Буњевачка презимена: Јелинић – Кметовић

8. маја 2012.

коментара: 0

Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачким презименима, који су преузети из књиге Јована Ердељановића “О пореклу Буњеваца”. Прилог послао Александар Маринковић

ЈЕЛИНИЋИ – у Подгорју и у Лици, од 1683.године. У једној листини из 1488.год. помиње се ”Томо ЕлинићЬ”, који је био послат у Дубровник ”одЬ господе Жарка и одЬ воеводе Тадие Влатковића” те је дакле могао бити пореклом из Херцеговине. У Далмацији код сиња католичко сеоце Јелинкуше. У Гламочком Пољу православно сеоце Јелиновићи.

ЈЕПУРСКИ (?) – у Суботици, од 1737.године.

ЈЕРКОВИЋИ – у Баји, од 1714.год.; у Суботици од 1737.год.; католици у Подгорју и у Лици; католици у околини Сплита и у околини Книна и по другим местима у Далмацији; католици у Војнићу код Сиња; католици, вероватно старинци, у бихаћском крају; два католичка свештеника с презименом Јерковић један родом из Видовића у Херцеговини или Босни, други из ”Котарја” у Босни или Херцеговини (?). Јерковића Махала, део католичког села у западној Херцеговини. Иначе, има по Босни, особито западној, велики број православних родова с презименом Јерковићи.

ЈОВАНОВИЋИ – у Подгорју и у Лици, од око 1686.године. По презимену су свакако били најпре православне вере. У Риђанима код Книна има нпр. повелики православни род тог презимена, који се давно, по предању, доселио ”из Босне” (а у Босну ”са Косова”).

ЈОЗЕФЛЕВИЋИ (?) – у Суботици, од 1724.године.

ЈОЗОКИЋИ – у Суботици, од 1686.године.

ЈОСИЋИ – у Сомбору, од 1715.год.; у Суботици од 1779.год.; изумрли род у Лици; католици у Крушеву код Обровца; католици у Босни. У северозападној Босни део православног села тог имена.

ЈУКИЋИ – у Сомбору, од 1715.год.; католици у Лици и на Кордуну; католици у Далмацији код Сиња (и од њих пресељени у Книн), у Дицму, у далматинском приморју јужно од Вргорца и по другим местима у Далмацији; католици Јукићи-Анићи у Врпољу код Книна, а старином ”из Босне”; католици у Селинама код Обровца (мој додатак – Селине код Стариграда); католици у Хрватцу, Отоку и Бителићу код Сиња; Е.Јукић, католички свештеник из Херцеговине, родом из Јукића Махале у западној Херцеговини; католик ”J.F. Jukić Banjalučanin”, уредник ”Bosanskog prijatelja”, књижевног листа; католици у западној Херцеговини и у средњој Босни; мухамеданци некад у Лици, а сад у западној Босни. У Далмацији код Обровца католичко село Јукићи и код Сиња заселак Јукића Драга, а на северозападу и југоистоку од Дрниша по једно сеоце Јукићи. У Босни девет села с именом Јукићи и слично.

ЈУРИЋИ – у Бачкој: у Сомбору, од 1677.год. (у поменутом писму католика Сомбора папи, по препису пок. Мих.Гавриловића из ватиканске архиве); у Суботици, од 1686.год.; православни у Лици; 1436.год. се помиње ”ЮрићЬ постоларЬ” који је држао франкопанско имање у жупи Цетини у Далмацији; у Далмацији католици у Вргорцу, Имотском и у Задру; католици у Сињу и Кијеву код Врлике; католици у Крапању код Шибеника; православни Србин, жумберачки војвода, Силвестер Јурић 1569.год., а досељеник са босанско-далматинско-личке тромеђе; католици у Ливну и у Травнику; католици у Коњицу и католици стариници у Босанској Крајини и другде по Босни; православни по западној Босни, у Ливањском Пољу, у уначком протопрезвитерату и код Мостарског Блата. У западној и средњој Босни два католичка или поглавито католичка села с именом Јурићи и у западној Херцеговини католичко село Јурића Долац.

ЈУРКОВИЋИ – у Подгорју и у Лици, за које се према саопштењу поменутог г. Исаила Рајчевића, свештеника у Лици, верује, да су истог порекла са православним Јурковићима у Јасеници или Јесеници код Плашкога; католици у Руди код Сиња; досељени православни у Бенковцу; католици (Буњевци) у Суботици. Католичко сеоце истог имена у јужној Далмацији. У доњој Херцеговини католичко сеоце Јурковић.

КАЈИЋИ – у Бачкој: у Суботици, од 1686.год., у Баји, Бајмаку и Тополи, од 1798.год.; у Лици католици Стипановићи-Кајићи; католици у загорској Далмацији; у 17.веку православни Вучић Кајићу у Будиму код Поседарја у северној Далмацији; католици у Ливну и мухамеданци у Мостару; католици у средњој Босни. У средњој Босни једно католичко, а у источној једно муслиманско село тог имена.

КАЛАЦИ / КАЛАЧЕВИЋИ – у Лици, од 1686.године. Калаца Село, католичко село код Задра.

КАЛОПЕРОВИЋИ – у Суботици, од 1686.године.

КАРАГИЋИ – у Бачкој. У Далмацији код Сиња, Карагуша део католичко-православног села. Карагићи у западној Босни, део села са становништвом све три вере, а у источној муслиманско село тог имена.

КАРШИЋИ (?) – у Суботици, од 1732.године.

КАТАЛИНИЋИ – у Лици; католици досељени у Стариград у северној Далмацији 1673.год. из Св.Јурја у Хрватском Приморју; католици у Сплиту и у Каштелима код Сплита; Д.Каталинић, католички свештеник у шибеничкој дијецези, родом из Шибеника.

КАТАНЕ (једн. Катана) / КАТАНИЋИ – у Суботици, од 1686.год., али пре тога још под Турцима, у Таванкуту; Катанићи, католички старинци у западној Херцеговини и одатле давно насељени и у Далмацији код Вргорца; католици Катане код Олова у Босни; православне Катане, штокавско-икавског говора, пресељени 1632.год. из Босне у Мркопаљ у Хрватској; православни Катанићи у западној Босни; православни Катанићи у Херцеговини. У средњој Босни Катане, део села са становништвом све три вере, у средњој Босни једно православно, а у источној једно муслиманско село с именом Катанићи.

КАТАНЧИЋИ / КАТАНЧИНИ – у Суботици, од 1737.год.; у Баји, од 18.века. Знамо за писца 18.века Матију Катанчића, родом Славонца.

КАТИЧИЋИ – у Суботици, од 1779.год.; католици у Пољицима у Далмацији; католици у Дубровнику и у јужној Далмацији; католици у Хрватској; католици Катице у западној Херцеговини и о њих тамошњи мухамеданци Катице.

КИКИЋИ – у Суботици; католици Мраовићи-Кике у Лици; католици Кикићи у Бискоме код Сиња; православни Србин Милак Кикић у Жумберку 1556.год., а досељеник са босанско-далматинско-личке тромеђе; православни у Босни; П.Кикић, православни Србин у Војводини. Кикић, део муслиманско-католичког села у источној Босни.

КЉАЈИЋИ – у Суботици, од 1737.год.; православни у Лици; православни Кљајић-Перић у Жегару у северној Далмацији; православни у Херцеговини и од њих пресељени у Далмацији и у Босанској Крајини; многобројни православни родови по западној Босни и у босанској Посавини; католици у босанској Посавини и још другде по Босни; осам православних родова у горњо-карловачкој епархији.

КМЕТОВИЋИ – у Баји, од 1714.год.; католици у јужној Далмацији; Ј.Кметовић, католички свештеник, родом из Банића у Далмацији; католици у Босни; фратар Мато Кметовић у Босни 1743.године. У средњој Далмацији код Клиса, католичко село Кмети.

ИЗВОР: Александар Маринковић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.