Klina i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 9

Opština Klina:

Balince, Berkovo, Biča, Bobovac, Bokšić, Budisavci, Veliki Đurđevik, Veliko Kruševo, Vidanje, Vlaški Drenovac, Volujak, Vrmnica, Golubovac, Gornji Petrič, Grabanica, Grabac, Grebnik, Deič, Dobra Voda, Dobri Dol, Dolac, Dolovo, Donji Petrič, Drenovac, Drenovčić, Drsnik, Dugonjive, Duš, Dušević, Zabrđe, Zajmovo, Zlokućane, Iglarevo, Jagoda, Jelovac, Jošanica, Kijevo, Klina, Klinavac, Kpuz, Krnjince, Leskovac, Lozica, Mali Đurđevik, Malo Kruševo, Mlečane, Naglavci, Pločice, Pograđe, Prčevo, Radulovac, Renovac, Resnik, Rudice, Svrhe, Sićevo, Skorošnik, Stup, Cerovik, Crni Lug, Čabić, Českovo, Čupevo i Štupelj.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Vojislav Ananić

    VIDANJE

    Vidanje je od magistralnog puta Peć-Priština udaljeno oko 5 km. Pripada opštini Klina, od koje je udaljeno oko 2,5 km. Nalazi se na levoj obali Belog Drima u podnožju brda Kleča. Ime sela je nastalo, prema predanju, po jednima, zbog toga što je tu neki poznati vidar lečio one koje su ranile dve sestre aždaje: Jerina i Dolina (danas zaseoci: Jerina u Pograđu i Dolina u Docu), „koje su jurišale na narod“. („Idi u Vidanje da se izlečiš“ — govorili su onima koji su ranjeii. Po drugima, Vidanje se zove po prvom doseljeniku Vidu („Po tem Vide“). Ispod sela, pored Drima, na mestu zvanom Jargovan, nalazi se neko vrlo staro groblje. Nazivaju ga Rimsko groblje, Vojničko groblje i Groblje iljadu vojnika. U sredini groblja je „grob neke znamenite ličnosti“. Sačuvalo se i nekoliko nadgrobnih ploča, bez natpisa ili kakvog znaka. Mnoge nadgrobne ploče su uništene, jer su njima meštani zatvarali jaz. Na ovom se mestu, na Đurđevdan, pre izlaska sunca, kupaju devojke: kite se jorgovanom, drenom i cvećem. Jedna je „snaša“ (mlada), druga je „momak“ i „on“ nosi zastavu. Zove se dedavac. Posle idu od kuće do kuće i pevaju. Domaćica ih sačekuje pred kućom, poliva ih vodom u kojoj je kopriva. Čašćavaju ih i daju im poklone. Kasnije zajedno ručaju i vesele se.
    U selu postoje dva velika duba. Tu se seljaci sastaju. Odatle su polazile litije. Selo slavi prvi dan Sv. Trojice.
    U selu živi 55 srpskih porodica. Trideset pet porodica poreklo vezuje za Crnu Goru (ovde su od vremena Turaka), dvanaest porodica se doselilo sa Kopaonika 1932. godine, dok osam porodica ne zna ništa o poreklu. U selu živi i oko 50 šiptarskih porodica. Prosečan broj članova u srpskim porodicama je oko 11,25.
    Selo nema osnovnu školu, nego deca uče u Jagodi i Klini.
    Etnici: Vidačanin // Videnčanin i Vidančanka / Videnčanka / Videnjka; ktetik: vidanjski.
    Informatori: Milija Šarković (80 g.), Milorad Trifunović (75) i Milenko Nikolić (70).
    Prezimena
    Vasić, jedna kuća. Vode poreklo iz sela Gornje Leviće. Ovde su od 1932. godine. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo letnji. Informator Ruža Vasić (75 g.).
    Vukosavljević, jedna kuća. Vode poreklo iz sela Babice kod Kuršumlije. Ovde su od 1932. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Agatonik. Informator Miladija Vukosavljević (60 g.).
    Vulićević, jedna kuća. Došli su iz sela Gornje Leviće (o. Brus). Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo (14. septembar). Informator Krstivoje Vulićević.
    Vučinović, jedna kuća. Poreklom su negde iz Crne Gore. Veruju da su najstarija porodica u Vidanju. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Jovan. Informator Milenko Vučinović (50 g,).
    Gvozdenović, jedna kuća. Starinom su negde iz Crne Gore. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Jovan. Informator Živan Gvozdenović (61 g.).
    Ilijanić, ranije prezime Kostića. Informator Blagoje Kostić.
    Jović, dve kuće. Negde su iz Crne Gore. Slava Sveti Luka. Informator Blagoje Jović (58 g.).
    Kizić, ranije prezime Perića. Informator Dostana Perić.
    Kovačević, ranije prezime Mikića. Informator Dušan Mikić.
    Kostić, četiri kuće. Starinom su iz Šekulara. Prethodno su živeli u Košu i Zaimovu. Slava u Crnoj Gori bila je Sveti Aranđel; sadašnja slava Sveti Kiril i Juleta. Informator Krsta Kostić (70 g.).
    Matić, jedna kuća. Starinom su iz Orahovca. Informator se ovde prizetio u porodici Trifunović. Slava Sveti Stevan. Slavi i ženinu slavu Svetog Đorđa. Informator Mladen Matić (35 g.).
    Mikić, šest kuća. Vode porekpo iz Crne Gore (Plav). Slava Sveti Đorđe, Informator Radenko Mikić (62 g.).
    Mikić, dve kuće. Starinom su iz Rovaca u Crnoj Gori. Pre dolaska u ovo selo živeli su izvesno vreme u Belom Polju kod Peći. Starije prezime im je Kovačević. Slava Sveti Luka. Informator Dušan Mikić (60 g.).
    Milovanović, dve kuće. Vode poreklo iz sela Sudimlje na Kopaoniku. Slava Sveti Nikola. Informator Svetimir Milovanović.
    Milošević, dve kuće. Čuvaju predanje da im se pradeda doselo iz Morače ili iz Kuča u Crnoj Gori. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola (letnji). Informator Mirko Milošević (68 g.).
    Milunović, tri kuće. Čuvaju predanje da su starinom iz Gornje Morače u Crnoj Gori. U Vidanje su došli iz sela Iričića kod Blaževa na Kopaoniku. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Jovan. Informator Stojadin Milunović (63 g.).
    Nedeljković, dve kuće. Došli su 1933. godine iz Blaževa (Kopaonik). Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo. Informator Milica Nedeljković (90 g.).
    Nikolić, jedna kuća. Došli su iz Brusa (Kopaonik). Slava Sveta Petka; mala slava Sveta Petka. Informator Milenko Nikolić (70 g.).
    Perić, jedna kuća. Ranije prezime Kizić. Zbog sukoba sa nekim šiptarskim svatovima prebegli iz Obilića (Kopilić) u Čabić, a zatim u Krlovadiće (danas Zaimovo) kod Kpine. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo. Za raniju slavu, Svetog Đorđa, samo seku kolač. Informator Dostana Perić.
    Prodović, jedna kuća. Nekada davno živeli su u selu Sigi kod Peći, a posle toga u Zaimovu kod Kpine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Milorad Prodović.
    Racić, sedam kuća. Čuvaju predanje da su starinom sa Ostroga od Damjanovića. Slava Petkovdan; mala slava Petkovica. Informator Živko Racić (83 g.).
    Simić, četiri kuće. Kažu da su iz Crne Gore. Slava Sveta Petka; mala slava Sveta Petka, Informator Stanoje Simić.
    Simić, dve kuće. Čuvaju predanje da su starinom iz Sjenice. Staro prezime im je Orlović. U Vidanje su došli iz Toplice (iz sela Trnovi Laz). Slava Sveti Nikola. Informator Simo Simić (58 g.).
    Trkfunović, dve kuće. Starinom su negde iz Crne Gore. Slava Sveti Jovan Zlatousti. Informator Milorad Trifunović (75 g.).
    Šarković, osam kuća. Čuvaju predanje da su starinom iz Kuča. U Metohiju su se doselili još u tursko vreme. Prvo su živeli u Zaimovu, pa su, pošto je ovde bolest uništila brojne porodice, izbegli u Dolac, a iz Doca prešli u Drenovac. Informator se seća kad su se iz Drenovca doselili u Vidanje. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Dragomir Šarković (80 g.).
    Šulinić, jedna kuća. Poreklom su „negde iz Crne Gore“. Slava Sveti Luka. Informator Dragoljub Šulinić (40 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  2. Vojislav Ananić

    JAGODA

    Jagoda se nalazi oko 4 km severozapadno od Kline i pripada ovoj opštini. Svojim većim delom je u ravnici pored Belog Drima. Jagoda je, kao i čitav ovaj kraj, bila begovski posed. Pripadala je nekom Demušu Jagodi, po kome je, kažu, i dobila ime. Selo se deli na dva zaseoka: Gornju malu, u kojoj žive Šiptari, i Donju malu, u kojoj žive Srbi.
    Selo je imalo crkvu, koja je, po predanju, preneta u Dolac, selo s druge strane Drima, odakle se jedan kamen od te crkve „vratio“. Iz njegove neposredne blizine i danas uzimaju zemlju, kao lekovitu i čudotvornu. O postojanju crkve u Jagodi svedoči i jedan stari Šiptar iz ovog sela. On priča kako je jedna stara Turkinja, koja se odavde odselila u Tursku, pitala jednom prilikom da li su veliki cer i crkva još u Paskalici.
    U Jagodi žive 24 srpske porodice. Sedamnaesg porodica doselilo se iz Crne Gore, počev od 1921, šest sa Kopaonika, od 1935. godine, a jedna porodica se pre 15 godina doselila iz susednog sela Vidanja. U selu živi i 12 šiptarskih i osam romskih porodica.
    Selo ima četvororazrednu osnovnu školu, a dalje deca uče u susednom selu Budisavcima i Klini.
    Etnici: Jagođanin i Jagođanka; ktetik: jagođanski.
    Informatori: Rade Izgarević (50 g.), Lazar Bojanić (90) i Svetislav Isajlović (53).
    Prezimena
    Bojanić, jedna kuća. Doselili su se (1925) iz Crne Gore (Lješanska nahija). Slava Sveta Petka. Informator Lazar Bojanić (90 g.).
    Bulatović, jedna kuća. Doselili su se iz Rovaca u Crnoj Gori 1925. godine. Slava Sveti Luka. Informator Milica Bulatović (61 g.).
    Burzan, jedna kuća. Došli su 1931. godine iz Lješanske nahije. Slava Sveta Đurđica. Informator Radoje Burzan (53 g.).
    Vlahović, jedna kuća. Poreklom su iz Rovaca u Crnoj Gori. Slava Sveti Luka. Informator Ružica Vlahović (48 g.).
    Zujić, dve kuće. Starinom su iz Rače. Slava Sveti Gligorije. Informator Radomir Zujić (50 g.).
    Izgarević, tri kuće. Starinom su iz Drakulovića (Ostrog) u Crnoj Gori. Ovde su od 1922. godine. Slava Petkovdan. Informator Rade Izgarević (50 g.).
    Isajlović, jedna kuća. Starinom su iz Brusa. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Svetislav Isajlović (53 g.).
    Jovanović, dve kuće. Došli su sa Kopaonika. Slava Sveti Aranđeo. Informator Borisav Jovanović (70 g.).
    Minić, četiri kuće. Starinom su iz Bjelopavlića (s. Viniće). Slava Petkovdan. Informator Jagoš Minić (90 g.).
    Mitrović, jedna kuća. Starinom su iz Markovine (Zagarač) u Crnoj Gori. Slava Sveti Aranđeo. Informator Vasilije Mitrović.
    Rašović, jedna kuća. Starinom su iz Kuča. Slava Sveti Nikola. Informator Mitra Rašović (67 g.).
    Roćenović, dve kuće. Starinom su iz Pljevalja u Crnoj Gori. Slava Sveti Aranđeo. Informator Vučeta Roćenović (53 g.).
    Spasić, jedna kuća. Čuvaju predanje da su starinom iz Crne Gore i da su se tamo prezivali Bulatović. U Metohiji su živeli i u vreme Turaka. Do pre 15 godina živeli su u selu Vidanju. Porodični im je nadimak Šulinić (šulunija — junak, borac), po pretku koji se borio protiv Turaka. Slava Sveti Luka. Informator Milorad Spasić (83 g.).
    Stevović, jedna kuća. Starinom su iz Brusa. Slava Sveti Jovan. Informator Desimir Stevović (72 g.).
    Ceković, dve kuće. Starinom su iz Kuča. Slava Mitrovdan. Informator Milutnn Ceković (49 g).
    Šulinić, sekundarno prezime porodice Spasić. Informator Milorad Spasić.

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  3. Vojislav Ananić

    VELIKO KRUŠEVO

    Veliko Kruševo se nalazi oko šest km severozapadno od Kline. U vreme Turaka se zvalo Alipašino Kruševo, jer je bilo begovski posed. Selo je pretežno u ravnici pored Belog Drima, sem Ledina kruševačkih, koje su u pristranku sela. Deli se na više zaselaka: Donja mala, Gornja mala, Lugadžije, Ledine kruševačke i Paluševića mala, u kojoj žive Šiptari katolici.
    Na seoskom groblju čuvaju se ostaci neke crkve. Kažu da je to bila crkva Svete bogorodice („Prečasta / Prečista”). Okolo crkvine se nalaze veliki kameni krstovi, ostaci nekog starog groblja. U selu postoji „zapis“ (kamena ploča). Slave ga kao i onaj na groblju na drugi dan Vaskrsa.
    U Velikom Kruševu ima pedeset i pet srpskih porodica: četrdeset i tri su poreklom iz Crne Gore, šest su „odavde“ (ovde su živele, po rečima meštana, i pre petsto godina), dok šest porodica ne zna ništa bliže o svom poreklu.
    Selo nema osnovnu školu. Od prvog do petog razreda deca uče u Jagodi, a od petog do osmog u Zlokućanima.
    Etnici: Kruševčanin / Kruševlanin i Kruševčanka / Kruševlanka; ktetik: kruševački.
    Informatori: Miloš Stanišić (91 g.) i Milika Jovanović (65).
    Prezimena
    Andrejić, ranije prezime Stepanovića. Informator Marta Stepanović.
    Bičanin, jedanaest kuća. Starinom su iz Velike u Crnoj Gori. Izvesno vreme živeli su u selu Biči, odakle su prešli u Veliko Kruševo još u vreme Turaka. Ranije su se prezivali Gašanin. Slava Sveti Andreja; mala slava Petrovdan. Za Svetog Savu seku kolač „da vuk ne pojede stoku“. Informator Krsto Bičanin (71 g.).
    Gašanin, ranije prezime Bičana. Informator Krsto Bičanin.

    Gašić, pet kuća. Čuvaju predanje da su starinom iz Kuča. Slava Sveti Nikola; mala slava Svet Nikola. Informator Cvetko Gašić (64 g.).
    Dogandžić, jedna kuća. Čuvaju predanje da su iz Kuča i da su najstarija srpska kuća u Metohiji. Slava Sveti Stevan. Informator Cvetko Dogandžić (52 g.).
    Živković, četrnaest kuća. Čuvaju predanje da su starinom sa Fundine u Crnoj Gori. Ovamo su došli iz Petnjika (Ivangrad) „pre petsto godina“. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo. Informator Đorđe Živković (65 g.).
    Jovanović, jedna kuća. Preselili su se iz Međuriječja (Rovca kolašinska) 1922. godine u Rugovo, gde su boravili do 1926. godine, kada je u poplavi stradalo jedanaest članova ove porodice. Slava Sveti Luka. Informator Milika Jovanović (65 g).
    Knežević, jedna kuća. Starinom su iz Lješanske nahije. Slava Sveti Stevan. Informator Velimir Knežević (42 g.).
    Krstić, jedna kuća. Starinom su iz Šekulara. Ovamo su došli pre sto godina. Slava Sveti Luka; mala slava Sveti Ilija. Informator Živko Krstić.
    Miljanović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola. Informator Trajko Miljanović (40 g).
    Petković, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Petrovdan. Informtor Vukoje Petković (50 g).
    Plavić, jedna kuća. Poreklom su iz Plava. Slava Sveti Stevan. Informator Krstana Plavić.
    Pokrajčević, dve kuće. Starinom su iz Kuča. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Blagoje Pokrajčević (62 g.).
    Rajičić, dve kuće. Čuvaju lredanje da su najstariji starosedeoci Velikog Kruševa. Slava Sveti Stevan; mala slava Sveti Stevan. Informator Aleksandar Rajičić (45 g).
    Ralević, tri kuće. Starinom su iz Kaludre u Crnoj Gori. Ovamo su došli još u vreme austrougarske vlasti, Slava Sveti Đorđe Alempije. Informator Ivan Ralević (67 g.).
    Staletić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Đorđe; mala slava Đurđevdan. Informator Vladimir Staletić.
    Stanišić, jedna kuća. Starinom su iz sela Viniće kod Danilovgrada. Od 1915. godine žive u Metohiji. Nastanjeni u Velikom Kruševu 1926. godine. Slava Petkovdan. Informator Miloš Stanišić (91 g.).
    Stepanović, jedna kuća. Došli su iz Istoka. I danas im tamo žive rođaci Andrejići. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Jovan. Informator Aleksandar Rajičić.
    Stojanović, tri kuće. Veruju da su „negde iz Srbije, tako su pričali stari). Slava Sveti Nikola. Informator Vukoje Stojanović (40 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  4. Vojislav Ananić

    BUDISAVCI

    Selo se nalazi oko sedam kilometara severozapadno od Kpine i pripada ovoj opštini. Veći deo sela je u strani pod brdom Lojze, a manji deo u ravnici pored Belog Drima. Čuva se predanje da je ovde nekada bio veliki grad, koji se zvao Budimgrad, i da su kuće bile tako česte da je mačka s krova na krov stizala do Zablaća, koje je udaljeno pet kilometara. Sačuvali su se nekakvi temelji pored rečice Milan, koji su, kako meštani misle, ostaci tog grada. U selu postoji crkva Preobraženje. Građena je, po legendi, kad i Visoki Dečani, ali je pre njih završena, pa ju je zbog toga prokleo sveti Stevan Dečanski („Dabogda se zmije u nju legle“), čija se kletva ostvarila (bilo ih je toliko mnogo da su premrežile crkvu). Pričaju da je tu bilo i neko staro groblje, čiji ostaci danas nisu primetni. I novo groblje je nedaleko od crkve, na jugozapadnoj strani sela, pored puta za selo Svrke.
    U selu ima dvadeset i šest srpskih kuća, a tu su i tri duhovna lica u crkvi Preobraženje. Jedanaest porodica su iz Crne Gore došle još u vreme Turaka, a pet kasnije. Osam porodica je starinačkih, od kojih četiri ne znaju ništa o svom poreklu. Dve porodice su doseljene iz Bosne u novije vreme, kao i dve monahinje, koje žive u manastiru Preobraženje. U Budisavcima živi i jedna porodica muslimanske veroispovesti, koja se doselila 1965. godine iz Plava.
    Selo ima osmogodišnju osnovnu školu.
    Etnici: Budisavčanin i Budisavčanka; kgetik: budisavački.
    Informatori: Nikola Miljević (68 g.), Trifun Dašić (60) i Vlado Vujović (65).
    Prezimena
    Armuš, jedna kuća. Starinom su iz Šekulara, a ovde žive od 1963. godine. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Ilija. Informator Danica Armuš (43 g.).
    Balević, jedna kuća. Poreklom su iz Crne Gore, a u Metohiju su se doselili još u tursko vreme. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Nikola Balević (58 g.).
    Vujović, jedna kuća. Vode poreklo iz Dobrovskog Sela (okolina Cetinja), odakle su doseljeni 1912. godine, odmah posle oslobođenja ovih krajeva od Turaka. Slava Sveti Nikola. Informator Vlado Vujović (65 g.).
    Grujić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Sava. Informator Božidar Grujić (55 g).
    Dašić, tri kuće. Starinom su iz Šekulara, odakpe su se doselili još u vreme turske vladavine. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Ilija.

    Eraković, jedna kuća. Starinom su iz Banjana u Crnoj Gori, informator Dragiša Eraković (48 g).
    Živković, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. U Budisavce su došli iz Berkova 1961. godine. Slava Sveti Aaranđeo; mala slava Sveti Aranđeo. Informator Milovan Živković (68 g).
    Jovanović, jedna kuća. Starinom su iz Kuča, a u Metohiju su prešli 1907. godine. Slava Petkovdan. Informator Radomir Jovanović (37 g).
    Koprivica, jedan kaluđer. Starinom je iz Crne Gore, odakle se porodica preselila u Kuršumliju. U manastiru Preobraženje živi od 1958. godine. Slava Sveti Nikola. Informator Nikola Koprivica (58 g).
    Lacmanović, jedna kuća. Do 1972. godine živeli su u Berkovu (starosedeoci). Slava Sveti Aranđeo; mala slava Gospođindan. Informator Radoje Lacmanović (50 g).
    Majerević, dve kuće. Starinom su iz Gospića. U Metohiju su naseljeni kao kolonisti 1930. godine. Slava Aranđelovdan. Informator Aleksandar Majereveić (48 g).
    Maksić, jedna monahinja. Poreklom je iz okoline Tuzle (o. Lopare), a u manastiru Preobraženje je od 1958. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Jovan Krstitelj. Informator Zorka (Teodosija) Maksić (44 g).
    Maksović, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Savo. Informator Anđa Maksović (65 g.).
    Miljević, jedna kuća. Starinom su iz Šekulara. Još u vreme Turaka prešli su u selo Orašje, a kasnije su živeli u Goraždevcu. Pošto su se posvađali sa begom na čijem su imanju radili, preselili su se u Naglavke, odakle su prešli u Budisavce. Spava Sveti Jovan; mala slava Sveti Sava, Informator Nikola Miljević (68 g).
    Misirlić, jedna kuća. Starinom su iz Štupelja (o. Klina), a živeli su i u Berkovu. Slava Sveti Đorđe; mala slava Sveti Jovan. Informator Dragutin Misirlić (35 g).
    Pašić, četiri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Đorđe Alempije. Informator Nikola Pašić (50 g).

    Pejović, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. Slava Jovandan. Informator Božidar Pejović (31 g.).
    Ribać, dve kuće. Starinom su „negde iz Crne Gore“. Do 1958. godine su živeli u Drsniku (starosedeoci). Slava Sveti Nikola. Informator Velimir Ribać (50 g.).
    Rubežić, jedna kuća. Doselili su se u Metohiju iz Pipera još u tursko vreme. Slava Sveti Nikola. Informator Zorka Rubežić (59 g.).
    Stanković, jedna kuća. Doselili su se iz Šekulara još u vreme Turaka. Slava Nikoljdan. Informator Nikola Stanković (56 g.).
    Stević, jedna kaluđerica. Poreklom je iz okoline Tuzle. Kao monahinja živi u manastiru Preobraženje od 1958. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Jovan. Informator Milica (Tekla) Stević (44 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  5. Vojislav Ananić

    ZAJMOVO

    Zajmovo se nalaai oko četiri kilometra južno od Kline i pripada ovoj opštini. Selo je locirano na blagoj strmini iznad magistraliog puta Priština-Peć. Dobilo je ime po Zaim-agi, kome je pripadao čitav ovaj kraj. I danas ga pominju kao izuzetno dobrog čoveka, koji je štitio srpsku raju. Na istočnoj strani sela postoje ostaci neke građevine. Kažu da je tu bila crkva. Okolo je nekoliko starih grobova. Groblje u kome se sahranjuju zajedničko im je sa Vidanjčanima. Do pre pet-šest godina „dizali su krsta u mnadu nsdelu“. Danas ih u tome sprsčavaju vlasnici okolnih njiva — da im ne prave štetu.
    Selo ima četvororazrednu osnovnu školu, a dalje deca uče u Klini.
    Pored sedamnaest srpskih kuća, u selu živi i oko trideset šiptarskih. Četrnaest srpskih porodica poreklo vezuje za Crnu Goru, dok tri ne čuvaju predanje o poreklu. ‘
    Etnici: Zajmovčanin i Zajmovčanka; ktegik: zajmovački.
    Informatori: Andreja Rajić (85 g.), Radosav Đokić (52) i Ljubomir Krstić (64).
    Prezimena
    Voštić, tri kuće. Starinom su iz Kuča, a ranije prezime im je Drekalović. Prethodno su živeli u selu Jelovcu (Pograđe). Slava Sveti Đorđe; mala slava Ćurđevdan. Informator Milovan Voštić (59 r.).
    Drekalović. Ranije prezime Voštića. Informator Milovan Voštić.
    Ćokić, dve kuće. U ovo selo su došli iz Domaneka (Kijevo) pre petnaest godina, a u Domanek „pre 500 godina iz Raške“. U Domaneku su bili najstarija srpska porodica. Slava Petrove verize; mala slava Petrovdan. Informator Radoje Đokić (45 g.).
    Krstić, pet kuća. Starinom su iz Kolašina. Ovde su od kraja prošlog veka. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Ljubomir Krstić (64 g.).
    Marković, tri kuće. Starinom su iz Kuča, a ovde su „od pre petsto godina“. Prethodno su izvesno vreme živeli u Ljutoglavi kod Peći. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Neda Marković (67 g.).
    Milenković, jedna kuća. Čuvaju predanje da su starinom iz Kuča. Ranije su živeli u Vragovcu kod Peći. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.
    Mirković, dve kuće. Poreklom su „negde iz Crne Gore“. Ovde su bili i u tursko vreme. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Milorad Mirković (46 g.).
    Rajić, jedna kuća, Veruju da su poreklom iz Crne Gore. Ovde su živeli i u tursko vreme. Prethodno su živeli u selu Drenovcu. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo. Informator Andreja Rajić (85 g.).
    Rašković. Ranije prezime Đokića. Informator Radoje Đokić.

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  6. Vojislav Ananić

    GORNJI PETRIČ

    Selo se nalazi sedamnaest kilometara jugoistočno od Peći. Smešteno je pod brdom Jelenjak. Veći deo sela je u ravnici ispod magistralnog puta Peć-Priština. Deli se na Staro Selo, Naseljenje i Breg. Po legendi, selo je dobilo ime još u vreme kada je građen manastir Visoki Dečani. Od kamena koji je „pretekaoi izgrađena je crkva u ovom selu i otuda i ime Petrič (Pretič). Doskoro su se čuvali temelji ove crkve, zatim su razoreni a kamen uzidan u neke seoske kuće. Kažu da je onaj koji je porušio ove temelje i prisvojio crkveno imanje naprasno umro. Selo ima svoje groblje. Na brežuljku je pored starog puta Peć-Priština. Veći deo ovog starog groblja je uništen i pretvoren u obradivo zemljište.
    Selo nema osnovnu školu, nego deca uče u susednom selu Drenovcu.
    U selu pored devet srpskih porodica živi i oko četrdeseg šiptarskih, a tu su i dvadeset i tri romske porodice. Četiri srpske porodice su poreklom iz Srbije (ovde su od 1937. godine), četiri starosedelačke, dok je jedna doseljena iz Vasojevića (1931. godine).
    Etnici: Petričanin i Petričanka; ktetik: petričanski.
    Informatori: Vukadin Vasić (79 g.), Mladen Radojević (69) i Mihailo Lazarević (46).
    Prezimena
    Agatonović, ranije prezime Vasića. Informator Vukadin Vasić.
    Vasić, jedna kuća. Ranije prezime im je Agatonović. Veruju da su poreklom iz Crne Gore ili iz Hercegovine. Doselili su se iz sela Gornje Leviće kod Brusa 1937. godine. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo. Informator Vukadin Vasić (79 g.).
    Kuburović. Ranije prezime Lazarevića. Informator Mihailo Lazarević.
    Lazarević, jedna kuća. Ranije su se prezivali Kuburović. Novo prezime dobili su po dedi Lazaru. Doselili su se iz Prisoje kod Andrijevice 1931. godine. Slava Sveti Arhanđel. Informator Mihailo Lazarević (46 g.).
    Milenković, jedna kuća. Doselili su se iz sela Babice kod Kuršumlije 1937. godine na kupljeno imanje. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Agatonik. Informator Ljubisav Milenković (67 g.).
    Orlović, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Još u vreme Turaka živeli su u Naklu kod Peći. Ne znaju kad su se doselili u G. Petrič. Slava Sveti Đorđe. Informator Spasoje Orlović (57 g.).
    Radojević, tri kuće. Ovde žive od pre petsto godina. Pre toga su živeli u Belom Polju kod Peći. Slava Sveti Stevan Arhiđakon; mala slava Sveti Stevan Arhiđakon. Informator Mladen Radojević (69 g.).
    Cvejić, dve kuće. Došli su iz Krive Reke (Kopaonik) 1934. godine na kupljeno imanje. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Dobrosav Cvejić (72 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  7. Vojislav Ananić

    DONJI PETRIČ

    Donji Petrič se nalazi oko 17,5 km istočno od Peći. Pripada opštini Klina. Magistralni put Peć-Priština deli selo na Donji Petrič i Naselje, ili Gornju i Donju malu. Donji Petrič (Donja mala) nalazi se u ravnici pored Pećke Bistrice, a Naselje (Gornja mala) je u podnožju brda Jelenjak.
    U selu žive 23 srpske porodice i 9 kuća Šiptara katolika. Šest srpskih porodica su doseljene iz Srbije, pet su starinačke (ovde su još od vremena Turaka), dok ih je dvanaest starinom iz Crne Gore. Informatori: Miloš Radulović (52 god.) i Bogomir Grujić (78).
    Prezimena
    Balević, dve kuće. Veruju da su iz Crne Gore. Slava Nikoljdan. Informator Slobodan Baljević (60 g.).
    Vasić, dve kuće. Veruju da su poreklom iz Crne Gore (ili Hercegovine). Ovamo su se doselili iz sela Donje Leviće kod Brusa 1937. god. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo; „preslava” Sveta Trojica. Informator Vasilije Vasić (38 g.).
    Vasić, jedna ženska osoba. Poreklom je iz sela Babice (Merćec). Doselila se posle oslobođenja kod rođaka. Slava Petkovica; mala slava Petkovica. Informator Kadivka Vasić (70 g.).
    Grujić, jedna kuća. Doselili su se iz Brusa 1934. godine na državno imanje. Slava Sveti Luka; mala slava Markovdan; „prislužak“ Sveti Mateja. Informator Bogomir Grujić (78 g.).
    Živanović, dve kuće. Ovde su bili i u vreme Turaka. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Jovan. Informator Milosav Živanović (80 g.).
    Ivanović, jedna kuća. Došli su iz Gornjeg Levića kod Brusa 1959. godine na kupljeno imanje. Slava Sveti Aranđel; mala slava Sveti Aranđel. Informator Apeksandar Ivanović (48 g.).

    Janković, tri kuće. Starinom su iz Šekulara. Ovde su bili i u tursko vreme. Slava Sveti Jovan; mapa slava Sveti Jovan. Informator Milica Janković (63 g.).
    Kenjić, jedna kuća. Doselili su se iz Šekulara 1932. godine. Slava Sveti Jovan. Informator Stanojka Kenjić (65 g.).
    Kizić, tri kuće. Veruju da su starinom negde iz Bosne. Ovde su živeli i u trusko vreme. Slava Sveti Đorđe; mala slava Đurđevdan. Informator Radovan Kizić (48 g.).
    Milenković, jedna kuća. Došli su iz Brusa 1934. godine na kupljeno imanje. Slava Sveti Đorđe; mala slava Đurđevdan. Informator Radivoje Milenković (55 g.).
    Milošević, jedna kuća. Poreklom su iz Lijeve Rijeke u Crnoj Gori, a u Donji Petrič su došli iz Donje Ržanice kod Ivantrada 1932. godine. Slava Sveti Aranđeo. Informator Novica Milošević (63 g).
    Nikolić, jedna kuća. Starinom su negde iz Crne Gore. Ovde su živeli i u tursko vreme. Slava Sveti Stevan; mala slava Sveti Stevan. Informator Milovan Nikolić (53 g.).
    Radulović, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. Prethodno su živeli u Dugonjivama, Medveđi i Vidanju. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Jovan. Informator Miloš Radulović (52 g.).
    Tmušić, jedna kuća. Starinom su sa Durmitora, a u Donji Petrič su se doselili iz sela Tmušića kod Ivangrada 1932. godine. Slava Sveti Stefan. Informator Milo Tmušić (80 g.).
    Todorović, dve kuće. Starinom su iz Kuča, a u Donjem Petriču su živeli i u tursko vreme. Prethodno su radili kao čivčije na begovom imanju u selu Dugonjive. Slava Sveti Đorđe Alempije. Informator Pavle Todorović (77 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  8. Vojislav Ananić

    STUP

    Stup se nalazi severozapadno od Kline i od nje je udaljen oko deset km. Svojim većim delom je u ravnici pored Belog Drima. Deli se na Gornji i Donji Stup. U Gornjem Stupu do pre deset godina živeli su isključivo doseljenici iz Crne Gore. Danas tu pored pet srpskih porodica živi i nekoliko šiptarskih i romskih. Ovaj deo sela ima svoje zasebno groblje, na brdu, u šumi. U Donjem Stupu žive pretežno Šiptari katolici i dvanaest srpskih porodica. Ovi Srbi, starosedeoci, sahranjuju se u susednom selu Budisavcima. Selo ima i neko vrlo staro groblje. Otkriveno je 1948. godine prilikom izgradnje puta Peć-Budisavci, Tu su pronađene tri velike kamene ploče i bakarni novac. Ne zna se čije je ovo groblje, ali u narodu živi predanje o nekim svatovima koji su se tu sukobili i koji su tu sahranjeni.
    Selo nema školu, nego deca uče u Budisavcima.
    U Stupu živi dvadeset srpskih porodica i sve su poreklom iz Crne Gore; dvanaest ih se doselilo posle Prvog svetskog rata, a sedam još u vreme Turaka.
    Etnici: Stuplanin i Stuplanka; ktetik: stupski.
    Informatori: Miodrag Balević (34 g.), Božo Miletić (64) i Jovan Vujović (68).
    Prezimena
    Balević, tri kuće. Doselili su se iz Šekulara 1936. godine. Slava Sveti Nikola. Informator Miodrag Balević (34 g.).
    Bičanin, jedna kuća. Starinom su iz Velike u Crnoj Gori. Izvesno vreme su živeli u selu Biči, odakle su prešli u Veliko Kruševo još u vreme Turaka. Ranije prezime im je Gašanin. Slava Sveti Andreja; mala slava Petrovdan. Informator Božidar Bičanin (69 g.).
    Bošković, tri kuće. Starinom su iz Bjelopavlića, odakle su se doselili još u tursko vreme. Prethodno su živeli u selu Krstovcu kod Peći. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola (letnji). Informator Cveta Bošković (74 g.).
    Vujović, tri kuće. Starinom su iz Ljubotinja u Crnoj Gori. U Metohiju su se doselili 1912. godine, posle oslobođenja ovih krajeva od Turaka. U Stupu žive od 1932. godine. Slava Sveti Nikola. Informator Jovan Vujović (68 g.).
    Dašić, dve kuće. Doselili su se iz Šekulara 1916. godine u Budisavce, gde su živeli oko tri godine. U Stupu žive od 1919. godine. Slava Sveti Jovan. Informator Kostadin Dašić (63 g.).
    Janković, jedna kuća. Starinom su iz Kuča, odakle su došli pre pedeset godina. Slava Sveti Nikola. Informator Stanija Janković (53 g.).
    Joković, jedna kuća. Starinom su iz okoline Kolašina. U Metohiju su došli još u vreme Turaka. Prethodno su živeli u selima Vragovcu i Glavičici (radili su na begovskom imanju). Slava Sveti Nikola; mala slava Saeti Nikola. Informator Ratko Joković (37 g.).
    Miladinović, jedna kuća. Starinom su iz Berana u Crnoj Gori. Ovde žive preko osamdeset godina. Prethodno su živeli u Svrkama. Slava Sveti Nikola. Informator Vukosav Miladinović (46 g.).
    Miletić, dve kuće. Doselili su se iz Lipova kod Kolašina još u vreme Turaka. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Božo Miletić (64 r.).
    Radulović, jedna kuća. Starinom su iz Komana u Crnoj Gori. Prethodno su živeli u selu Babiće. U Stupu žive oko pedeset godina. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Danica Radulović (58 g.).
    Saičić, jedna kuća. U Metohiju su se doselili iz Vinicke (Vasojevići) 1932. godine, Prvobitno su živeli u selu Rosuljama i Peći. Slava Alesendrovdan. Informator Ljubica Saičić (51 g.).
    Sutan, jedna kuća. Domaćin je poreklom iz Lištice kod Mostara (ovde je oko pedeset godina). Slava Sveti Petar. Informator Jure Sutan (78 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  9. Vojislav Ananić

    NAGLAVCI

    Selo se nalazi oko petnaest kilometara jugoistočno od Peći. Iznad sela je brdo Lojze. Po predanju, tu su, još u vreme cara Dušana, bili vinogradi, koji su kasnije zarasli u šumu i korov. Danas je ovaj teren mahom iskrčen i zasejan žitaricama. Selo je u vreme Turaka, kao i u vreme stare Jugoslavije, bilo posed Pećke patrijaršije.
    Sačuvani su temelji neke građevine. Kažu da je tu bila crkva. Na kraju sela, na bregu, nalazi se jedan veliki dub, za koji je, po predanju, Marko Kraljević vezao svoga Šarca.
    Ovde je ranije bilo desetak srpskih kuća, ali se taj broj uvećao za novih deset porodica, radnika koji su se zaposlili na ovdašnjem poljoprivrednom dobru. „Negde sa Kosova“ je osam srpskih porodica, jedanaest je porekpom iz Crne Gore, dok jedna porodica ne zna ništa pouzdano o svom poreklu.
    Etnici: Naglavčanin i Naglavčanka; ktetik: naglavački.
    Informatori: Simo Karavelić (53 g.).
    Prezimena
    Arsović, jedna kuća. Starinom su iz Šekulara. Slava Sveti Jovan. Informator Milija Arsović (70 g.).
    Bojić, ranije prezime Šiljkovića. Informator Milenko Šiljković.
    Eraković, jedna kuća. Starinom su iz Banjana u Crnoj Gori. U Metohiju su se doselili 1932. godine. Prethodno su živeli u selu Svrke. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Pantelija. Informator Miladin Eraković (30 g.).
    Živković, jedna kuća. Starinom su „negde sa Kosova“. Slava Sveti Đorđe; mala slava Sveti Đorđe. Informator Stanica Živković (60 g.).
    Karavelić, sedam kuća. „Negde sa Kosova“ došli su u selo Čabriće i Bučane. Izvesno vreme su živeli u Sofniću kod Orahovca i u Ljutoglavi. Slava Sveti Đorđe; mala slava Đurđevdan. Informator Miljan Karaveljić (75 g.).
    Lutovac, jedna kuća. Starinom su iz Zagorja kod Ivangrada, odakle su prešli u Dobrušu. Ovde žive od 1956. godine. Slava Sveti Aranđeo. Informator Vukić Lutovac (51 g.).
    Lučić, jedna kuća. Došli su iz Banjana (s. Klenak) u Svrke 1932. godine. Ovde su od 1965. godine. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Savo. Informator Dušan Lučić (70 g.).
    Marković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Vrači. Informator Nedeljko Marković (60 g.).
    Perunović, jedna kuća. Starinom su iz Bjelopavlića. Informator Tomislav Perunović (29 g.).
    Pešić, jedna kuća. Starinom su „negde iz Crne Gore“. Slava Sveti Jovan. Informator Marica Pešić.
    Slavković, četiri kuće. Preci su im se u Metohiju doselili pre trista godina iz Crne Gore (pominju i Pocerje). Slava Mitrovdan (jedna porodica je uzela drugu slavu: Svetog Nikolu). Informator Milovan Slavković (45 g.).
    Šilković, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. Ranije im je prezime Bojić. Prethodno su živeli u Žaču. Slava Sveti Jovan. Informator Miljenko Šiljković (55 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE