Порекло презимена, село Ново Ланиште (Јагодина)

30. мај 2012.

коментара: 7

Ново Ланиште, општина Јагодина, стање од 1930. године

Матићи, Максимовићи, Војиновићи (10 к., Св. Ђорђе и Ђурђевдан), доселили се са Косова око 1780. године преко Старог Ланишта. Са Петковићима у Старом Ланишту су једна породица, има их у Рибару и у Пањевцу.

Милошевићи, Глигоријевићи, Дускићи (6 к., Св. Никола), доселили се око 1750. године из врањске околине преко Старог Ланишта.

Матејићи, Кунићи, Миџићи (5 к., Св. Ђорђе и Ђурђевдан), доселили са Косова око 1780. године. Са Матићима, Војиновићима и осталима су један род.

Мукићи (15 к., Св. Никола), доселили се из врањске околине око 1800. године

Антићи други (15 к., Св. Никола), досељени из Грлишта код Зајечара око 1800. године

Жердековићи (3 к., Св. Арханђео), досељени из врањске околине око 1800. године. Има их и у околини селу Пањевцу.

Дусковићи (3 к., Св. Никола), доселили се из пиротске околине око 1805. године.

Голубовићи (10 к., Св. Игњатије), доселили из Бошњана код Параћина око 1810. године. А даљом су старином из околине Бољевца (Црна Река).

Мијаиловићи (3 к., Св. Лука и Марковдан), досељени из Старог Селишта око 1850. године, рођаци су са Ковачевићима у Старом Ланишту и потичу од Пајића из Рибара који су пореклом из Тетова.

Соњићи (3 к., Св. Стефан и Св. Арханђео), не зна се одакле су досељени.

Милановићи, Ивићи (5 к., Св. Арханђео), не зна се одакле су досељени.

 

Родови у Обреској Мали:

Обрезани (35 к., Св. Арханђео); доселили се око 1800. године из Обреза код Варварина, а тамо са Косова.

Стојановићи (7 к., Св. Ђорђе и Ђурђевдан), доселили се из Ђуниса крушевачког око 1805. године.

Стоиљковићи (5 к., Св. Никола и Св. Јован); доселили се из пиротске околине око 1805. године.

Брђићи (7 к., Митровдан); доселили се око 1805. године из Топлице.

Јевтићи (5 к., Св. Ђорђе Алимпије), доселили се из тимочког краја око 1810. године.

Јовановићи (3 к., Св. Матија); доселили се око 1810. године однекуд од Скадра на Бојани (данашњи север Албаније). Зови их и Арнаутима.

Зеленгорићи (3 к., Св. Никола), доселили се из Леновца код Зајечара после Јовановића. Мисли се да је од овога рода био Хајдук Вељко.

Богосављевићи (5 к., Св. Арханђео); доселили се из Рајкинца после Зеленгорића.

Милићи (3 к., Св. Никола); доселили се из Бивоља код Крушевца после Богосављевића.

Ђокићи (2 к., Св. Никола); дошли из Миливе у Ресави око 1850. године.

Благојевићи (2 к., Св. Никола), не зна се одакле су дошли.

Милутиновићи, Ђукићи (3 к., Св. Ђорђе Алимпије), не зна се одакле су дошли.

Миајловићи, Ивановићи, Лукићи (4 к., Св. Сава); не зна се одакле су дошли.

ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Niste ništa napisali o prezimenu Milosavljević, a ima nekoliko familija u Novom Laništu, starosedeoci.

  2. Meni je pričao moj tata, a njemu njegov deda, da sm,o se prezivali Brdžić i da smo doseljeni iz Topličkog kraja iz okoline Leskovca, bilo je oko 50 porodica u Srpskom plemenu “Brdžić”, imali su lepe žene pa su ih turci često silovali, naročito prilikom sklapanja brakova, nedelju dana mlada spava kod turčina.. pa su prva deca uglavnom bila mešanci, zato nam je boja kose postala crna…
    Kada smo se doselili uz Veliku Moravu, gde je Staro Lanište, promenili smo prezime u Milosavljeviće zbog straha od Turske odmazde…znam još po nešto ali je ovo uglavnom to…

  3. Предраг Т. Шћепановић

    Има ли ико да се јави од Зеленгорића из Ланишта.Зна ли се како су у сродству с Хајдук Вељком Петровићем.

    • Milosavljević Velibor

      Svojevremeno je stari profesor istorije u jagodinskoj gimnaziji(1962 on je imao oko 70 godina, zvali su ga Duja) ispitivao je poreklo starih Jagodinskih porodica. Došao je do nekih podataka da su pojedine porodice, od onih koje su bežeći iz Negotinske Krajine od osvete turaka(posle neuspele bune) formirali naselje Novo Lanište.Zato što su uglavnom to bile porodice hajduka, starosedeoci su ih nazivali Zelengorići.Jedan od njih bio je brat hajduk Veljka Petrovića a od njega se razvila loza Živkovića i Milosavljevića.Sigurno da ima još neka porodica ali ja neznam.Možda u Istorijskom arhivu ima nešto sačuvano od rada profesora Duje(trenutno neznam negovo pravo ime i prezime ali može da se sazna).
      Pozdrav, Velibor(Kele)

    • Aleksandar

      Moja baba je poreklom iz Lanista (porodica Zivkovic) , znam samo da su bili jako imucni ali da se poreklo porodice ocigledno izgubilo u “vremenu” i niko nista ne zna. Ali deluje mi prilicno ubedljiva prica da su poreklom iz Lenovca i da su ista familija (Milosavljevici i Zivkovici) . Ne znam da li znaju nesto u istorijskom arhivu o tome i kada su se doseili , ali ako je stvarno tako , onda su oni i osnovali novo naselje tj Novo Laniste. Da li neko zna za porodicu Miladinovic?

      Pozdrav

  4. Zoran Miletić

    Nema pomena mog prezimena a ja lično pamtim pradedu Vladimira koji je rođen 1902 a iz priče znam još dva kolene pre njega.Naše prezime je po Mileti koji je najverovatnije bio Milenković kako mi je pradeda pričao ali je 1852 po uredbi Obrenovića, ostavio kao nasledno prezime Miletić.Voleo bih da znam više o poreklu slavimo Sv.Nikolu i bilo nas je barem 5 kuća u vremenu iz kog je ovaj popis