Poreklo prezimena Slavić

23. mart 2012.

komentara: 1

Prezime Slavić potiče iz Veličana (Popovo). Kako piše u knjizi “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, Slavići su starinom Božići iz Grmljana, a daljim poreklom iz Kuča u Crnoj Gori.

Godine 1690. u Veličanima se pominje Vuk Slavić. Priča se da je Slavić najstarije prezime u Veličanima, a predanje kaže da se u Slavića kući nalazi jedna lučeva greda iz doba kosovskog boja. Bilo je, kažu, šest takvih greda, ali su Mlečani pet upotrebili za lađu, a jednu ostavili za uspomenu.

U Veličanima se i jedna stara čatrnja (bunar) po njima naziva Slavićuša.

Slavića ima naseljenih u Dobvriču i Žvatiću (Široki Brijeg), gde su doselili iz Veličana.

KRSNA SLAVA: Vasiljevdan (1. januar)

POZNATI:

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    SLAVIĆ (p), u Veličanima (Popovo). Starinom su Božići iz Grmljana, a daljim porijeklom iz Kuča u Crnoj Gori. Godine 1690. u Veličanima se pominje Vuk Slavić. Priča se da je Slavić najstarije prezime u Veličanima, a predanje kaže da se u Slavića kući nalazi jedna lučeva greda iz doba kosovskog boja. Bilo je, kažu, šest takvih greda, ali su Mlečani pet upotrijebili za lađu, a jednu ostavili za uspomenu. U Veličanima se i jedna stara čatrnja po njima naziva Slavićuša. Slave Vasiljevdan (84:175,176,177). Slavića ima naseljenih u Dobriču i Žvatiću (Široki Brijeg), gdje su doselili iz Veličana (189:42,49).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.