Порекло презимена Шалипур

26. марта 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Милош

  Готово сви Шалипур су пореклом из Голеша, села у општини Прибој. Бар по телефонском именику једна су од најбројнијих фамилија у Прибоју. По казивању једног Шалипура из Милића у Р. Српској, они воде порекло од ових прибојских. Пре 300 година су два брата Шалипура побегла из Прибоја, због Турака, један у Милиће а други северно од Сарајева. После Другог светског рата, један број Шалипура је колонизирао у Банат. Крсна слава им је Свети Јован.

 2. Aleksandar

  Po pricanju Vukomana Salipurovica pisca iz Pribojskih Golesa, prezime Salipur najverovatnije vodi poreklo iz plemena Cuca (otprilike pravac Kobilji do – Bogetici).
  Bila su dva brata koja su ubila ili ucestvovala u ubistvu turskog bega ili age odnosno i drugih Turaka i onda se odselili promenivsi prezime.
  Jedan brat ide prema Priboju, a drugi prema Sarajevu. To je bilo oko 1500 do 1600 godine.
  Kako su se izvorno prezivali pre promene prezimena nije nigde ostalo zabelezeno. Braca nisu nikome rekla a posle njihove smrti niko nije ni mogao saznati.
  Kako je nastalo novo prezime i zbog cega su bas tako prezime izabrali, znala su samo braca.
  Ima ih u Priboju, Pljevljima, Niksicu, Beogradu, … rasprostranjeni su po celom svetu (Evropi, Americi, Australiji…). Slave Sv. Jovana Krstitelja (Jovanjdan).