Порекло презимена Шакић

25. марта 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Војислав Ананић

  ШАКИЋ (к), у Биограцима (Широки Бријег). Старосједиоци су у овом селу. Раније су се звали Глибићи. Славили су Никољдан (59:345). Петрић је забиљежио да Шакић у Биограцима “не знају одакле су; кажу само да су из Босне”. Овај етнолог сматра да потичу из неког мјеста у Далмацији (189:34). Шакића има и уТребињу. 

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 2. Bojana

  Moja majka je od Šakica i oni poticu iz Like tacnije iz sela Matijevici.Slave slavu Djurdjevdan.

  • Đorđe

   zdravo bojana,
   ja sam Đorđe Šakić. Rodom sam iz Srbije i slavim Đurđevdan. Istražujem svoje poreklo, a videvši da vam je majka iz Šakića i da slavi Đurđevdan kao i ja pa vas pitam da li imate neke podatke o poreklu. Ja sam do sada saznao da potičemo iz plemena Banićevića poreklm iz Cuca pored Cetinja. Prateći krsnu slavu došao sam do podataka da Šakići u većini slučajeva slave sv.Jovana, a u Belom Manastiru ima nekoliko porodica koje slave Đurđevdan , pa ako ste u mogućnosti da mi date neke podatke o poreklu Šakića iz kojih potiče vaša majka.
   Veliki pozdrav i unapred hvala