Буњевачка презимена: Темунов – Тукуљац

26. маја 2012.

коментара: 0

Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачким презименима, који су преузети из књиге Јована Ердељановића “О пореклу Буњеваца”. Прилог послао Александар Маринковић

ТЕМУНОВИ / ТЕМУНОВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; Темуновићи у Сомбору; Теминовићи (можда Темуновићи ?), мухамеданци у Босанској Крајини.

ТЕНТОДАРЕВИЋИ (?) – у Суботици, од 1687.године.

ТИКВИЋИ / ТИКВИЧКИ / ТИКВИЦКИ – од 1686.год.; православне Тикве у горњо-карловачкој дијецези. У средњој Босни Тиквићи, део поглавито католичког села, а у западној Босни Тиквице, део католичког села.

ТИПРОВЧАНИ – у Суботици, од 1686.год.; католици Типровци у Аљмашу у Бачкој и православни Ћипровци у Бачкој. Сви су ти родови очевидно пореклом из Ћипровца у Бугарској.

ТИРЕ / ТИРОВИ – у Суботици, од 1715.год.; негдашњи старинци мухамеданци Тировићи у источној Херцеговини; православни Јован Тиро 1673.год. у Сарајеву, а пореклом из вишеградског краја; старо презиме муслимана Хусића у средњој Босни било је Тире. Део Вареша у средњој Босни зове се Тирићи. Мој додатак – можда треба повезати и са презименом Тирагић / Тирогић у Босни.

ТОБЏИЋИ – у Суботици, од 1737.год.; Тобџије, католици у западној Босни.

ТОВАРЦИ / ТОВАРИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; Товарци, католици старинци у јужној Далмацији. У Далмацији код Шибеника Товарца или Товарија, део католичког села.

ТОКИЋИ – у Суботици, од 1737.год.; у Сомбору, од 1715.год.; у Лици православни Иванчевићи-Токићи; католици у западној Херцеговини на више места, особито у Ракитном код Љубушког и одатле насељени и по западној Босни; фратар ”Bern. Tokich a Rakitno” 1771.год.; православни у западној Босни; на славонској граници 1651.год. тројица Токића; католици у Полачи код Бенковца; католици у Отоку и у Чачвини код Сиња. У Далмацији код Бенковца Токићи, део католичко-православног села. У источној Босни Токићи, део муслиманско-православног села и Токић, муслиманско село.

ТОМАШЕВИЋИ – у Каћмару у Бачкој; католици у Лици; католици у Сињу; католици у Брназама и у Гали код Сиња; два католичка свештеника тога презимена у сплитској дијецези, оба родом из Кучица код Омиша; три католичка свештеника у сплитској дијецези, један родом из Баћине код Макарске, други из Кућина код Сплита, трећи из Бајаг(л)ића код Сиња: православни Србин у Жумберку, 1556.год., а досељеник са босанско-далматинско-личке тромеђе. Многобројни су православни Томашевићи и Томаши по свим нашим западним крајевима.

ТОМАШИЋИ – у Суботици, чије је племство 1778.год. ”проглашено на темељу загребачке свједоџбе” те су, без сумње, у Бачку дошли из Хрватске; Томашићи Јуре и Стефан помињу се 1657.год. као војници хрватске границе и они ће вероватно бити пореклом у вези са Томашићима Петром и Иваном, првим у Сењу, другим у Брињу, 1551.год.; знамо за католике Томашиће у Босни и у Млинима код Дубровника, католике Томасе у Дувањском и у Купрешком Пољу и за католике Томашиће у Смоквици на острву Корчули, који знају, да су им стари досељени из Босне.

ТОМЉЕНОВИЋИ – у Подгорју и у Лици, од 1683.год., и од њих је без сумње био Јуре Томљеновић, војник у Сењу, 1657.године.

ТОНКОВИЋИ / ТОМКОВИЋИ – у Лици, од 1644.год.; у Суботици, од 1686.год.; Тонковићи, католици у Ловрећу, на северозападу од Имотског; Тонковићи, католици у Подбабљу код Имотског; Тонковићи, православни у горњо-карловачкој дијецези; католици у јужној Далмацији, досељени однекуд. У северној Далмацији код Кистања Тонковац, део православно-католичког села. У западној Босни православно село Тонковац.

ТРАВЕНИЋИ (?) – у Суботици, од 1779.године.

ТУКИЋИ / ТУКОВИЋИ – у Сомбору и у Суботици, од 1715.год.; католици Тукићи у Котленицама јужно од Сиња; Туке, једн. Тука, католици и мухамеданци у средњој Босни. Тукићи, део православног села у Босанској Крајини.

ТУКУЉАЦ – у Суботици, од 1759.год., очевидно назват по буњевачком селу Тукуљи код Пеште.

ИЗВОР: Александар Маринковић

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.