Пећ и околна села

11. јун 2012.

коментара: 57

Општина Пећ:

Алагина Река, Бабиће, Баране, Бело Поље, Благаје, Боге, Брежаник, Брестовик, Бролић, Бучане, Велика Јабланица, Велики Штупељ, Витомирица, Враговац, Врановац, Главичица, Глођане, Гораждевац, Грабовац, Добри До, Дреље, Дубово, Дубочак, Дугањиве, Загрмље, Захаћ, Злопек, Јабланица, Јошаница, Клинчина, Косурић, Котрадић, Кошутане, Крстовац, Крушевац, Кућиште, Лабљане, Лаз Белопаћ, Липа, Лођа, Ложане, Лугађија, Љевоша, Љешане, Љубенић, Љутоглава, Мала Јабланица, Мали Штупељ, Маљевиће, Милановац, Набрђе, Накло, Непоље, Нови Раушић, Ново Село, Озрим, Осоје, Пашино Село, Пепиће, Пећ, Пиштане, Плављане, Почешће, Радавац, Раушић, Рашић, Ромуне, Росуље, Рухот, Сврке, Сига, Требовић, Трстеник, Турјак, Ћушка, Хаџовићи, Црни Врх, Челопек, Чунгур и Шкреље.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (57)

Одговорите

57 коментара

  1. Vladan

    Hvala na odgovoru. Kako bih i kojom metodom mogao da saznam vise. Polovina sela su bili Pavlovici. U vezi smo sa Ćirkovićima i Stošićima iz istog sela. Slavimo istu slavu.

  2. Небојша Бабић

    Владане, увек препоручујем тестирање у-хромозома. Тако ћемо најлакше утврдити с којим до сада тестираним (а има их много) имаш блискости. Онда следи даље истраживање о тим везама кроз историјске изворе и литературу.
    За 50-ак еура можеш добити ванредно вредан податак о пореклу прошлости твог рода.
    Процедура тестирања је објашњена (више пута) на нашем порталу и форуму, а можеш ме контактирати и на мој мејл.
    Поздрав!

  3. Александар ЧЕРЕКОВИЋ

    Знате ли нешто о ЧЕРЕКОВИЋИМА

  4. aleksandar

    deda mi je todor iz peći uzeo prezime od vukajla drekalovica.slava mi je sveti nikola

  5. Aleksici iz peći odseli u toplicu Suvi do selo.Odakle su dosli u peć?

  6. Snezana

    Da li neko zna nesto o porodici Hadzi-Ristic iz Peci?

  7. Aleksandar Đokić

    Poštovani,
    baba mi je pričala da su njeni Pećanci-pradeda je uvek zvao Pećanka iz Piskulića….
    Njeni su se iselili u Mađare u Toplicu i prezivaju se Ivanovići.Slave Svetog Luku
    Hvala na pomoći

  8. AG

    Zna li neko nesto o Pajovicima iz Peci,cuo sam da ih je imalo u Gorazdevac

  9. Војислав Ананић

    ЈАБЛАНИЦА

    Јабланица се налази шеснаест километара југоисточно од Пећи и припада овој општини. Горњи део села (Насељење) простире се испод Јабланичке шуме, а Стара Јабланица је у равници поред Пећке Бистрице. Између њих пролази магистрални лут Приштина-Пећ. Село нема гробље, него се сахрањују у Горњем Петричу.
    Село нема основну школу, па деца четири разреда основне школе уче у Клинчини, а даље у Главичици.
    У селу живи тринаест српских породица: једанаест порекло везује за Црну Гору (осам су се доселили још у турско време, а три после 1930. године), док су се две доселиле из Србије (једна 1933. године, а друга после Другог светског рата).
    Етници: Јабланичанин и Јабланичанка; ктетик: јабланички.
    Информатори: Бранивоје Бићанин (38 г.), Миливоје Милићевић (55) и Ратко Симић (74).
    Презимена
    Бићанин, две куће. Доселили су се из села Осреци код Бруса 1933. године на имање добијено од државе. Слава Пантелијевдан. Информатор Бранивоје Бићанин (39 г.). Милићевић, две куће. Старином су из села Бишева код Рожаја. У Метохију су прешли у време Аустроугарске. Једно време живели су у Пећкој Патријаршији и Будисавцима. Слава Свети Стеван Дечански. Информатор Миливоје Милићевић (55 г.).
    Павловић, шест кућа. Верују да су пореклом из Црне Горе. Слава Свети Никола. Информатор Даница Павловић (50 г.).
    Секуловић, једна кућа. Доселили су се из Брскута у Црној Гори 1933. године. Слава Алесендровдан. Информатор Васиљка Секуловић (62 г.).
    Симић, једна кућа. Доселили су се из села Разбојне (Копаоник) 1933. године. Слава Свети Никола; мала слава Свети Лука. Информатор Ратко Симић
    (74 г.).
    Стошић, једна кућа. Доселили су се из Брестова (Врање) после Другог светског рата. Слава Свети Аранђео. Информатор Радивоје Стошић (49 г.).
    Топаловић, једна кућа. Дошли су из Разбојне (с. Дупци) 1933. године. Слава Свети Јован. Информатор Мило Топаловић (42 г.).
    Царичић, две куће. Старином су из Брскута у Црној Гори. Овде су се доселили 1930. године. Слава Свети Никола. Информатор Пејка Царичић (62 г).

    Извор: ДАНИЛО СТИЈОВИЋ – ОНОМАСТИКА ДЕЛА СЕВЕРНЕ МЕТОХИЈЕ

  10. Војислав Ананић

    КЛИНЧИНА

    Клинчина се налази око четрнаест километара југоисточно од Пећи и припада овој општини. Село се дели на Горњу и Доњу Клинчину. Горња Клинчина лоцирана је на равном платоу испод брда Јелењак, а Доња Клинчина је у равници поред Пећке Бистрице. Село нема своје гробље: делом се сахрањују у Главичици, а делом у Горњем Петричу. Село нема цркву нити остатака неке старе грађевине.
    У Клинчини постоји четвороразредна основна школа, а деца даље уче у суседном селу Главичици.
    У Клинчини живи дванаест српских породица и око педесет шиптарских. Десет српских породица је из Црне Горе (досељене су после 1930. године), једна је из околине Бруса (насељена 1937), док једна, стариначка, даље порекло такође везује за Црну Гору.
    Етници: Клинчанин и Клинчанка; ктетик: клинчински.
    Информатори: Вукић Стојановић (70 г.), Величко Шошкић (70) и Зарија Мартиновић (73).
    Презимена
    Вулевић, једна кућа. Доселили су се 1933. године из села Трешњева код Андријевице. Породични надимак Јашаровић. Деда Радоња зимио са стоком (200 оваца) у Босни, па је морао да узме муслиманско презиме, Слава Свети Аранђео. Информатор Александар Вулевић (70 г.).
    Гашић, раније презиме Павловића.
    Јашаровић, секундарно презиме Вулевића.

    Кажић, једна кућа. Доселили су се из Брежине (Љешанска нахија) 1934. у Љешане. Овде су од 1970. године. Слава Свети Илија. Информатор Илија Кажић (48 г.).
    Мартиновић, три куће. Први становници Клинчине прешли су из Бара Краљских (Васојевићи) у Пећ. Овде су од 1923. Слава Свети Аранђел. Информатор Зарија Мартиновић (73 г.).
    Митровић, једна кућа. Доселили су се из Мале Грабовнице код Бруса 1937. године. Слава Аранђеловдан. Информатор Мирољуб Митровић (43 г.).
    Никић, једна кућа. Старином су из Никшића. У Клинчину су дошли из села Лопатница (Краљево) 1963. године. Слава Свети Аранђео; мала слава Свети Аранђео. Информатор Радојица Никић (45 г.).
    Павловић, једна кућа. Чувају предање да су из Куча. Раније су се презивали Поповић и Гашић. Од 1925. године, по деди Павлу, узели су ново презиме. Овде живе од 1975. године, раније су живели у Јабланици. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола. Информатор Панто Павловић
    Поповић. Раније презиме Павловића.
    Раденовић, једна кућа. Старином су из Мурина код Плава, одакле су се 1938. године доселили у Росуље. Овде су од 1973. Слава Свети Илија. Информатор Вукашин Раденовић (56 г.).
    Стојановић, једна кућа. Доселили су се из Трешњева код Андријевице 1932. године. Слава Свети Аранђео. Информатор Вукић Стојановић (70 г.).
    Шошкић, две куће. Доселили су се из села Улотине код Андријевице 1933. године. Извесно време су живели у Враговцу код Пећи. Слава Свети Никола. Информатор Милорад Шошкић (52 г.).

    Извор: ДАНИЛО СТИЈОВИЋ – ОНОМАСТИКА ДЕЛА СЕВЕРНЕ МЕТОХИЈЕ