… или атеисти, нико није посебно био имун кроз историју на чињење злочина, само треба имати довољно свести то увидети и признати.

    • Vučičević

      To što tule ima u srcu niko drugi osim njega samog nemože da razume. A što se tiče silovanja i ostalog zla…..nisu pravoslavci išli da popravoslave otomane turke već je bilo obrnuto! A ko je pravoslavce nabijao na kolac radi pravoslavlja i vjere njihove ? Nemojte da širite svoju verziju istine kao da mje nama ispran mozak. Ajde lep pozdrav i posalami sve tvoje….selam alejkum

  4. Tutić

    Moji su sa Kosova, Tutići, pravoslavci. A postoji i crkva u Prizrenu, podigao vlastelin Dragoslav Tutić 1331, (vidi na internetu), dakle, mnogo pre Turskog osvajanja. Crkva i dan danas postoji, posvećena je svetom Nikoli, a to nam je i slava, odvajkada, Naravno, ima Tutića i muslimana. Oni su prešli u Islam, milom ili silom, to danas više nije važno. Nisu današnji ljudi krivi za ono što se nekada dogadjalo.

  5. Војислав Ананић

    ЈЕДИНА ЖЕНА ПУШКОНОША У МОЈКОВАЧКОЈ БИЦИ

    https://www.in4s.net/vjecni-eho-slavne-mojkovacke-bitke-vasilija-jankova-vukotic/

  6. Goran

    Postovani moji korijeni su iz Mojkovca,prezivam se Mrdovic,slava Sveti Djordje,znate li kada su se odselili na Romaniju,ja sam sesto koljeno Mrdovica,unaprijed hvala i pozdrav