Poreklo prezimena Šešum

26. mart 2012.

komentara: 0

Prezime Šešum potiče iz okoline Kupresa i ove porodice uglavnom slave Svetog Jovana ili Svetog Đorđa. Prema popisu Srpske Pravoslavne Crkve, postojala je i porodica Šešuma u Bosanskoj Gradišci koja slavi Lazarevu subotu, ali su oni doseljenici. Šešumi su pre početka 20. veka živeli u Drvaru, Kupresu, Bugojnu, Glamoču, Sanskom Mostu i Gradišci (po jedna porodica u poslednje dve opštine), to jest na području Bosanske Krajine.

Ovi krajevi su nakon velikog Bečkog rata (1683-1699) opustošeni od strane mletačkih uskoka, pa je turska vlast u 18. veku, želeći da ima naseljenu granicu, podsticala naseljavanje. Većina stanovništva je doseljena iz susednih područja Like, Hercegovine i Dalmacije. Tako su se i Šešumi naselili na područje Kupresa, došavši tu sa Popovog Polja izHercegovine. Prezime Šešum je postojalo i pre austrougarskog popisa, odnosno upisa po prezimenima u poreski spisak 1879. godine. Postoje predanja o stapanju drugih porodica u Šešume i obrnuto, a tom smislu figuriraju prezimena: Popović, Ubović, Ždrnja, Ždero, Bjeljac, Lukić, Spremo itd.

U Mađarskoj na Balatonu, u jednom manastiru, pronađeni su podaci da je ktitor tog manastira bio izvesni Šešun, koji je bio poreklom sa Korčule. Porodica je nosila prezime Šešun verovatno zbog govornog područja, da bi se kasnije, nakon preseljenja u kontinentalni deo, prezime promenilo u Šešum. Poznato je da su do poslednjeg rata u Bosni Šešumi živeli u Kupresu, Bugojnu, Livnu, Sanskom Mostu i Drvaru (gde Šešumi žive u selima Ljeskovica i Vidovo Selo), a u Podgadcima kod Gradiške, u jednom od sela, žive pretežno Šešumi.

Nisu poznate teorije o značenju i etimologiji prezimena Šešum. Reč Sesum na engleskom označava vrstu drveta (t.j. engl. Sessum tree). Na hebrejskom, “šeš” (tj. שש) znaci broj šest. Najsličnija reč prezimenu je Šešana, duga puška sprednjača, pa bi mogla biti postavljena hipoteza da je prezime nastalo kvarenjem ovog turcizma.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan, Sveti Đorđe, Lazareva subota

POZNATI: Žarko Šešum, rukometaš; Nataša Šešum, profesor na Pensilvanijskom univerzitetu; Vesna Šešum-Čavić, profesor matematike i informatike i naučnik iz Beča.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.