Порекло презимена Ристић

10. април 2012.

коментара: 206

[toggle title=”ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТЕСТИРАЊЕ РИСТИЋА”]

Поштовани посетиоци, у току је јавни позив за бесплатно тестирање следећих родова Ристића:

Ристићи-Степићи, Велика Иванча, Младеновац, Св. Јован,
Ристићи-Васићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи-Јевићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Кораћица, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Границе, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Венчане, Аранђеловац.

Тестирање се врши за потребе реализације истраживања и писања књиге о Озринићима-Ристићима, а пријаве за тестирање можете слати на број 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”ТЕСТИРАНИ РИСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ристић

Хаплогрупа: E1b род Ш

Порекло: Дејановац, Књажевац, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ристић веома је често код Срба. Како пишу Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, Ристића има много и нису сродни, јер њихово презиме потиче од патронимика (имена родоначелника) Риста/Ристе, личног имена које се јавља у многим крајевима. И само летимичан преглед литературе казује да је ово презиме у јужнијим крајевима бивше Југославије, па и Балкана, учесталије него многа друга.

Тако је јер се име Риста највише среће у Македонији, на Косову и Метохији, као и јужној Србији, у Врању и околним местима. То значи да су Ристићи, макар и разнородни, да је пореклом управо из ових области у којима се срећу, можда и истог корена, Ристовићи, Ристевци/Ристовци, Ристовски/Ристевски, Ристеви. Неки су можда настали од хипокористика Ристан, Ристановић и сличних.

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РИСТИЋИ

(на Барама Сировачким)

Поријеклом су из Колашина, а даљња старина им је из Куча, од Дрекаловића. Једно вријеме су се презивали Поповићи. Садашње презиме Ристић добили су по некој својој удовици Ристи. Око 1830. године браћа Ненад и Рако Ристић заваде се с колашинским Турцима, огрезну у крв, ускоче у Дробњак и населе се у селу Сировац, међу Ускоцима. Одатле су четовали с осталим Ускоцима по разним крајевима. Негдје око 1879. године Ненадови потомци пређу у Поља код Мојковца, гдје се настане, а Ракови потомци остану и даље у Сировцу.

Милић Ристић је био комита у Комитском покрету 1916- 1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (206)

Одговорите

206 коментара

  1. RISTIC RADIVOJE

    JA SAM RODOM IZ SELA RJECICE(RIJECICA,RJECICA…)8 KM OD MAGLAJA PREMA DOBOJU.STARA CESTA-DESNA STRANA REKE BOSNE, U BRDU, gde su ziveli bratstva ili familije Ristic Riste Lazar(moj otac),Ristic Jovana Bosko, Ristic Jovana Lazar,porodica Marici,porodica Jovici,i Stjepan Radojicic(Radojcic?).Оtac mi je rodjen 1905.godine u Rjecici. Majka se zvala Tomanija. Devojacko prezime Manojlovic iz Pridilja kraj Doboja. (secam se iz Pridilja-Pridjela? samo njezinog strica? Koste.Bio sam kao gimnazijalac tamo jedne zime. Оstalo mi u prijatnom secanju skijanje na njihovom njiverku, a i oni su nas lepo ugostili).Majka mog oca zvala se Mioljka-Miholjka,Mijoljka???,a od majke isto tako nekako).Deda Risto, imao je od sinova Petra,mog oca Lazara,Rajka,a od kcerki????ne znam.ako nas neko prepozna,
    neka javi.
    Stric Petar imao je sinove Marka, Nevenka (poznati Nevko),kcerke ????ne znam imena.
    Stric Rajko je (od nekoliko zena) imao kcerke Radu…koja sada zivi u Vukovaru. Druge ne znam.
    Moj otac je imao kcerke: Slavojka-rodjena 1932,pokojnu Zagorku (mladja od Slavojke)
    sinove:Cedomir -rodjen 1934,Bosko i Bozidar,rodjeni 31.12.1940.,Radivoje,rodjen 25.9.1946.,i Vojislav,rodjen ..2.1949.Nazalost Cedomir i Bozidar,kao i roditelji su pokojni.
    Ristic Jovana Bosko imao je sinove Mirka(pok.),Molenka i Slavka. Kcerke Simunu, Petru
    ….neznam ostale.
    Ristic Jovana Lazar, imao je kcerke Petru, Dusanku, Jadranku, bliznice Mira i Jela?…druge ne znam… i sina Micu, koji je ozenjen uciteljicom Gospavom,ima sinove Nebojsu,koji je vojno lice, zivi u Zemunu, i Jovicu, koji je u Rjecici kod oca.
    Ja (Radivoje od Lazara i Tomanije)zivim sada u Srbobranu J.Atile 35 tlf 021-732-788.mob.063-77-30-325,gde smo 1991 izbegli iz Hrvatske.Ozenjen sam. Imamo sina Zorana rodjenog 29.8.1978.sad zivi u Londonu. Ozenjen 11 godina. Nemaju dece, ceka prinovu???,kcerke Ljiljanu,rodjena 10.11.1979.neudata, zavrsila 2 koledza u Engleskoj, Svjetlanu rodjenu 11.9.1984.zavrsila menadzment.neudata. Obadve rade na turistickim brodovima tzv**kruzerima**.
    Ja sam u penziji. Bio sam otpravnik vozova i sef stanice na zeleznici u Zagrebu itd.
    Poreklo naseg prezimena, kao i mnogo toga o porodicnom stablu-ne znam,ali me interesuje.
    Najblize – pretpostavke su mi one koje govore da smo poreklom od imena RISTO,pa bilo kojeg drugog prezimena (Popovici itd..)da smo iz **dinaridskih**krajeva,bilo Kosova,C.Gore,Hercegovine,juga Srbije,Makedonije???jer najvise volim makedonsku i bugarsku muziku..ora, a i pesme.A tako su to voleli i moji roditelji.Tata je svirao majstorski sargiju,i voleo svirati frulu.Pok.brat Cedo,je svirao nekoliko instrumenata.Narocito frulu (svirao 60.tih godina na Radio N.Sadu)klarinet,dvojnice,okarinu..trzajuce instrumente-tamburu,sargiju,samicu…pomalo harmoniku.Bio je vrlo uspesan koreograf.Radio u mnogim mestima Hrvatske i Srbije.
    Ja sviram:frulu,dvojnice,okarinu,gajde,tambure..svirao sam gajde,frulu i dvojnice za RTV N.Sad u emisiji **Vojvodjanske zlatne zice**.Igrao sam i vodio takodje mladje i pripremne folklorne grupe.**U folkloru**sam oko 5o-tak godina.
    Ako neko od drugih Ristica prepozna mene kao svog roda,neka mi se javi,i dopuni rodoslov nase loze. Hvala,i srdacan pozdrav svim dobronamernim ljudima.

    • MOJ DEDA PETKO RISTIC SE DOSELIO IZ SUVOG POLJA U LAZAREVO U BANATU IMAMO PUNO RODBINE I PO SUVOM POLJU I PO DOBOJU KIPEROVICE,RISTICE IMAMO U SUVOM POLJU KUMOVE NJEGOVE KUJUDZICE PREDPOSTAVLJAM DA SMO BLIZA RODBINA,MOZDA SI CUO ZA MOG OCA DRAGANA RISTICA I JOVANA MOG STRICA IMAM BRT RODJENOG SIMEONA I OD STRICA VUKASINA RISTICA PA JEL ZNAS MOZDA DEJANA KIPEROVICA,SVETLANU KUJUDJIC,

    • Goran

      Ja sam Simić Goran poreklom Ozrenac bar deset generacija unazad. Simici su iz G. Rakovca (zaseok Simici postoji na mapire.com u 18 veku), a majka mi je od Ristića iz susednih Brezika, sela su na obromcima Ozrena okolina Maglaja, desna obala Bosne. Majka mi je pričala da su joj se preci prezivali Vaskrsić i da su na Ozren došli iz okoline Nevesinja pre nekih 200-250 godina, ona kaže da se seća da joj je otac pricao da su joj dedu zvali još tim prezimenom, posto ga ona nije upamtila. Na Ozren je došao Risto Vaskrsić i po njemu su ih prozvali Ristićima ( sa kratko silaznim akcentom :)). Više ne znam sem da mi se pradeda zvao Todor, deda Blagoje(1907) imao je stariju braću Nedeljka, Zdravka, Stanka i sestru Makiviju. Ja imam tri ujaka i četiri tetke, i svi su se raselili na sve strane, ja moji su u B. Palanci, neki su u Borovu, a drugi opet u Nemačkoj i Italiji. Dedina loza se gasi jer ujaci imaju žensku decu.

      • roki

        I moja pokojna baba po ocu, Jelica, se devojacki prezivala Ristic,rodjena je u Rakovcu,opstina Maglaj a imali su kucu na Borovoj Glavi.Mislim da joj se otac zvao Danilo a majka -nemogu se setiti,samo znam da je imala trojicu ili cetvoticu brace i dve ili tri sestre i da joj jedan brat koji je bio slep zivio u Backoj Palanci-nemogu se setiti imena i da on ima cerku koja se zove Estira.

  2. RISTIC RADIVOJE

    Zaboravio sam. Slava nam je sveti Nikola. Zacudio sam se da nase prezime slavi i druge slave. Ali je i to mozda i korisno…mozemo si kao prezimenjaci dolaziti na slave!! Sto i nije lose, cak i dobro!! Jos jednom lep pozdrav svima.

    • Radivoje

      Znaci neverovatno isto se zovemo..:D Moja slava je Sv.Petka

      • Petar

        I ja slavim Sv Petku. Zivim u Beogradu, otac mi je rodjen u Beogradu, poreklo mi ide iz sela Raca kod Kursumlije. Pre toga je moja porodica bila na Kosovu davnih godina. Nasa porodica vodi poreklo iz Crne Gore. Nas narod iz CG se smatrao hrabrim i ratobornim i stavljen je na branik Srbije na Kosovo kako bi sprecio sirenje muslmanske vere od strane Turaka i Siptar. Pozdrav

  3. Ristic

    Ima nas mnogo i u Modriči( tu smo izbjegli u toku rata sa podrucija opstine Zavidovici).
    Slava sv. Sava Osveceni (18. decembar).

  4. K.Ristic

    Zdravo svima. Moja porodica, Ristic, je iz Kragujevca. Svi rodjaci, dede, pradede su mi iz Kragujevca. Mi slavimo sv.Jovana(januar). Primetila sam da niko ne spominje ni ovaj grad ni slavu pa me interesuje da li ste mozda nekada culi za njih i da li znate nesto o njima? Poz

    • Sasa Ristic

      Pozdrav,korjeni su mi do askurdjeda izmedju Brckog I Bjeljine,al mi je djed cesto pricao da smo se doselili sa juga,negdje izmedju Kragujevca I Kraljeva…slava nam je takodje sv.Jovan Krstitelj (Januar)

      • Sasa Ristic

        E i ja se zovem Sasa Ristic zivim u Beogradu a moji su poreklom iz Jagodine. Tacnije iz Gornjeg Stiplja kod Jagodine.

        • Jana Kogoj

          Pozdrav,
          čitam, da ste po poreklom iz Jagodine. Imam baku iz Jagodine, ime Danica Ristić. Znam, da joj je otac bio vojnik, koji se borio za sjeveru meju za časa Austrougarske. Majka joj ne iz Koroške -Slovenka. Znam samo, da je za časa 2. svetskog rata otišla iz Jagodine i nikad se nije vratila kući. Kad je rat završio, otišla je živjet u Australiu. Dali ste ikad čuli za koju osobu s takvom pričom? hvala vam puno,

          Jana

        • Saša Ristić

          Zdravo svima . Ja sam Saša Ristić iz Smedereva . Moje poreklo vodi sa Kosova i Metohije i Vranja ,otac mi je iz Vranja (Nenad Ristić rodj 1959) a majka mi je iz Vrbovca (opstina Vitina Zora Ristić rodj 1960) . Očev otac se zvao Arsa Ristić (1929-2003) i bio je policajac na KiM a majka mu se zvala Ljubica Ristić (devojačko Mihajlović) . Deda sa očeve strane je morao da izbegne sa KiM zbog pretnje i napad albanaca i doselili se u Smederevo ,zamenili su kuce sa jednim albancem i on je otisao za KiM a moj deda sa tada malom decom u Smederevo . Slavimo Svetog Arhangela Mihaila 21.11 . Fascinantno mi je to da skoro svi Ristići iako nismo rod niti blizu slavimo istu slavu . E sad uvek me je poreklo prezimena interesovalo ali sam uvek dobijao odgovor da je to prezime dobijeno od imena Rista ili Risto sto sam sudeci po komentarima ovde isto i vama pricano . U svakom slucaju drago mi je da nas ima toliko i da ste mi zivi i zdravi ,ako iko zeli da stupi u kontakt samnom moze mi poslati poruku na email [email protected] .

      • dragan

        Ja sam porijeklom iz Brčkog, a moji iz Ražljeva i susjedno su selo do Mrtvice. Znam dosta Ristića iz Mrtvice ali nismo u rodu iako smo bukvalno komšije.
        Moji Ristići vode porijeklo iz stare Hercegovine što znači vjerovatno iz CG.

    • Vojislav

      Ristica koji slave sv Jovana ima u Rujevcu -Ljubovija,dosli su iz Olova (BiH) ali naleteo sam na zanimljiv komentar da su u Bosnu dosli sa podrucja Kragujevca i Kraljeva ,tako da je moguce da ste vi stari rod tih Ristica,oni danas imaju puno ogranaka od kojih su Grujicici i Djukanovici sa Planine (Krupanj)

  5. Andriana Ristic-Trifunovic

    Veliki pozdrav svima.Ja sam iz Sapca,moj otac Slobodan (1959) rodjen u Draginju,selo koje pripada opstini Koceljeva,udaljeno 20-tak km od Sapca.Nazalost nemam skoro nikakvih podataka o svom poreklu,tj.poreklu moje loze.Ono sto sam cula iz oceve price je da je njegov otac Radivoj,stricevi Cedomir,Vitomir,Velimir,tetke Lenka i Vidosava,(nisam sigurna da li sam sve nabrojala),i njegov deda Marinko svi su rodjeni i ziveli u Draginju…Mislim da se neka od tetki udala negde u Loznicu…
    To je skoro sve sto znam…Ako neko zna nesto ili je nekada cuo nesto o mojim Risticima,neka pise,bila bih jako zahvalna.A,da inace slavili su i slavimo Sv.Tomu (Tomindan,19.10).

  6. Небојша Новаковић

    Према подацима из књиге “Шабачка Посавина и Поцерина”, Љиљане и Војислава Радовановића, Ристићи (Томиндан) су староседеоци у Драгињу. Било их је 4 куће. Подаци су из 1994. године.

  7. mladen ristic

    Pozdrav za sve Ristice. Moji Ristici zive vec 150 godina u selu Pilica kod Zvornika a ne znam odakle smo tacno. Slavimo Svetog Nikolu

  8. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.

    РИСТИЋ

    -Звечка, стара породица, Јовањдан, уз Дацковиће.
    -Калиновци, друга половина 18. века, Драгијевица у Подгорини, Аранђеловдан.
    -Новаци, друга половина 18. века, Бобова у Подгорини, Никољдан.
    -Радљево, друга половина 18. века, Мајиновић у Подгорини, Никољдан.
    -Ратари, друга половина 18. века, Бијељина, Јовањдан.
    -Стублине-1, после 1827. године, Ратари у околини, Ђурђевдан и Никољдан, уљези у Ћуковиће.
    -Стублине-2, после 1827. године, Звечка у суседству, Ђурђевдан, уљези у Рајковиће.
    -Ушће, после 1827. године, Бобоштица у Македонији, Св. Преподобни Сава Освећени, трговачка и занатлијска породица.

  9. Đorđe

    Moji Ristici zive u Obudovcu,i mislim da smo poreklom iz Crne Gore..Po nekoj priči davnih godina 3 brata su se doselila iz Crne Gore na prostore Posavine,jedan je otisao u Donji Žabar a drugi u Obudovac a treci je otisao u Modriču.pa me interesuje da li neko zna tacan odgovor odakle potiče nase prezime.

    • dragan

      ja tvoju priču mogu nastaviti tako da smo iz Posavine selo Batkuša prešli u Ražljevo kao doseljenici i nazvali zaseok Posavci. Inače imaju i drugi Ristići u Mrtvici ali nismo u srodstvu kao ni sa tvojim iz Obudovca sa kojima sam u kumovskoj vezi.

  10. MOJ DEDA PETKO RISTIC SE DOSELIO IZ SUVOG POLJA U LAZAREVO U BANATU IMAMO PUNO RODBINE I PO SUVOM POLJU I PO DOBOJU KIPEROVICE,RISTICE IMAMO U SUVOM POLJU KUMOVE NJEGOVE KUJUDZICE PREDPOSTAVLJAM DA SMO BLIZA RODBINA,MOZDA SI CUO ZA MOG OCA DRAGANA RISTICA I JOVANA MOG STRICA IMAM BRT RODJENOG SIMEONA I OD STRICA VUKASINA RISTICA