Презимена, село Тук-Џевар (Босански Петровац)

24. априла 2012.

коментара: 2

Алвировић, Бурсаћ, Гверо, Гредељ, Грубор, Ђурица, Карановић, Картал, Кецман, Ковачевић, Латиновић, Никић, Новаковић, Пузигаћа, Совиљ, Тртица, Шљивар, Шево, Шобат

Источно од Петровца, у незнатној удаљености, лежи сеоце Тук. Куће су на подножју Шаиновца и Јежевца. Јужно од вароши види се разбацано по пољу дваестак кућа. То је Џевар. Та оба сеоца сачињавају у управном погледу једно село. Налазећи се у непосредној близини Петровца могли су најзгодније да уђу у састав градске опћине, као Бишћани. Овакво какво је, село се дели на три махале: Тук,. Подградина и Џевар.

Привреда и саобраћај. Њиве: Тук, Баре, Шушњари. Ливаде: Окрајци, Медено Поље, Растовачко Поље, „Петровачко Поље” (између вароши и Растоваче) Пашњаци: Шаиновац, Јежевац, Градина, Горинчани. Дрва се довлаче из Јежевца и Осјеченице. Водом се Тук подмирује са петровачког водовода. Три су чесме, којима се Тук служи. Живи бунарић Боровац у Јежевцу слаб је и превисоко изнад кућа. Један прости бунар у селу, што се налива кишницом, пресуши у лету.

Овом селу је најближи друм Петровац—Кључ. Сам овај друм пролази између махала Подградина и Џевар. У Тук се може доћи и смољанским путем. Има још и неколико мањих путића.

Гробља су у селу три: у Туку, у Џевару, и „Трешњица” под Градином. Ово задње је уједно гробље (православно) за цели Петровац.

Старине. Два назива: Градина и мало ниже ње Градић подсећају, да би на тим местима морало бити трагова старинских грађевина. Тако у ствари и јест.

Порекло и јакост породица.

У Туку су ове породице:

Шобат — две куће. Сзаве Митровдан. Населили из Унца пре 80 година.

Гверо — две куће. Славе Никољдан. Доселили из Пеуља (срез ливањски) пре 80 година. Тамо су живели у јакој задрузи од 73 чељади. Седам година узастопце тукао их град (лед). Због тога се раселе на разне стране.

Новаковић — осам кућа. Славе Јовањдан. До 1878. г. звали су се Новковић, а онда променили у Новаковић. Населили су овамо по прилици пре 100—120 година из Велике Попине у у Лици. Због некога њиховог деда лисичије памети добише надимак „Лисица”.

Карановић — једна кућа. Славе Ђурђевдан. Доселили из Далмације „прво куге”.

Шево — једна кућа. Славе Лучиндан. Доселили из Тишковца пре 20—30 година.

Шљивар — десет кућа. Славе Алимпијевдан. Звали се пре Пилиповић. Доселили пре 120 година из Далмације. Онда их била само једна кућа.

Алвировић — три куће. Славе Ђурђевдан. Населили из Плавна у Далмацији пре 100 година. Прешли овамо, да избегну служењу у војсци.

У Подградини су ове породице:

Ђурица — једна кућа. Славе Ђурђевдан. Доселили из Зрмање у Лици пре 90—100 година.

Ковачевић — једна кућа. Слави Св. Стевана (27. дец.). Дошао као уљез с Пркоса пре 20 година.

Бурсаћ — три куће. Славе Ђурђевдан. Населили из Плавна пре 90—100 година.

У Џевару:

Латиновић — пет кућа. Славе Јовањдан. Преселили из Колунића пре 80 година. Били најпре у Туку, затим под Градином. После се премакну овамо. Пета кућа доселила овамо равно из Колунића пре 50 година.

Никић — шест кућа. Славе Св. Вартоломеја. Пре се звали Кецман. Одавно су у Џевару.

Совиљ — једна кућа. Славе Никољдан. Населили пре 80 година из Кијана у Лици.

Кецман (Рацановић) — две куће. Славе Св. Вартоломеја.

Тртица — једна кућа. Славе Јовањдан. Доселили из Далмације пре 60 година.

Пузигаћа — једна кућа. Славе Јовањдан. Одавна су овде.

Гредељ (муслиман) — једна кућа. Населили из Лике с најстаријим досељеницима. Били су дуго у Петровцу па изашли овамо.

Картал (Крикић) — две куће. И ово су муслимани. Доселили из Ловинца у Лици кад и остали најпрви досељеници. Изишли овамо из Петровца, где су дуго живели.

Грубор — једна кућа. Слави Ђурђевдан. Населили овде пре 2 године.

ИЗВОР: Петар Рађеновић, Бјелајско Поље и Бравско, Српски етнографски зборник 1925 XXXV,   www.zavicajnoudruzenjepetrovac.com/index.php/petrovac

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Darinka

  Ovdje moram da dodam, u Dzevaru ima prezime Trninic.
  Imaju tri kuce, slavimo Sv.Stefana. Ne znam tacno odakle
  vodimo porijeklo. Moj pradjed je tu doselio 1800 i neke godine.
  Da li na ovom sajtu mogu da saznam porijeklo svog prezimena?

  Pozdrav Darinka Trninic

 2. Небојша Новаковић

  Даринка, више пута је било речи о овом презимену. Прочитајте теме : “Истражимо корене заједно”, ” Пишете родослов, питајте нас”, “Презиме Добријевић”

  Иначе, да напоменем само да Владислав Скарић сматра да су Трнинићи (Св. Стеван) са Тромеђе (Лике, Далмације, Бос. Крајине) пореклом из Цуца, тј из села Трњине.

  Он је повезивао породице са местом порекла на основу топонима, па се не може са сигурношћу тврдити да је у праву. У питању је кабинетски рад, док су се аутори чија сам запажања поставио на поменуте “теме” бавили теренским истраживањем.