Порекло презимена Ристић

10. априла 2012.

коментара: 178

[toggle title=”ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТЕСТИРАЊЕ РИСТИЋА”]

Поштовани посетиоци, у току је јавни позив за бесплатно тестирање следећих родова Ристића:

Ристићи-Степићи, Велика Иванча, Младеновац, Св. Јован,
Ристићи-Васићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи-Јевићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Кораћица, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Границе, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Венчане, Аранђеловац.

Тестирање се врши за потребе реализације истраживања и писања књиге о Озринићима-Ристићима, а пријаве за тестирање можете слати на број 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”ТЕСТИРАНИ РИСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ристић

Хаплогрупа: E1b род Ш

Порекло: Дејановац, Књажевац, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ристић веома је често код Срба. Како пишу Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, Ристића има много и нису сродни, јер њихово презиме потиче од патронимика (имена родоначелника) Риста/Ристе, личног имена које се јавља у многим крајевима. И само летимичан преглед литературе казује да је ово презиме у јужнијим крајевима бивше Југославије, па и Балкана, учесталије него многа друга.

Тако је јер се име Риста највише среће у Македонији, на Косову и Метохији, као и јужној Србији, у Врању и околним местима. То значи да су Ристићи, макар и разнородни, да је пореклом управо из ових области у којима се срећу, можда и истог корена, Ристовићи, Ристевци/Ристовци, Ристовски/Ристевски, Ристеви. Неки су можда настали од хипокористика Ристан, Ристановић и сличних.

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РИСТИЋИ

(на Барама Сировачким)

Поријеклом су из Колашина, а даљња старина им је из Куча, од Дрекаловића. Једно вријеме су се презивали Поповићи. Садашње презиме Ристић добили су по некој својој удовици Ристи. Око 1830. године браћа Ненад и Рако Ристић заваде се с колашинским Турцима, огрезну у крв, ускоче у Дробњак и населе се у селу Сировац, међу Ускоцима. Одатле су четовали с осталим Ускоцима по разним крајевима. Негдје око 1879. године Ненадови потомци пређу у Поља код Мојковца, гдје се настане, а Ракови потомци остану и даље у Сировцу.

Милић Ристић је био комита у Комитском покрету 1916- 1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (178)

Одговорите

178 коментара

 1. Nikola Ristić

  Malo sam čitao nešto i došao do novih podataka o precima. Saznao sam da moj navrndeda koji se zvao Rista poreklom iz šajinca. Rodjen negde oko 1860-1880.
  Slavimo arandjelovdan, naseljeni smo i blizini Lebana mesto Grgurovce. Našu mahalu zovu čergrarci.
  Аранђеловдан, су пореклом из села Кутли-Бега – „Кратовско“. Неки њихов предак долазио је у посету код Цигана чергара и по томе је добио име. Други причају да им је име остало по томе што су њихови преци Светом Сави украли чергу. Због тога , верује се, они данас славе и Савиндан. Имају исељених породица у Врању (1) и Каравукову две.

  • ljubisa Ristic

   [email protected]
   Bas tako. Sajince je blizu Vranja e sad ja imam tapiju iz 1890 gde pise da je deda Rista kupio od turaka celo imanje tj potez a ocito je da su ostala braca otisla u lebane i dalje po srbiju. Zanimljivo je da nemam podatak koliko je imao sinova i td…. I gde su svi oni otisli

 2. Milica

  Zdravo svima, moje ime je Milica. Ne znam nista o svom prezimenu, pa bih da saznam bar nesto. Pradeda mi se zvao Vidoje, imao je brata Bozidara. Otac im se zvao Mihajlo, a njegov otac Kuzman. Znam da je Kuzman bio iz Milosevca, pa su se preselili za Smederevsku Palanku.

 3. Petar Dobric

  Moji su sa majcine strane Ristici. Moji su ziveli na planini Ozren u Bosni, u blizini grada Maglaja.
  Da li neko zna nešto o Ristićima iz tog kraja?

  Pozdrav.