Poreklo prezimena Šišaković

25. mart 2012.

komentara: 2

[toggle title=”TESTIRANI ŠIŠAKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Šišaković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Draglica, Zlatibor, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Šišaković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Divoš, Sremska Mitrovica, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Petronije

    Šišakovići su zlatiborska porodica, poreklom Šuljagići. Doselili su se na to područje u 17.veku. Slave svetog Tomu. Daljim poreklom su iz Bugojna, odakle su u Dalmaciju prešli početkom 16.veka, a odatle su se selili na jug prema Dubrovniku i Boki Kotorskoj. Dok je seoba u Dalmaciju bila izazvana turskim vojnim pohodom, seoba na sever je bila potaknuta ekonomskim razlozima.
    Jedan deo ove porodice, preselio se u Srem (selo Divoš), gde je pri popisu 1736.-37. zabeležen Stojko Šišaković, najverovatnije učesnik bitke koju je kod Bajine Bašte vodio oberkapetan Vuk Isaković. Put povlačenja cele jedinice vodio je prvo u Mačvu, a odatle u Srem. Iz ovog ogranka porodice je bimbaša Petronije Šišo, koji je poginuo na Ravnju 1813.

  2. Witam, nazywam się Mariusz. Jestem z Warszawy (Polska), ale moja rodzina pochodzi z Pilzna koło Tarnowa, gdzie najstarsi przodkowie odnotowani zostali w pierwszej połowie XVII wieku. Mój haplotyp jest identyczny jak rodziny Sziszakowiczów z miejscowości Diwosz czyli R1a1a*: 13 25 15 10 11-14 x x 12 13 11 29 16. Zbadałem tylko kilkanaście markerów więc nie wiem czy nie ma większej różnicy w dalszym łańcuchu.

    Pozdrawiam
    Mariusz Krogulski