Пећ и околна села

11. јун 2012.

коментара: 57

Општина Пећ:

Алагина Река, Бабиће, Баране, Бело Поље, Благаје, Боге, Брежаник, Брестовик, Бролић, Бучане, Велика Јабланица, Велики Штупељ, Витомирица, Враговац, Врановац, Главичица, Глођане, Гораждевац, Грабовац, Добри До, Дреље, Дубово, Дубочак, Дугањиве, Загрмље, Захаћ, Злопек, Јабланица, Јошаница, Клинчина, Косурић, Котрадић, Кошутане, Крстовац, Крушевац, Кућиште, Лабљане, Лаз Белопаћ, Липа, Лођа, Ложане, Лугађија, Љевоша, Љешане, Љубенић, Љутоглава, Мала Јабланица, Мали Штупељ, Маљевиће, Милановац, Набрђе, Накло, Непоље, Нови Раушић, Ново Село, Озрим, Осоје, Пашино Село, Пепиће, Пећ, Пиштане, Плављане, Почешће, Радавац, Раушић, Рашић, Ромуне, Росуље, Рухот, Сврке, Сига, Требовић, Трстеник, Турјак, Ћушка, Хаџовићи, Црни Врх, Челопек, Чунгур и Шкреље.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (57)

Одговорите

57 коментара

  1. andja simovic

    Da li neko zna nesto o poreklu porodice Shkembarevic, slave slavu sv. Jovana ?

  2. Небојша Бабић

    Погледајте на теми Презимена пореклом из Шекулара, аутора Рада Бракочевића. Он је обрадио многа презимена која потичу из Шекулара.
    Мени ово презиме не звучи познато.
    Светога Јована славе и друге фамилије и племена….
    Поздрав.

  3. Velibor

    Zna li neko nesto o Markovićima iz Peći? Ne znam tacno da li su iz nekog sele,slave Sv. Petku?

    • Јоксим

      Шесдесетих година прошлога вијека у Пећи су биле три куће Марковића, од шекуларских Дробњака. У Наклу код Пећи су били Галићи, исто од шекуларских Дробњака. У каквој вези су са Марковићима из Пећи, то треба да питате неког од старијих. И Велибору и Јелени, Небојша Бабић је дао предлог да посјетите тему Шекулар – поријекло презимена из Шекулара, на овом порталу. И Марковићима из Пећи и Галићима из Накла, предлажем да ураде ДНК тест по мушкој линији. За Рада Бракочевића, аутора књиге Ломни Шекулар… оба наведена и многа друга презимена у Метохији су поријеклом из Шекулара( не само Шекуларских Дробњака, него и потомака Даше Шекуларца, Вука Љевака, Радмужа), што је утврђено не само на основу предања, већ и доступне литературе. Тамо су вас сматрали старосједиоцима, а и ви то мислите о себи, па су Вас тако доживљавали и досељени Црногорци послије Првог Свјетског рата. Историјска чињеница је да је у Белом Пољу код Пећи парох био хаџи Никола Петровић, шире Бракочевић. Његови синови Гаврило и Михаило, су такође били свештеници. Прота Стефан Бракочевић, свештеник и национални трибун (1820- 1895) био је протјереј окружја пећког од 1850 -1895. По њему се зове Протина мала, кућа Протића. Његов син је био исто поп Јаков Протић.

    • Gorazdevac

      Odg za jelenu
      Da postoje markovici u okolini peci tacnije iz Drenova selo se zove i okolina tog sela

  4. Jelena

    Velibore da li mislis na Markovice iz Nakla sela kod Peace

  5. Milan

    Dali neko zna poreklo Cerovica iz Belog Polja kod Peci.Slave Djurdjevdan,i malu slavu Svetog Iliju.

  6. Селаковић

    Требало би да потичете из Шекулара, од Ћетковића. Све детаље може вам дати корисник Небо на форуму Порекло, где се можете улоговати и поставити питање. Ваши Церовићи се баш спомињу на овој страници:

    http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=941.60

    • Јоксим

      У презименима поријеклом из Шекулара утврђено је према предању : Церовићи у Б(иј)елом Пољу код Пећи потомци су шекуларских Дробњака, од Ћетка Церовића из Шекулара.
      Селаковић вас је добро упутио.
      Предлажем да урадите ДНК тест по мушкој линији. О томе више на српском днк пројекту,овог портала.

  7. Небојша Бабић

    Све што су Јоксим и Селак рекли, стоји.
    Но, пошто смо у неким генетским недоумицама, заиста би било добро да урадиш (ти, Милане, или неко од Церовића из Б.Поља) тест на у-хромозом. За све даље договоре, можеш ме контактирати на [email protected]. Ја сам, такође, од шекуларских Ћетковића. Поздрав!

  8. Aleksandar

    Zna li neko nešto o Grujićima iz Brestovika? Znam da mi se pradeda zvao Mijajlo.

  9. Vladan

    Da li kojim slucajem imate predstavu odakle vode poreklo Pavlovici iz sela Belo Polje kod Peci? Slavimo sv Alimpija i Djurdjevdan. Bio bih zahvalan na odgovoru. Pradeda mi se zvao Avram a meni najpoznatiji predak Beloš mozda ne istog prezimena.

  10. Небојша Бабић

    С обзиром да је Бело Поље углавном насељено из Горњег Полимља и беранског краја, а судећи по слави, могли бисте имати везе с Ђурашковићима и Ралевићима из Горњег Полимља.