Питање читаоца: Порекло Ђуровића из Врбе

22. маја 2012.

коментара: 9

Поштовани,

тражим порекло породице Ђуровић из Врбе код Краљева. Знам за претка Спасоја који је био кмет у селу Врба. Слава је Свети Никола.

Такође тражим и порекло породице Стојадиновић из Ратине код Краљева. Такође су староседеоци и славе славу Свети Јован.

Хвала унапред,

Бобан

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Sarko

  Za mnoga sela oko Kraljeva imam podatke, nazalost nemam za ova dva sela.

 2. Sarko

  Bobane, nabavio sam podatke za obe porodice. Podaci su iz trece decenije 20. veka (Podibar)

  U Vrbi Maksovici (Dubovci i Minici; 5 kuca., slave sv. Nikolu) su od Djurovica iz Zaklopace kod Kraljeva.

  U Zaklopaci Djurovici (5 k., slave sv. Nikolu) su iz Crne Gore, doseljeni u drugoj polovini 18. veka. Braca Djuro, Radovan i Milovan iduci za stokom, dodju najpre u Krusevicu kod Zice, otud predju u Vrnjce kod Trstenika, a otud se razidju, pa jedan dodje u Vrbu, drugi odu u Ribnicu, a treci dodje ovamo.

  U Ratini kod Kraljeva Stojadinovici (1 kuca., slave sv. Jovana); dosao pred kraj 19. veka iz Vitanovca. U Vitanovcu nema zabelezenih Stojadinovica sa krsnom slavom Sv. Jovana. Ali ima Stojanovica i Stancica 3 kuce., koji su rod sa Stojadinovicima. Praded dosao iz Novog Pazara (stanje iz 1921 godine). (Pre 20 godina otisao jedan od njih u Ratinu (Podibar) Slave sv. Jovana. Pozz

 3. Postovani,
  Interesuje me poreklo porodice Minić iz sela Ratine kod Kraljeva i porodice Stepković iz sela Đurđeva kod Rače Kragujevačke. Hvala unapred

  Aleksandra

 4. Aleksandar Damjanović

  Ima li Vrbljana (Podibar) u Vrbi koji slave sv. Jovana?

  • Sladjana

   Poštovani,
   Naravno da ima u Vrbi porodica koje slave Sv. Jovana. Moj deda je Točilovac iz Dragosinjaca i mi smo slavili i danas slavimo ovu slavu. Baba je iz Antonijevića u Vrbi, a majka iz Ćajića u Stublu. Meni nije jasno poreklo prezimena Točilovac, jer zapravo sasvim različite familije su mogle da ga preuzmu. Kada vam je prezime vezano za neko mesto, vi zaista nemate mogućnosti da proverite ko su i odakle su vaši preci. Mi smo imali informacije i tragove od Hercegovine, Loznice pa do Peštera. Sve je to bez čvrstog materijalnog dokaza.
   Pozdrav

 5. Sasa

  Postovani,
  potrebno mi je ako neko ima istorijske podatke o nastanku i razvoju sela Vrba kod Kraljeva

  Unapred zahvala
  pozz

 6. Branko

  Matija Djurovic zanima me odakle se doselio selo Pretoke Slava Djurdjevdan

 7. Branko

  Inace to mij je najdalji predak za koga znam neznam tacno kad se doselio i odakle negde oko 1850 godine hvala unapred

 8. Dalibor

  Odakle bi daljnjim poreklom mogli biti Jončići-Jovanovići,koji su došli u Lapovo iz Tetova oko 1780-90.Slava Sv.Nikola.Danas u Lapovu imaju od njih nekoliko familija Petkovići,Brankovići,Jančići,Tošinovići.Unapred hvala.