Poreklo prezimena Čukarić

20. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. zoran cukaric

    poreklo prezimena CUKARIC POTICE IZ GACKA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA, DA BI NEKI OPSTALI PROMENILI SU DVE VERE JEDNI SU KATOLICI DOK DRUGA GRUPA NASTANJENA NA CUKARICI, PA ZATIM JEDAN DEO PRAVOSLAVACA JE PRESELJENO NA KOSOVU I METOHIJI PRIZREN VELIKA HOCA KOD ORAHOVCA.

  2. Dragan

    Poštovani znate li nešto više o ovom prezimenu? Iako sam ja Milošević i slavim sv. Nikolu, neki su moju porodicu zvali “Čukarićima”. Nemaju neko objašnjenje za to, ali kao to je nama od “starine”.

    Dragan Milošević, Mačkovac, Kruševac

    • Milko Cukaric

      Tacno poreklo prezimena, koje je poprilicno starosrbsko, se nezna. Jedino autenticno jeste da je poreklo prezimena Cukaric iz Velike Hoce, mesta kraj Prizrena u Metohiji, koje datira od 11 veka. Tako mi je svesrenik rekao u crkvi Sv. Nikole u Velikoj Hoci. Pre toga, ima nekoliko prica ali kome na istini. Delom je u pravu moj rodjak Zoran. Cukarici slave Sv. Nikolu.
      Na zalost, zbog razlicitih okolnosti, puno je promenilo prezimena pa primerom ima Djordjevica iz Hoce ili okoline a koji su od Cukarica.