Pirot i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 26

Opština Pirot:

Bazovik, Barje Čiflik, Basara, Bela, Berilovac, Berovica, Blato, Brlog, Velika Lukanja, Veliki Jovanovac, Veliki Suvodol, Veliko Selo, Visočka Ržana, Vlasi, Vojnegovac, Vranište, Gnjilan, Gornja Držina, Gostuša, Gradašnica, Gradište, Dobri Do, Dojkinci, Držina, Zavoj (ukinuto 1979. godine zbog potapanja, formirano ponovo 2007. godine), Zaskovci, Izvor, Jalbotina, Jelovica, Kamik, Koprivštica, Kostur, Krupac, Kumanovo, Mala Lukanja (naselje ukinuto 1986. godine zbog potapanja, formirano ponovo 2007. godine) Mali Jovanovac, Mali Suvodol, Milojkovac, Mirkovci, Nišor, Novi Zavoj (formirano 1979. godine umesto naselja Zavoj), Obrenovac, Oreovica, Orlja, Osmakova, Pakleštica, Pasjač (do 1965. godine Pasjača), Petrovac, Pirot, Planinica, Pokrevenik, Poljska Ržana, Ponor, Prisjan, Ragodeš, Rasnica, Rosomač, Rsovci, Rudinje, Sinja Glava, Slavinja, Sopot, Srećkovac, Staničenje, Sukovo, Temska, Topli Do, Trnjana, Cerev Del, Cerova, Crvenčevo, Crnoklište, Činiglavci i Šugrin.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (26)

Odgovorite

26 komentara

  1. Miodrag

    Zaboravih da dodam da je slava deda Đorđa Sv Arhanđel Mihajlo.
    Miodrag

  2. Violeta Stefanovic

    Poreklo prezimena za Selo Pasjac,18300 Pirot!Hvala unapred.

  3. Aleksa

    Portalu su izgleda najbitnije Crna gora i Hercegovina, za to uvek ima gomila informacija, a drugi srpski krajevi pogotovo južna pruga ko da ne postoje, ali možda ne treba kriviti vas vi samo raspolažete sa onim što imate, krivi su Cvijić i Karadžić

    • Jovica Krtinić

      Poštovani Aleksa, imate pravo na svoj sud (makar i pogrešan), ali Vas uveravamo da nam je svaki srpski kraj podjednako važan i da objavljujemo članke bez ikakve razlike i favorizovanja. Ukoliko imate želje i volje pošaljite nam prilog o Vašem kraju, rado ćemo ga objaviti.
      Morate imati na umu da ovaj portal uređuju i vode entuzijasti, koji odvajaju od svog slobodnog vremena da pišu ili prikupljaju građu, koju potom objavljujemo. Poreklo nema profesionalni sastav i isključivo zavisi od dobrovoljnog rada svojih saradnika, a njima je ostavljeno na volju da rade ono šta smatraju za shodno. Inače, mi smo ove i prošle godine prijavljivali projekte na konkursima Ministarstva kulture i informisanja koji su za cilj imali pojačanu obradu članaka o naseljima u istočnom i južnom delu Srbije, ali za to nismo dobili podršku. To je bio naš pokušaj da zainteresujemo i saradnike iz tog kraja da šalju priloge o tom delu Srbije. Sigurno nas to neće pokolebati i mi ćemo svoj cilj ispuniti, pre ili kasnije, sa ili bez podrške. Svako dobro Vam želim!

  4. Milena Jovanović

    Da se malo uključim u diskusiju. Kako me jako zanima poreklo, jer sam samo do pradede dolazila, koji je usvojen u selu Vojnegovac iz susednog sela Kamik, prezivao se Mančić, a po usvojiteljima Rančić, (ovo sam napisala za slučaj da se neko prepozna) naišla sam na dosta digitalizovane građe na sajtu arhiva Pirota, kao i na sajtu narodne biblioteke Pirota. Ima dosta monografija i opisanih rodova, možda da probate da potražite nešto tamo.

    • Dusan

      Poštovana g. Jovanović,

      Recite mi nešto više o vašem pradedi. Moj otac završava knjigu o selu Kamik, ja mu pomažem u pisanju. Ovo je za mene novost što navodite. Budite slobodni, pa me kontaktirajte na adresi,
      [email protected].

      Hvala.

  5. Daniel

    interesuje me poreklo prezimena Todorovic selo Dojkinci krsna slava sveti Dimitrije – Mitrovdan

  6. Majs

    Interesuje me da li imate saznanja o prezimenu Najdanović, krsna slava Sveti Jovan iz sela Gostuša kod Pirota?

  7. Andrea

    Pozdrav, zovem ce Andrea i tražim potomke braće moga dede (cva braća cu mu ce upokojila) koji je poreklom iz opštine Pirot. Prezime Petrović, krcna clava Cveti Nikola, roćen 1930. Imao je cina Zorana i ima ćerku Jadranku. Otac i majka Đorđe i Krictina. Njegovo ime je Krctivoj, a braća Bogomir (živeo na Dorćolu, ima dva cina, jedan je u Kanadi, a drugi ne znam gde je završio), Mladen Petrović (Bela Palanka ili neko okolno celo, ne cećam ce imena njegove dece), Mile Petrović (kako cam čula, bio je načelnik CUP-a Požarevac, umro je navodno od cepce jer cu mu doktori clučano octavili makaze u utrobi prilikom operacije, ima ćerku ali joj ni ime ne znam), a imao je i dve cectre, Todorinku koja je živela u Mirijevu (njene potomke znam, cin jedinac joj poginuo) i Clovenku, koja je živela u Novom Cadu (imala je camo ćerku, koja je umrla u požaru).
    U cuštini me zanima cve što bi ce moglo znati o poreklu i široj porodici, a ponajvše bih volela da ctupim u kontakt ca potomcima Mladena i Mileta (ne znam mu puno ime) Petrovića. Ja cam docta njih upoznala kao dete, ali ce ne cećam najbolje, a kacnije cu cvi poumirali da bih ce mogla dalje racpitati i upotpuniti priče.