Poreklo prezimena Ristić

10. aprila 2012.

komentara: 178

[toggle title=”JAVNI POZIV ZA TESTIRANJE RISTIĆA”]

Poštovani posetioci, u toku je javni poziv za besplatno testiranje sledećih rodova Ristića:

Ristići-Stepići, Velika Ivanča, Mladenovac, Sv. Jovan,
Ristići-Vasići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići-Jevići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Koraćica, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Granice, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Venčane, Aranđelovac.

Testiranje se vrši za potrebe realizacije istraživanja i pisanja knjige o Ozrinićima-Ristićima, a prijave za testiranje možete slati na broj 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”TESTIRANI RISTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ristić

Haplogrupa: E1b rod Š

Poreklo: Dejanovac, Knjaževac, Srbija

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ristić veoma je često kod Srba. Kako pišu Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, Ristića ima mnogo i nisu srodni, jer njihovo prezime potiče od patronimika (imena rodonačelnika) Rista/Riste, ličnog imena koje se javlja u mnogim krajevima. I samo letimičan pregled literature kazuje da je ovo prezime u južnijim krajevima bivše Jugoslavije, pa i Balkana, učestalije nego mnoga druga.

Tako je jer se ime Rista najviše sreće u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, kao i južnoj Srbiji, u Vranju i okolnim mestima. To znači da su Ristići, makar i raznorodni, da je poreklom upravo iz ovih oblasti u kojima se sreću, možda i istog korena, Ristovići, Ristevci/Ristovci, Ristovski/Ristevski, Ristevi. Neki su možda nastali od hipokoristika Ristan, Ristanović i sličnih.

_______________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RISTIĆI

(na Barama Sirovačkim)

Porijeklom su iz Kolašina, a daljnja starina im je iz Kuča, od Drekalovića. Jedno vrijeme su se prezivali Popovići. Sadašnje prezime Ristić dobili su po nekoj svojoj udovici Risti. Oko 1830. godine braća Nenad i Rako Ristić zavade se s kolašinskim Turcima, ogreznu u krv, uskoče u Drobnjak i nasele se u selu Sirovac, među Uskocima. Odatle su četovali s ostalim Uskocima po raznim krajevima. Negdje oko 1879. godine Nenadovi potomci pređu u Polja kod Mojkovca, gdje se nastane, a Rakovi potomci ostanu i dalje u Sirovcu.

Milić Ristić je bio komita u Komitskom pokretu 1916- 1918. godine.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (178)

Odgovorite

178 komentara

 1. Nikola Ristić

  Malo sam čitao nešto i došao do novih podataka o precima. Saznao sam da moj navrndeda koji se zvao Rista poreklom iz šajinca. Rodjen negde oko 1860-1880.
  Slavimo arandjelovdan, naseljeni smo i blizini Lebana mesto Grgurovce. Našu mahalu zovu čergrarci.
  Aranđelovdan, su poreklom iz sela Kutli-Bega – „Kratovsko“. Neki njihov predak dolazio je u posetu kod Cigana čergara i po tome je dobio ime. Drugi pričaju da im je ime ostalo po tome što su njihovi preci Svetom Savi ukrali čergu. Zbog toga , veruje se, oni danas slave i Savindan. Imaju iseljenih porodica u Vranju (1) i Karavukovu dve.

  • ljubisa Ristic

   [email protected]
   Bas tako. Sajince je blizu Vranja e sad ja imam tapiju iz 1890 gde pise da je deda Rista kupio od turaka celo imanje tj potez a ocito je da su ostala braca otisla u lebane i dalje po srbiju. Zanimljivo je da nemam podatak koliko je imao sinova i td…. I gde su svi oni otisli

   • Mateja

    Moji su poreklom iz Koćure,takodje slave Sv.Nikolu, i moj cukundeda se zvao Rista,takodje iz okoline Vranja.Moji su se doselili u Vrsac 40tih godina.

 2. Milica

  Zdravo svima, moje ime je Milica. Ne znam nista o svom prezimenu, pa bih da saznam bar nesto. Pradeda mi se zvao Vidoje, imao je brata Bozidara. Otac im se zvao Mihajlo, a njegov otac Kuzman. Znam da je Kuzman bio iz Milosevca, pa su se preselili za Smederevsku Palanku.

 3. Petar Dobric

  Moji su sa majcine strane Ristici. Moji su ziveli na planini Ozren u Bosni, u blizini grada Maglaja.
  Da li neko zna nešto o Ristićima iz tog kraja?

  Pozdrav.