Порекло презимена Шолаја

26. марта 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Lazar Solaja

  Zanima me poreklo prezimena Solaja?

 2. хаџи Раденко Шолаја

  поштовани, да ли је могуће сазнати поријекло презимена Шолаја? Крсна слава је св.Јован Крститељ. Хвала лијепо.

 3. Марко Шолаја

  Св. Ђорђе је слава Шолаја,везе ви немате

 4. Nikola Šolaja

  Šolaje slave Svetog Jovana Krstitelja. Poreklom su iz Hercegovine, iz roda Kovačevića. Mnogi su prešli u Liku, a neki na sever Crne Gore. Šta etimološki znači naše prezime, voleo bih da neko objasni.

 5. Milorad Šolaja

  Moja loza Šolaja slavi s.Tomu i svi smo porijeklom iz Gacka.

 6. Marko

  Moja loza slavi Tomin dan, tj. Svetog apostola Tomu. Porijeklom sam iz Gacka. U Gacku jos ima Solaja i svi slave Svetog Tomu. U Foci takodje znam da ima Solaja i da slave istu slavu. Takodje i prezime Kosarac iz Sarajevo je bratsko prezime, tj, Kosarci su porijeklom od Solaja. I oni slave Svetog Tomu. Znam da ima Solaja koji slave Sv. Jovana, upoznao sam jednog, ali oni su porijeklom iz Like…

 7. Novica Šolaja

  Šolaje su porijeklom iz Šipova,tj.iz sela Pljeve.Tu su još od 17.vijeka.Krsna slava im je sv.Georgije.Tokom 2.svjetskog rata u Šipovu u selu Pljeva,prvu bunu protiv Ustaša i Njemaca podigao je narodni heroj Simela Šolaja (1906-1942),koji je poginuo osvajajući grad Kupres.

 8. Војислав Ананић

  ШОЛАЈА (п), у Наданићима, Грачаници и Врбици (Гацко). Поријеклом су “од Старог Влаха”, а на подручју Гацка су доселили из Нове Вароши. Шолаје се помињу и у Лазарићима крајем 19. и почетком 20. вијека. Лазарићи су врло старо гатачко село и “у њему старинци Шолаје, старе кнежевске, под ферманом породице” (59:201: 147:604). Славе Томиндан.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.