Poreklo prezimena Šarović

25. mart 2012.

komentara: 5

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ŠAROVIĆI

(žive u Komarnici, Virku i M. Gaju)

Šarovići su ogranak Dobrilovića, od kojih su se davno odvojili. Ne znaju kako su dobili sadašnje prezime, niti kada je to bilo. Doselili su se sa ostalim Novljanima iz Banjana iz Ublova Milića i nastanili se u Komarnici. Bavili su se trgovinom i bili glavni snabdjevači Drobnjaka robom, koju su nabavljali u Kotoru i Dubrovniku.

Svi današnji Šarovići u Komarnici, Virku i Motičkom Gaju potiču od Vasilija-Vaska i Milutina. Vasko je imao sinove: Sima, Milovana i Tripka, a Milutin Srdana i Novicu. Simo ima Sava, a Savo Vukosava, Đorđija i Milisava; Vukosav Jova, Milisav Radojicu, a Đorđije Vidoja, Živka, Milinka, Iliju i Miletu. Mileta Đorđijev je bio poznati pravnik i sudija Sreskog suda. Zatvaran je zbog svojih naprednih ideja. Od Milete nije ostalo potomstvo.

Milovan Vaskov je imao Krsta-Muja, Miloša i Jovana. Krstovi su: Rade, Božo, Miro, Kojadin, Radosav i Miladin. Radosav Krstov se nalazio na radu u Americi, odakle se kao dobrovoljac vratio da bi učestvovao u Prvom svjetskom ratu u kome je i poginuo.

Krsto-Mujo Milovanov se sa sinovima Božom i Mirom odselio 1924. godine u selo Grab u Vranešku kotlinu. Božova ćerka Danica je bila aktivni borac NOR-a 1941-1945. godine.

Od Tripka Vaskova je Milosav, a od Milosava Milan i Trižo, od Milana su Neđeljko, Mušo, Dragomir, Vladislav i Vasilije, koji je poginuo 1944. godine na Vardištu kao borac Četvrte crnogorske proleterske brigade.

Novica Milutinov ima Miću, Ćetka i Mirka. Mićini sinovi su: Jole, Kićo, Lazar, Novica, Ljubo i Mitar. Kićo Mićin je bio komita u Komitskom pokretu 1916-1918. godine.

Od Srdana Milutinova su Joko, od Joka Rade, Sava, Milić i Veljko, koji je kao učesnik NOP-a teško ranjen i prebačen u Bari u Italiju, gdje je podlegao 1944. godine.

Vukosav Savov je bio oficir crnogorske vojske, a pripadao je Klubu pravaša, zbog čega je degradiran.

Božidar Todorov je kao borac Sedme omladinske brigade poginuo na Pešteru 1944, a Mihajilo Ćetkov iz Komarnice je poginuo 1945. godine kao pripadnž NOV-a; Nikola Radov iz Motičkog Gaja poginuo je na Sremskom frontu 1944. godine. U NOR-u 1941-1945. godine kao pripadnici NOP-a i borci NOR-a bili su Mušo Milanov, Mitar Mićin, Mrdelja-Sejdo i Vojin Vidojevi, a iz rata su izašli kao starješine JNA.

Šarovići su se rano počeli iseljavati u Hercegovinu u selo Pržno kod Gacka, okolinu Kalinovika i Glasinac, a veća grupa naselila se u Petrovo Selo kod Kladova u istočnoj Srbiji. Šarovići u selu Praga u nikšićkom kraju su iz Komarnice.

Do početka 20. vijeka Šarovići su stanovali u Komarnici, odakle su se počeli iseljavati na svoje katune u Virku i Motičkom Gaju.

Postoji trag u selima Malinsku i Dubrovsku, koji ukazuje na to da su u ovim selima živjeli Šarovići, ali se ne zna kuda su odselili. U Dubrovsku je ostao naziv „Šarovića korita“, koji podsjeća na ovo bratstvo ili neko drugo koje je nosilo isto prezime.

Poslije Drugog svjetskog rata iz Komarnice, Virka i Motičkog Gaja veliki dio se odselio što porodica, što pojedinaca i danas žive u Kuli, Vrbasu, Bačkom Dobrom Polju, Sivcu, Beogradu, Smederevu, Banja Luci, Užicu, Sokobanji, Zagrebu i drugim mjestima.

Podatke koje sam iznio o ovoj porodici dobio sam od Ilije Šarovića iz Virka i Milorada-Minja Šarovića, inž. geodezije, koji živi u Sokobanji.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Vidoje Šarović

    Moram da napomenem greške koje su napravljene prilikom pisanja posebno u knjigi Drobnjak porodice u drobnjaku i njihovo poreklo od Stojana Karadžića i Vuka Šibalića. Prva greška je rano iseljavanje u selo Pržno kod Gacka nije Pržno nego Pržine. Pržno je mesto kod Miločera na moru.Druga greška u napisanoj pomenutoj knjigi je da Šarovići slave Đurđevdan, da slave ga ali pre su slavili Svetog Nikolu a prislava je bila Đurđevdan. Tek posle 1930 godine počinju da slave Ćurćevdan kao slavu a da prislavljaju Sv. Nikolu. to se nepominje u dotičnoj knjigi. Sv, Nikola je bio i zaštitnik trgovaca, a to su stari Šarovići i bili.Oni su snadbevali robom Drobnjake. Treća greška je kod pomenutih Vidojevih Mrdelje-Sejdo i Vojina da su kao učesnici NOR-a izašli kao starešine JNA. Nisu Mrdelja i Vojin, već Mrdelja i Pavle Vidojevi. Vojin nije učestvovao u ratu. On je mnogo kasnije upisao Vojnu Akademiju i postao podoficir. Službu je služio u Makedoniji.Podatke koje su dali u toj knjigi su bili Ilija Vidojev i Milorad-Minja Šarović, inž. geodezije, koji živi u Sokobanji. Navedeni Mrdelja, Vojin i Pavle su rođena braća mog oca Petra.Oni su kao ratna siročad kolonizovani u Vojvodinu u mesto Kula.Otac je za života ukazivao na te greške koje su napisane u knjigi. Moje je da ispunim očevu želju da se to ispravi za buduća pokolenja koja dolaze. sa poštovanjem unuk Vidojev, Vidoje Petra Šarović rođen 16.04.1975. U Novom sadu, Srbija.

    • Adela Šarović Ćupić

      Moje devojačko prezime je Šarović. Zanima me odakle potiče moja porodica. Moj otac je iz Novog Pazara.Zanimaju me moji koreni. Da li možete da mi to razjasniti?

  2. Vojislav Ananić

    ŠAROVIĆ (p), u Pržinama i Cernici (Gacko). Bilo ih je i u Osatnom, zaseoku Trešnjevice (Borač). Prema Dedijeru, porijeklom su iz Riđana u Crnoj Gori. Živjeli su u Grahovu “kao bratstvo Vujačići”, pa su odatle “zbog tjeskobe” preselili u Pržine. U Cernicu su neke porodice doselile iz Grahova, a neke iz Pržina. U Osatno su Šarovići doselili u drugoj polovini 19. vijeka iz Pive. Neko vrijeme su boravili u Gacku, odakle su prešli u Trešnjevicu. Iz Tešnjevice ih “Govedarice naseliše na Osatno”. Slave Nikoljdan (59:199, 200,319). O porijeklu ove porodice i njihovom doseljavanju na područje Gacka pisalo je više autora čiji se podaci razlikuju. Neki izvori ukazuju da su u Pržine doselili iz Čarađa, da su jedno vrijeme živejli u Samoboru “odakle su potisnuti”. Simo i Tomo Šarović pominju se 1766. godine kao učesnici “nekakakvog sporazuma u Samoboru”. Ima mišljenja da potiču od Drugovića iz Nikšića. U nekim dokumentima se navodi da su ogranak Dobrilovića, “a za Dobriloviće znamo da su Dobrili iz 14. vijeka iz Gacka”. Šarovići se pominju i kao stanovnici Dubrovskog u Crnoj Gori, gdje su “ostavili trag” u toponimu “Šarovića Korita”. Zanimljiv zapis o njima nalazi se u radu Jova Nakićenovića Portjeklo Zimonjića porodice (167:19) po kome Šarovići potiču od Kneževića od kojih su i gatački Zimonjići i da su ih “Turci iznenada na Božić poklali” (147:602).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Marija Šarović

    Moji su Vasojević i slava nam je Aranđelovdan, kao i svim Vasojević ima. Ovo što je iznešeno o prezimenu Šarović, meni totalno nepoznato. Imam rodoslov od Vaša osnivača plemena Vasojević do našeg prezimena.