Poreklo prezimena, selo Kusadak (Smed. Palanka)

16. maj 2012.

komentara: 10

Selo Kusadak, opština Smederevska Palanka, stanje iz 1925. godine

Nekada je selo bilo u Selištu, severno od današnjeg Kusatka, tu u blizini i stara crkva Pinosava. Zbog pomora koji je zavladao počnu se raseljavati i zauzimati današnje položaje.

Najstarije porodice doseljene su u 17. i 18. veku:

Stojakovići (Mitrovići, Markovići, Brkići, Petrušići, Perići (50 dom., Mitrovdan). Doselio se njihov predak Ostoja, i od njega se zapatila ova porodica. Stanovali u starom Selištu. Starinom su od Bijelog Polja (današnji sever Crne Gore). Rod su sa Mihajlovićima i Jovanovićima u Umčarima (opština Grocka).

Silijani (Milenkovići, Lazarevići, Nedeljkovići, Stevanovići, Nikolići, Jankovići, Matorkići, Dimitrijevići, Kostandinovići, Ljubičići, Simčići, Novkovići, Mirosavljevići, Dražići, Ivanovići, Radosavljevići, Stepanovići (230 dom., sv. Nikola), Stanuju u kraju koji se po njima zove Silijanski Kraj, a ima ih dosta odseljenih na imanja u Drenje. Preci Silijan i Milijan, braća, pobegli su od Turaka iz Stare Srbije, došli u Jezdinu (opština Čačak) gde ne ostanu dugo već krenu dalje i dođu u Bataševo (opština Mladenovac), Silijan se oženi i pređu u Azanju. Tu mu se udavi jedno dete zbog toga sa bratom pređe u Kusadak. Od drugog brata Milijana su: Milijani (Markićevići (12 dom., sv. Nikola). Kuće su im u blizini crkve Pinosave. Pričaju da se Silijanu i Milijanu bilo dosadilo putovati i zareknu se da se zadrže ovde, gde im jedna kusa krava rikne. Ovo se desilo u starom Selištu i oni se tu nastane.

Bankovići (Milijaševići, Marinkovići (125 dom., sv. Arhanđel), Preci Banko i Marinko doselili se iz Starog Vlaha. Imaju rođake u Neminkućama (opština Sopot).

Kneževići-Karići (Tolići, Milosavljevići, Ristivojevići, Nikolčići, Stojanovići, Gačići, Gajići Radivojevići, Tošići, Milojevići (184 dom., Đurđic). Bila četiri brata i oni pobegli od Turaka. Došli iz Metohije iz okoline Đakovice. Svi se naselili u Kusadak, ali se docnije jedan brat odvoji, ode na kovanluk u Lađevdac i osnuje današnji Kovačevac kod Smedereva.

Đokavići (2 dom., sv. Arhanđel). Potomci Miloja Đaka, poznatog po buni u Smederevskoj nahiji. Uzrok nezadovoljstva bili su zulumi lokalnih vlasti i preterani i nepravični porezi. Đak je uhvaćen u Malom Mokrom Lugu i pogubljen 9. februara 1825. godine. Miloje je bio pop i trgovac stoke. Starinom sa Kosova, tokom Prvog srpskog ustanka bio je i pisar vojvode Vujice Vulićevića. Rod su im Kićanovići u Rajcu kod Čačka. Nekadašnji jugoslovenski košarkaš Dragan Kićanović, koji je rođen u Čačku, možda je od ove porodice.

Nešići-Kazaci (16 dom ., sv. Nikola) su nepoznatog porekla. U selu ih smatraju da su Rusi i zato ih zovu Kazacima.

Petrovići (Nikolići Džekići, Paunovići) (35 dom ., sv. Nikola) su nepoznatog porekla.

Gegići (Stojkovići, Đurići, Lukići, Čupići, Avramovići (56 dom., sv. Đurđic). Stari im se doselili sa Kosova.

Loparice (Simići, Gajići (32 dom.,sv. Đorđe Alimpije). Stara porodica; doseljeni sa Kosova. Ima ih odseljenih u Šepce kod Palanke.

Đertići (Uroševići, Stankovići (54 dom., sv. Petrovdan), Tri brata došla sa Kosova. Rod su sa Stankovićima u Kovačevcu, a imaju i porodicu u Žabarima (opština Topola).

Radišići, Marisavljevići (21 dom., sv. Stefan). Stara porodica, nepoznato poreklo.

Asanovići i Vesići (45 dom., sv. Jovan). Stara porodica, nepoznato poreklo. Dva brata, za vreme propasti, prebegla preko u Sase.

Markićevići (9 dom., Đurđevdan), dovela ih mati iz Vlaške okolina Mladenovca.

Ristići i Erovi (10 dom., Đurđevdan). iz Dragolja okolina Gornjeg Milanovca.

Pešići i Pavlovići (3 dom., sv. Simeun). Predak im bio sveštenik, a i njegovi potomci su i danas sveštenici. Došli iz Kovačevca od Damnjanovića. Starinom su sa pešterske visoravni.

Adžići (6 dom., sv. Vasilije). Starinom su iz Crne Gore. Rod su sa Đurđevićima u Azanji i Popovićima u Goloboku.

Spasojevići – Ignjatovići (14 k., sv. Arhanđel). Došli njihovi stari iz Drugovca (opština Smederevo). Za vreme Prvog Ustanka bili ovde. Dalje poreklo nepoznato.

Ristići (3 dom., sv. Jovan), predak im došao iz Radovanja kod Palanke.

Stojkovići (5 dom., sv. Petka) su poreklom Romi zanatlije.

Đorđevići (8 dom., sv. Nikola) su poreklom Romi zanatlije.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Milan Stanic

    Postovani,

    Interesuje me poreklo prezimena Stanic u Kusatku? Ostalo je svega nekoliko kuca, nekoliko njih su u inostranstvu od skora, a par porodica isto se preselilo krajem 60-tih u Beograd.

    Hvala puno,

    Milan Stanic

  2. Malo mi nejasno ovo za: “Bankovići (Milijaševići, Marinkovići (125 dom., sv. Arhanđel), Preci Banko i Marinko doselili se iz Starog Vlaha. Imaju rođake u Neminkućama (opština Sopot).”
    Šta se ovde odnosi na Milijaševiće????

  3. Mileta Urošević

    Molio bih Administratora da nam pokuša razjasniti dilemu u vezi Kneževića iz Kusatka. Naime oni su ovde navedeni kao Karići a na Wikipediji kao Koraći. Šta je istinito?

  4. Šarko

    Milete Urošević, reč je o Karićima – Kneževićima, to je greška na vikipediji. Ovde imaš razne literature, kao i monografiju Smederevsko Podunavlje i Jasenica B. Drobnjaković. Karići – Kneževići se pomilju u Kusadku kao i u još neka sela gde imaju odseljene ogranke.

  5. stanosevic darko

    Stanosevici.Milici.Vracarici.?

  6. Oliver Milošević

    Interesuje me poreklo porodice Milošević iz zaseoka Počevica, slavimo svetog Nikolu, i potičemo od Milenkovića i Nikolića. Znam svoje pretke pet kolena unazad, ali bih voleo da saznam još više o svom poreklu!? Hvala Vam unapred za svaku pomoć!!! Svako dobro od Gospoda i ljudi!!!

  7. Ineresujeme familija Mihailovic ima 6-7 domacinstva slavimo Mitrovdan znam 5 kolena unazad pa me interesuje nesto vise .

  8. Stojnic

    Stojnic iz kosadka

  9. Marko Đorđević

    Poštovani,

    zanima me, dali iko zna nešto o Đorđevićima (slava sv. Aranđel) iz Kusadka?

    Bili su tri brata, koji su pobegli negde iz juga u periodu 1864 – 1867. Dva se ženila u Veliku Krsnu, a treći, Stevan u Kusadak, gde i danas žive potomci, znam samo, da su još živi.

    Taj deda Stevan je služio kao sluga – konjar na imanju Pere Đakovića, to je sve šta znam…

    Hvala i veliki pozdrav,

    Marko