Poreklo prezimena Šorak

26. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Jovan

    ima li nesto o ovom prezimenu?

  2. Šorak – Gradina (Kor.), Mihaljevac, Korenica, D. Lapac, Ličko Petrovo Selo, Željava

  3. Prezime Šorak je iz Like sa planine Plješavice iz Ličkog Petrovog sela, Željave, Mihaljevca i Jasike.Slava im je sveti Stefan 9 januar.Najstariji zapis o Šorcima koji sam pronašao je o Proti Jovanu Šorak koji je upisan u knjizi Znameniti Srbi 19 veka,on je rođen 1800g u Ličkom Petrovom selu.Izradio sam rodoslov do 1800g. Imam ukupno tri grane jedna je od Šoraka iz Mihaljevca koja je najbrojnija.Došao sam do 1800g i dalje ne mogu ništa da nađem,tražio sam po knjigama popis Like i Krbave ali tamo Šoraka nema. Šorci su se raselili iz Like deo posle Solunskog fronta je naseljen u Vojvodinu,deo kolonizacijom,iz Željave su raseljeni zbog izgradnje aerodroma i poslednji su otišli 1995g.Danas žive u Kikindi 3 kuće,Novoj Pazovi 5 kuća,Beogradu 9 kuća,Sombor 2 kuće,Kragujevac 2 kuće,Bečej 2 kuće…ima ih u Holandiji,Americi,Nemačkoj,Australiji.Ako neko ima volje da mi pomogne ili ima želju da sazna nesto o poreklu Šoraka nek mi se javi na tel 060 500 4998 ili na mejl [email protected]. Na fejsu postoji grupa ŠORAK FAMILIJA u kojoj menjamo informacije i pravimo rodoslov.

    • Nebojša Šorak

      Ja sam Nebojša Šorak. Moj otac je bio Dimitrije Šorak iz Jasike kod Bihaća,od oca Iso Šorak koji je odveden od strane ustaša u II svetskom ratu i pretpostavlja se da je ubijen u Bihaću.
      Iso je imao dva sina, Dimitrije i Mile. Mile je živeo u Beogradu i imao je sina Gorana koji je sada u australiji. Ja sam 1991 napustio hrvatsku i do 1997 proveo u nemačkoj. Od 1997 sam trajno nastanjen u Novom Sadu.

  4. Jovan Šorak

    Šorak, Stevanjdan, Mihaljevac, Korenica, Lika

    Pripada haplogrupi R1a-M458. Najbliže poklapanje ima sa Bukvićem iz Vodoteča kod Brinja u Lici (opšti rod A), razlikuju se na samo 2 od 23 markera. I slava se poklapa, pa je vrlo moguće da pripadaju istom rodu.