Порекло презимена Шарић

25. марта 2012.

коментара: 31

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (31)

Одговорите

31 коментара

 1. Milena Šarić

  Moj pradjed se zvao Mijo Šarić,znamo samo da je bio iz Glamoča,djed je iz Šipova ..njemu je ime bilo Pero Šarić..na zalost ne znam ni ja više..i slavimo slavu svetog Mateja

 2. Šarić Natasa

  Dobardan,

  Htjela bih znati porjeklo nase familije.
  Prezivamo se Šarić i nasa slava je sveti Toma.
  Moj djed se zvao Ilija.
  Nasih zadnji rodjaci su bili u Jablancu i poslije u Slavoniju ( Okucani).
  Kazu da je nasa familija rodom sa Kosova…
  Jedino to znam.

  Hvala vam u naprijed za pomoc…

  Natasa

 3. Mila

  Zovem se Mila Šaric.Iz komentara se vidi da Šarića ima i u CG i Dalmaciji i Srbiji i BH i ima i Pravoslavsca i muslimana i katolika!Pravoslavci slave neko :Mitrov dan neko Tomin dan itd Moji Šarici slave Svetog Jovana!IMoj pokojni otac je iz Berana selo Šekular !Slusala sam dosta neistovjetnih prica nepotkrijepljenih nekim dokumentom!

 4. Emir Šarić

  Postoje 2 legende o prezimenu Šarić. Jedna od njih je da potiču od srpske porodice Mihić iz Poplata, a druga od hrvatske porodice Šarić iz Rogoznice kod Šibenika. Silahdar Husein Paša Šarić je sigurno naš predak i najpoznatiji vakif Stoca, a živio je u 17 vijeku. Međutim, prezime Mihić se javlja tek u 18 vijeku prema podacima iz srpskih rodoslova. Volio bih da znam nešto više o srpskom porijeklu Šarića.

  • Шарић

   Цвијан Шарић звани Цвитко, рођен око 1620. године, био је далматински Србин из околине Кистања, православни поп, заштитник православља, харамбаша са чином сердара. Истакнута личност шибеничког краја и вођа Морлака на страни Млетачке репулике који је водио походе на турске куле у Цетинској крајини. На реци Крки крај Шибеника 1652. године заробио је чувеног алај-бега Јусуфа Филиповића, „најкрупнију личност међу турским Крајишницима”. Споменут је у српској епској поезији. Народну песму: “Пуче пушка Цвијана Шарића”, записао је Вук Караџић 1846. године када је путовао по Далмацији.

   • Šarić

    Pozdrav znas li mozda nesto o šarićima katolicima ima nas sad dosta u ravnim kotarima kaze mi did da smo porijeklom iz bukovice nezna tocno koje misto bruska zelengrad medviđa nesto od toga valjda dali zanima me dali imamo srpsko porijeklo i kad smo dosli u kotare hvala u naprid prezimenjace

 5. Miloš Cekić

  Pozdrav svima. Ja sam Miloš Cekić, a pre toga su se moji prezivali Šarić. Naime, moji su iz Like odselili se jos za vreme WWI zbog krvne osvete, preselili se na Kosovo i Metohiju, imavši i tamo problem, promenili su prezime u Cekić jer je dedin brat četnik ubio albanca. Dva brata su odlučila da se odvoje i promene prezime, jedan je otišao u partizane drugi u črtnike i eto ja danas ne znam gde su i ko su njegova unučad ali znam bar po priči stariji da smo u dalekom srodstvu sa Dražom Mihajlovićem. Drugi Šarići su u bili u Štimlju kod Orahovca odselivši se za vreme bombardovanja, dok su dan danas preostali Šarići u enklavi Orahovac na Kosmetu. Slavimo svi svetog Nikolu i mene interesuje poreklo Šarića i mesto u Hrvatskoj u oblasti Like. Hvala.

 6. Petar

  Pozdrav Šarićima,moj deda Petar
  I pradeda Gliša su iz Vojnića kod Knina ,doselili su se u Indjiju posle 2 sv.rata,slavimo slavu sveti Marko,voleo bi i ja da znam više o poreklu prezimena pozdrav.

 7. Војислав Ананић

  ШАРИЋ, презиме у многим нашим крајевима. Народ је у пјесмама опјевао Цвијана Шарића. Шарићи су породично име у Лици. Шарића има у Јању, у околини Купреса (Бегово Село), у Бравску, код Мостара (Благај), Високог, у Дубровнику, Истри итд. (25, XVII, 487). По предању, у Читлук и Горњу Градину дошли су из Лике, а преци су им раније живјели у Макарском приморју. Славе Никољдан.

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

 8. Војислав Ананић

  ШАРИЋ (п.к.м), Шарићи (п), у Величанима (Попово). Доселили су из Чваљине “пре 120 година”. Из Чваљине је једна породица одселила у Скопље. Славе Васиљевдан (84:155.177). Има их настањених у Пребиловцима (Чапљина) и у Мостару. Шарићи (к). у Сутини и Оровљу (Љубушки). У Сутину су дошли из Дрежнице (Мостар). Потичу од тамошње породице Милетића. У Оровљу су старином из Радишића. Из Радишића су бјежали у Котаре (Далмација) “гдје их још има”. Из Котара се вратио у Оровља “дјед Пашков, а Пашко је живио сто и петнаест година” (59:301,309). Шарића има и на подручју Дрежнице у Загребљу, Доњим Јасењанима и Дивој Грабовици. “Најстарије католичко гробље у Дрежници које се налази у Загребљу назива се “Шарића гробље”. Сматра се да су Шарићи у Дрежници живјели и “прије доласка Турака”. Године 1880. било их је “искључиво у Загребљу”. У Доње Јасењане и Диву Грабовицу дошли су из Дрежнице (173:53). Шарићи (м) су старе и познате породице у Стоцу и Мостару. Има их и у другим мјестима Херцеговине. Дедијер их помиње у Благају (Мостар), Берковићима и Битуњи (Столац). Непозантог су поријекла (59:240). Има мишљења да Шарићи потичу од “Михића са Поплата” (155:623). Шарићи су посебно заслужни за Столац, гдје су саградили више задужбина и били “капетани столачке капетаније” до средине 18. вијека. Ова породица дала је “више знаменитих и учених људи”. Мухамед еф. Шарић био је дугогодишњи имам Цареве џамије. Прича се да је имао велику библиотеку смјештену у Шарића кули. Мехмед еф. Шарић био је посједник, али и умјетник који је сликао столачке пејсаже (97:30,68,69). Шарићи су живјели у Фазлагића Кули (Брда требињска) и у Љубињу.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 9. Tina Saric

  Mi smo iz Djevrsaka zaseok Krnjeuve iz Kninske Krajine. Slavimo Svetog Nikolu. Na ovom podrucju Sarica ima jos u selu Kakanj. Prije rata..devedesetih..dosta Sarica je zivilo u Sibeniku i Zadru i oni vecinom potjecu iz ova dva sela. Danas nas nazalost nema vise na ovim prostorima. Dosta vas je culo za kosarkasa Darija Sarica koji vuce lozu iz Krnjeuva.
  Pozdrav za sve Sarice!

  • Veljko Šarić

   Moj pradeda Špira Šarić je rođen u Krnjeuvu 1892.Bio dobrovoljac u I svetskom ratu i nakon solunskog fronta ostao u Srbiji.
   Slavimo Svetog Nikolu ili ti Nikoljdan.Bliskog rođaka sa istim prezimenom nemam ali sam čudo da je u Krnjeuvo živelo 43 porodice sa tim prezimenom tj bilo je 43 dima (43 ognjišta ili ti kuća).

   • Sarici

    Djelimo se na 6 plemena , koji nisu svi u rodu . Ja sam iz plemena Sakici , slavimo Sv. Nikolu . Za tacan broj domacinstva ne znam al je dosta
    u zbiru sa nasim dobrim komsijama Gnjidicima sa kojima djelimo polje juzno od sela.

   • Josip

    Moj pradjed Savo je također iz tog kraja, rođen 1882. u Kaknju kraj Krnjeuva,imao je braću Nikola i Petar, bio u 1.svj.ratu na solunskom frontu, posle nekog vremena preselila porodica u Baranju gdje su i pokopani. Moja baba po ocu, njegova kćer udala se za mog djeda Hrvata pa se vratila u Dalmaciju i ostala do kraja života ovdje, ostala djeca mog pradjeda su neki otišli u Srbiju, neki ostali u Baranji i Slavoniji. Kažu da su svi Šarići u Dalmaciji s područja Đevrsaka, a najprije je da su ondje prema nekim izvorima došli s prostora Crne Gore sredinom 18.stoljeca, a tamo i danas na karti možete naći selo Šarići. Dalje su korijeni možda i istočnije na Kosovu jer je zanimljivo da se Šar planina na albanskom piše Malet e Sharrit. Slava mojih predaka Šarića je Sv. Nikola. Najviše su pokapani na groblju Šarića kraj Đevrsaka i u selu Bratiškovci.

    • Sarici

     Koliko ja znam iz rekla kazala , porijeklo nam je prvobitno sa Sar Planine , preko Sekulara u Crnoj Gori zavrsili u Dalmaciju , medjutim mislim da je prije 18. Vijeka jer mi imamo grobova iz 17. U Sarica groblje.

 10. Mila Šarić

  Zdravo, htjela bi vise znati o porjeklu Šarića. Moj pradjed se zvao Ilija i zivio u orlovaci (okolina prjedor) njegov djed se zvao Pero i porjeklo s Kosova, slavimo Svetog Trifuna..
  To je sve sto znam