Poreklo prezimena Šaponjić

25. mart 2012.

komentara: 361

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (361)

Odgovorite

361 komentara

  1. Goran Saponjic

    Jos bih zeleo da rodjacima napisem i ovaj zanimljiv podatak.Selo Radijevici koje se navodi kao izvoriste saponja tj saponjica dobilo je ime po bratsvu Radijevici koje se tu naselilo u sedamnestom veku.Ovo prezime nasao sam u crnogorskim prezimenima kao starosedeoci tj starosedeac. bratstvo u kosjerima odakle su cesto iseljavali zbog sukoba sa bjelicama.Ne navodi se koju su slavu slavili radijevici.Selo koje se isto zove radijevici postoji i u bosni blizu gorazda.A postoji i danas prezime Radijevic.Ovo prezime pominje se i plemenu ceklici i cetinje.Molim Pedju i Predraga za misljenje i komentar.

    • Pedja

      Gorane, i sam sam sklon verovanju da su Saponje doseljene u okolinu nove varosi i to najvise zbog cinjenice da je ogromna vecina stanovnistva tog dela Srbije doseljena iz onoga sto se danas zove crna gora i iz hercegovine ali bez nekih konkretnih podataka o tome. Tis si medjutim odsecan da su doseljeni u osamnestom veku. Mozes li da pojasnis na osnovu cega tvrdis da su bas tad doseljeni.

  2. Predrag Šaponjic

    NA ADRESI http://kovacevicantikviteti.blogspot.com/2012/05/pleme-ceklici.html

    UBAO
    je “selo” na sjeveru od Vučeg Dola u vrlo dubokom dolu kotlasta oblika, koji se zove Ubaljski Do. U “selu” zive tri brastva zajedničkog porijekla:
    – Dragutinovići (6 “familija”),
    – Vujovići (11 “familija”, sa rodovima: Tomovići, Velovići i Jokovići) i
    – Vujoševići (5 “familija”).

    Kako se po skoro odsječnim stranama Ubaljskog Dola ne mogu podizati seoske kuće, a u samom dolu već nema više mjesta za naseljavanje, morale su se odijeljene porodice iseljavati izvan glavnog sela i osnivati manja naselja po raznim djelovima seoskog zemljišta. Za ta naselja nema naročitog termina, nego se svako od njih samo označava imenom zemljišta na kome je podignuto.
    Na istoku su od glavnog sela:
    Sladkovići (1 “kuća” Dragutinovića),
    Stara Kućišta (1 “kuća” Vujoševića) i
    Valuga ili Aluga (2 “familije” Vujovića i 1 “familijom” Dragutinovića).

  3. Pedja

    Gorane, samo jedna informacija. Kako sam nasao na guglu Lazovici i Dragutinovici su dva posebna sela ili zaseoka koja i danas postoje znaci da, ako je ovo tacno, onda Lazovici nisu ziveli u Dragutinovicima nego u Lazovicima gde, kako Rade kaze i danas zive. Najbolji izvor za ovakva istrazivanja su crkvene knjige krstenih i nadgrobni spomenici na starim grobljima medjutim pitanje da li se ista od tih kniga i spomeniika ocuvalo dodanas imajuci u vidu o kom prostoru govorimo. Naravno za sve to treba mnogo , mnogo vremena i novca.

  4. Goran Saponjic

    Pedja i Predraze veliki pozdrav od Gorana.Pedja evo podatak o Saponjicima.Kako mi je stari rodjak Nedeljko pricao cetiri brata su dosli zajedno iz crne gore imenom IGNJAT MIJAT JANKO I RADONJA,SA NADIMKOM SAPONJA,IL se sami tako predstavili komsijama u selu komarani,vrlo brzo dvojca od njih odu u susedno selo radijevici i od njih su dalje radijevicki saponje.Moj stric i njegov brat od strica koji danas zive u komaranima su mislim peta il sesta generacija potomci Jankovi.Ako uzmemo za neki prosek oko 60god,pet puta 60 znaci oko trista god il malko manje su Saponjici u Komaranima i Radijevicima dodanas.Dakle dolazimo do 1715 eventual 1720.god za dolazak brace Saponje u Komarane.

    • Pedja

      Vec sam ti pisao da sam ja 7 koleno od Vasilija Saponje koji se odselio iz Saponja u Dragacevo, a to je bilo 1820-1830. Tvoja tvrdnja da u 250 do 300 godina ima 5 generacija tvojih direktnih predaka mogla bi biti tacna samo ako bi svaki od njih naredno koleno rodili u 60-toj godini. Ako je to tako onda OK, ali ako nije tako onda ili Nedeljkova prica ne stoji, ili tvoja prica o 5 generacija od prvih Saponja.

  5. Goran Saponjic

    Predraze eto to sto si napisao o ceklicima il procitao je moguce odgovor .Obrati paznju na recenicu ZA TA NASELJA I NEMA NAROCITOG TERMINA NEGO SVAKO TO NASELJE BUDE NAZVANO PO TERENU PORED NASELJA TJ SELA GDE SE PORODICE ODELE.TAKO IMAS FAMILIJU SLADKOVICI JEDNA KUCA DRAGUTINOVICA.Inace sladkovic je bilo brdo tj naziv brda u ceklicima,pored sela ubli.Logicno i kad su odselili u polimlje u staro selo il dragutinovici da su neki od njih kad se pozenili odelili na brdo pored sela pa tako prozvani.INACE SVE FAMILILJE koje poticu od dragutinovica jako tvrdi u svojoj slavi sv.arhidjakon stefan,kao naprimer demirovici iz sela velisevci.Cak i njihovi svi zetovi morali uzimati sv stefana za slavu.I to prezime demirovic po nadimku demir znaci gvozdeni.OD DRAGUTINOVICA su i Pjevcevici na zlatiboru isto sv stefana,od nadimka pjevac a bilo je dragutinovica neki Jovan u komaranima isto sv stefana iselio 18 i neke

  6. Goran Saponjic

    Pedja Dragutinovici su se kao bratstvo 1700god naselili u polimlju u predelu korita i formirali svoje selo,sa imenom dragutinovici.Braca Lazovici su se kod njih u selo doselli i vremenom postali jaci i brojniji pa se dragutinovici odvoje nekolko kilometara dalje patako nastanu dva zasebna sela lazovici i dragutinovici.Dakle selo dragutinovic je starije al selo lazovici il staro selo toti je selo dragutinovic tj prvo ime.

  7. Pedja

    Evo sta Milisav Lutovac u svojoj knjizi Bihor i Korita pise za smenu stanovnistva u Koritima

    “…Kada je Karadjordje 1809. dosao sa vojskom u Suvodo i spalio Bihor, Koricani su mu se pridruzili. Sa povlacenjem vojske povlacili su se i oni… Tada su se odselila citava bratstva po kojima se i danas nazivaju naselja (Leposavljevici, Dragutinovici, Nikolici i drugi)…

    Inace on ne pominje brdo Saponje vec brdo Saronje blizu danasnjih Licina i Erovica. Posto se ovo brdo zove Saponje mozda je jednostavno pa promenio slovo.

  8. Pedja

    Sva tumačenja prezimena Šaponja tj. Šaponje govore da ono označava nekoga sa krupnim rukama, šakama tj. šapama.

    Milisav Lutovac navodi primere konkretnih naselja, npr Nikolići, koji su samo delovi današnjih sela gde sad žive drugi rodovi, a gde postoje tragovi kućišta, odnosno kuća ranijih stanovnika.

    Pošto Lazovići, Dragutinovići i Radiči nalaze se na padinama Kruščice mislim da nemaju veze sa brdom Šaponje koje Lutovac vezuje više za selo Ličine (Paćar-selo).

    S tim u vezi mislim da postoji mogućnost, iako Lutovac ne pominje kućišta u Šaponjama (moguće da su nestala jer se radi o stanovništvu starijem onih rodva koji su tu došli kada i Dragutinovići u susedno selo na padinama Kruščice), da je brdo dobilo ime po rodu koji je tu nekad živeo pa se odatle odselio, moguće na Uvac, tj moguće da je naš rod dao ime tom brdu. Takođe ovo bi odseljavanje iz Korita moralo da bude pred kraj 17. ili u toku prve polovine 18. veka, kada ovi krajevi stradaju od turaka i doseljenih brđana i crnogoraca(verovali ili ne ali bilo je i toga – čitajte o Srbljacima ili Ašanima), da bi se rod Šaponja zaustavio na Uvcu gde se namnožio i odatle krenuo dalje da se raseljava.Jer već početkom 19 veka kreće migracija ka Dragačevu i Šumadiiji iz Šaponja kod Nove Varoši.

  9. Goran Saponjic

    Veliki pozdrav Pedja.Evo da ti kazem jos nesto u vezi onog komentara o godinama.Svi moji preci koji su ziveli u komaranima su ziveli po osamdeset i vise godina,neki i svih devedeset.Ja sad imam cetrdeset godina a moj deda je doziveo 85god.njegov deda je poziveo 90.Uzmimo da im je prosek god nekih 50god pa to pomnozi sa pet generacija pa vidi kolko je to,pa oduzmi od ove godine.Drugo u knjizi milisav lutovac samo nabraja prezimena nigde nepominje nizajednu familiju slavu,a brdo saponje samo pomenuo ito vrlo nejasno kao sto je i vrlo nejasno opisao sela i familije koje su tu u predelu korita zivele.Jos bih ti naveo da sam cuo od jedne vlajne iz danasnje negotinsk krajine,da rec sapo ili sapon na vlaskom znaci brdo visoko brdo tako da se moze zaklljuciti da rec saponja moze da prosto znaci tj na jeziku starih vlaha brdjanina planinca.Inace su nekad u sandzaku ziveli vlasi tako region i dobio ime

  10. Goran Saponjic

    Jos bih ti dodao da u dalmaciji u blizini benkovca i knina zivi veliki broj saponja koji slave sv vasiilija velikog.Najvise njih zivi u selu dobropoljci,ali ih ima mnogo koji slave sv stefana.Za ove dalmatinske Saponje tvrde da poticu iz srednje bosne od neke familije vejinovic.Neverujem da imaju veze sa nama ali .ima mnogo i saponja na planini kozari.Za njih kazu poticu iz starog vlaha .Prilicno cudno.Neke stvari sam moras da povezujes i zaklucujes nedrzi se striktno onoga sto procitas jako je mnogo Saponja sa mnogo razlicitih slava i oprecnih podataka.