Poreklo prezimena Šalipur

26. marta 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

 1. Miloš

  Gotovo svi Šalipur su poreklom iz Goleša, sela u opštini Priboj. Bar po telefonskom imeniku jedna su od najbrojnijih familija u Priboju. Po kazivanju jednog Šalipura iz Milića u R. Srpskoj, oni vode poreklo od ovih pribojskih. Pre 300 godina su dva brata Šalipura pobegla iz Priboja, zbog Turaka, jedan u Miliće a drugi severno od Sarajeva. Posle Drugog svetskog rata, jedan broj Šalipura je kolonizirao u Banat. Krsna slava im je Sveti Jovan.

 2. Aleksandar

  Po pricanju Vukomana Salipurovica pisca iz Pribojskih Golesa, prezime Salipur najverovatnije vodi poreklo iz plemena Cuca (otprilike pravac Kobilji do – Bogetici).
  Bila su dva brata koja su ubila ili ucestvovala u ubistvu turskog bega ili age odnosno i drugih Turaka i onda se odselili promenivsi prezime.
  Jedan brat ide prema Priboju, a drugi prema Sarajevu. To je bilo oko 1500 do 1600 godine.
  Kako su se izvorno prezivali pre promene prezimena nije nigde ostalo zabelezeno. Braca nisu nikome rekla a posle njihove smrti niko nije ni mogao saznati.
  Kako je nastalo novo prezime i zbog cega su bas tako prezime izabrali, znala su samo braca.
  Ima ih u Priboju, Pljevljima, Niksicu, Beogradu, … rasprostranjeni su po celom svetu (Evropi, Americi, Australiji…). Slave Sv. Jovana Krstitelja (Jovanjdan).