Порекло презимена Ристић

10. април 2012.

коментара: 206

[toggle title=”ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТЕСТИРАЊЕ РИСТИЋА”]

Поштовани посетиоци, у току је јавни позив за бесплатно тестирање следећих родова Ристића:

Ристићи-Степићи, Велика Иванча, Младеновац, Св. Јован,
Ристићи-Васићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи-Јевићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Кораћица, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Границе, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Венчане, Аранђеловац.

Тестирање се врши за потребе реализације истраживања и писања књиге о Озринићима-Ристићима, а пријаве за тестирање можете слати на број 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”ТЕСТИРАНИ РИСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ристић

Хаплогрупа: E1b род Ш

Порекло: Дејановац, Књажевац, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ристић веома је често код Срба. Како пишу Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, Ристића има много и нису сродни, јер њихово презиме потиче од патронимика (имена родоначелника) Риста/Ристе, личног имена које се јавља у многим крајевима. И само летимичан преглед литературе казује да је ово презиме у јужнијим крајевима бивше Југославије, па и Балкана, учесталије него многа друга.

Тако је јер се име Риста највише среће у Македонији, на Косову и Метохији, као и јужној Србији, у Врању и околним местима. То значи да су Ристићи, макар и разнородни, да је пореклом управо из ових области у којима се срећу, можда и истог корена, Ристовићи, Ристевци/Ристовци, Ристовски/Ристевски, Ристеви. Неки су можда настали од хипокористика Ристан, Ристановић и сличних.

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РИСТИЋИ

(на Барама Сировачким)

Поријеклом су из Колашина, а даљња старина им је из Куча, од Дрекаловића. Једно вријеме су се презивали Поповићи. Садашње презиме Ристић добили су по некој својој удовици Ристи. Око 1830. године браћа Ненад и Рако Ристић заваде се с колашинским Турцима, огрезну у крв, ускоче у Дробњак и населе се у селу Сировац, међу Ускоцима. Одатле су четовали с осталим Ускоцима по разним крајевима. Негдје око 1879. године Ненадови потомци пређу у Поља код Мојковца, гдје се настане, а Ракови потомци остану и даље у Сировцу.

Милић Ристић је био комита у Комитском покрету 1916- 1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (206)

Одговорите

206 коментара

  1. Милош

    Моји Ристићи су из Горње Јабланице (општина Медвеђа). Ту су се населили из Љевоша код Пећи, а простор где су се настанили назвали су Љевошачка коса. Одакле су дошли у Љевош не знам. Славимо Сабор Светог Јована Крститеља, 20.јануар. Волео бих да се јеви неко ко је живео у Љевошу (или Љевоши, како је зову тамошњи). На Љевошачкој коси је још било Плавшића, Пауновића…

    • sreten

      Milose ja sam iz Beograda,moj otac je rodjen na kosovu(selo lebane ili orlane)a mnogo rodbine imam u medvedji.krsna slava Sveti Jovan Krstitelj.mozda smo i rodbina.
      pozdrav
      Sreten Ristic

    • Гоца

      Тата је из Петриља код Медвеђе. Живимо у Нишу, славимо Св. Јована. У Љевош су Ристићи дошли из места Корита у Црној Гори (Корићани).

      • Раде Бракочевић

        Гоцо, да ли знате да ли су Ваши Ристићи у Коритима имали друго презиме? Да ли се у породици причало о поријеклу из Шекулара? Овдје је ријеч о селу Љевоша у Метохији. У Љевоши је било исељених Шекулараца. Слава СВ. Јован упућује на поријекло из Шекулара.

        • Nenad Stevanovic

          За Милоша, Сретена, Гоцу и Радета:

          Приликом истраживања Ристића, наишао сам на један огранак који је из Црне Горе, са славом Св. Јован, дошао до Горње Пчиње, а одатле, после 1878. у Горњу Јабланицу. Иако је слава Ристића Св. Арханђео Михаило, а преслава Св. Стеван, ови Ристићи са славом Св.Јована припадају нама јер је ДНК терстирањем то потврђено (Динарик-југ ПХ 908 итд.). Славу су променили боравком у Пиви или међу Шекуларцима, ако су били тамо. Ко је заинтересован за ову причу нека се јави на [email protected] ili 063-817-3330. Неке информације можете добити https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2181.0, а то је Порекло.Форум.Порекло становништва.Србија.Ристићи

  2. Moji Ristići su iz Batkovića, Nevesinje. Slavimo Nikoljdan.

  3. Фамилије-презимена Ристић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ристић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Вртиглав
    -Грабовица
    -Дупљај
    -Кланица
    -Котешица
    -Мајиновић
    -Стрмово

  4. aleksandra ristić filipović

    Moja porodica potiče iz Uskoka, selo Bare kod Šavnika, Crna Gora. Kako sam čula potičemo od Drekalovića pa smo se prezivali Popovići, a posle se prezime mijenja u Ristić.Ima nas u Nikšiću, Mojkovcu, Podgorici ,Bepogradu. Slavimo Nikolj dan. Moj se prađed zvao Milija a prababa Bosiljka (ona se prezivala Jelić)

  5. Željko Ristić

    Porijeklo mojih Ristića je iz Banjana kod Nikšića , odakle su se doselili pod prezimenom Ognjenović ,sredinom 19-tog vijeka u Nevesinje ,tačnije u Batkoviće koje je na tri kilometra od grada u pravcu Gacka.Još uvjek se sjećam priča jednog starijeg Ristića koji je imao vojnu knjižicu vojske Kraljevine Jugoslavije u kojoj je bio evidentiran pod prezimenom Ognjenivić. Neki su to prezime i zadržali ,sobzirom da su odselili iz Batkovića u Beograd ,i to nekada posle Prvog svjetskog rata.Slavimo sv.Nikolu .
    O svemu ovome ima i dosta podataka u knjizi V.Dedijera.

  6. Ljubiša

    Prezivam se Ristić, porijeklo okolina Doboj, Planina Ozren, selo Boljanić. Po pričama je da smo porijeklom iz Crne Gore, odnosno da su stanovnici svih Ozrenskih sela doselili odatle. Još zanimljivije je da se većina sela zove isto ili slično kao i mnoga sela u Crnoj Gori. Kao npr. i moj Boljanić, u CG postoji selo Boljanići. U selu Boljaniću prezime Ristić je jedno od najbrojnijih, uz Sofrenić i Janković. Interesantno je da u selu postoji 5 familija Ristića koji između sebe nisu u srodstvu ali slave istu slavu Sv. Velikomučenika Trifuna, 14 Februar.

  7. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Ристић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ристић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бистрица
    -Гунцате
    -Дражевац
    -Јасенак
    -Крушевица
    -Лазаревац
    -Мислођин
    -Лесковац – изумрли

  8. ristic

    aleksandre risticu imas li profil na fb? pozdrav

  9. goran ristic

    ristici iz donjeg zabara, okolina orasja i brckog, u selu zvani ristici-pavlovici
    doselili iz skipovca,okolina gracanice,a tu dosli vjerovatno iz hercegovine…
    slava-sveti vracevi!
    u selu rod sa vukovicima,maksimovicima i pejicima,svi slavimo svete vraceve i svi se kopamo jedni pored drugih!
    najdalje sto znam je da je postojao neki mitar koji je zivio na njivama zvanim mitrovine.on je ubio turskog agu,pobjegao i nastanio se u skipovac, zaseok bjelkici(u bjelkicima danas postoje todorovici koji slave svete vraceve,a sve do 1946 su se zvali ristici)…njegova cerka se udala za todora,sina od nikole torbara,trgovca i prodavaca cesljeva i ogledala…iz tog braka su rodjeni sinovi ilija i risto! ilija i njegov brat risto sa sinom pavlom rodjenim 1824 dolaze u zaseok donje polje selo donji zabar 1840…kasnije,od ilije su sinovi gajo 1840,marjan1845,stjepan i simo,dok su ristini sinovi bili pavle1824,djuro1855,jovan1858 i djordje..moje porijeklo dalje vodi od ilijinog sina gaje,ciji je sin kasnije bio niko ristic,a njegov sin je bio moj pradjed ostoja ristic,ostojin sin je bio moj djed nikola ristic1911,moja baba mara1912(rodjena stoparic)a nikolin sin je bio moj otac aleksandar ristic1934…sve podatke sam preuzeo iz knjige “DONJI ZABAR MONOGRAFIJA” autora DUSANA RISTICA,mog strica!
    dakle..
    moj otac se zvao aleksandar,
    njegov otac se zvao nikola,
    nikolin otac se zvao ostoja,
    ostojin se zvao niko,
    nikin se zvao gajo,
    gajin se zvao ilija,
    ilijin se zvao todor,
    todorov se zvao nikola…dalje na zalost neznam!
    pozdrav za sve ristice!

    • Dejana Ristic

      Rodjena sam Ristic, iz Bijeljine. Niko od ostalih bijeljinskih Ristica nije nam rod, a od mojih Ristica vise niko ne zivi u Bosni. Slavimo isto Sv. Vraceve i ovo je prvi put da vidim da ima jos Ristica koji slave istu slavu.
      Moj pradjed se zvao Dimitrije (opancar), imao je 3 sina: Svetu (moj deda, rodj. 1902, stradao u Jasenovcu ‘41)), Simu (trgovac u Brckom, cerka jedinica Dusanka udala se u porodicu Djerfi) i Aleksandra (ciji potomci zive u Pancevu i Beogradu).
      Svi mi Svetini potomci zivimo u inostranstvu.
      Nista o nasem porijeklu ne znamo osim da je neki davni predak dosao iz Hercegovine.
      Gdje bih mogla da nabavim knjigu vaseg strica Donji Zabar monografija, voljela bih da je procitam.

      • goran ristic

        Zdravo Dejana.
        Na zalost,knjigu koju je napisao moj stric,a zove se “Donji zabar monografija”, ne mozes nabaviti u slobodnoj prodaji.
        Postoji jos jedna knjiga koja se zove “stari srpski trgovci iz brckog”,i tu knjigu imam ali ni tu knjigu na zalost ne mozes kupiti u slobodnoj prodaji.
        Trazio sam tvog djeda Simu,medjutim nisam nasao podatke o njemu ali se sjecam da mi je djed Stevo Ristic(1914-2005),rodjeni brat moga djeda Nikole,a inace stari trgovac,spominjao njegovog druga i kolegu iz brckog,takodje trgovca koji se zvao Simo Ristic! Na zalost to je sve sto znam o njemu.
        Veliki pozdrav!
        moj email je [email protected],ako nesto mogu da pomognem ili ako imas neko pitanje koje bih ja eventualno znao,slobodno mi se obrati!

    • слободан

      Браво Гоцо,труд чиче Душана ће остати за све Ристиће како се не би заборавило породично стабло!Нека и остали Ристићи који потичу од чукун-чукун-чукун дједа Николе знају ко смо,одакле потичемо и коју Крсну Славу славимо!
      Поздрав за све ближе и “даље”Ристиће!

  10. Ристић Бобан

    Фамилија Ристић из Облачине (Општина Мерошина) је по причи старијих досељена у овај крај из Рибарске Бање са Јастребца (Крушевачка страна).
    Мало истражуjући дошао сам отприлике до почетка 19 века са пореклом.
    Писаних података нема јер су Црквене књиге спаљене у првом светском рату од стране Бугара.
    Дедови су нам причали да смо се преселили у село Арбанасце али убрзо одатле у Облачину.

    Велики поздрав свим Ристићима
    Бобан

    [email protected]