Порекло презимена Чолић

20. март 2012.

коментара: 54

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (54)

Одговорите

54 коментара

  1. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве, по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена
    ЧОЛИЋ

    -Свилеува, прва половина 18. века, Милина у Јадру, Ђурђевдан, уз Момировиће.
    -Врело, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Стевањедан, уз Новаковиће.
    -Љутице, друга половина 18. века, Бастав у Рађевини, Ђурђевдан, уз Антониће.
    -Радљево, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.
    -Стублине, друга половина 18. века, Комирић у Рађевини, Јовањдан.
    -Шарбане, друга половина 18. века, Суводањ у Подгорини, Томиндан.
    -Брезовица, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.

  2. miroslav

    interesuje me poreklo moje familije Čolić ,inace krsna slava nam je Arandjelovdan i naseljeni smo u Žirovnicu nekih 20 km od kragujevca,po pricama znam da smo se sa kosova doselili a od nekih iz hercegovine i crne gore,a po price svoga dede prvi koji je dosao je bio moj predak Čola.pozz i unapred hvala.

    • Небојша Новаковић

      Ко су Шумадинци:

      ” У Доброводицу долазе од Зајечара Глишићи, друго презиме Радосављевићи, чији су сродници Глишићи у Горњој Баточини. Са Косова долазе Добричићи, чији су род Добричићи (Чолићи) у Жировници. Истовремено се из Гладне у Ресави насељавају Марковићи (Радивојевићи, Костићи, Стошићи) и Стојановићи, а из предела Црне Реке долазе Синђелићи (Ивановићи, Пантићи) из Малог Извора, Спасојевићи (Миљковићи, Живковићи) из Лукова и Шарчевићи (Матејићи, Милојевићи) из Кривог Вира. ”

      У Жировници нисам пронашао Чолиће, међутим махала који носи ово име (Чолићи, Чолићка) несумњиво потврђује њихово присуство у овим крајевима. Добричића заиста има у Жировници (Доброводица) и пореклом су са Косова. Славе Аранђеловдан, а било их је чак 29. кућа.

    • miroslav

      imamo isto ime i prezime brate,i meni su rekli da sam poniikao od ilije čole

    • Огњен

      Ја живим у Алибунару у Војводини, тј. северној Србији. Са очеве стране долазе из околине Ужица (Чолић), исто ми је причана прича да су са Косова и да су се три брата поделила, један ту код Ужица, други Црна гора и трећи Херцеговина…

  3. Фамилије-презимена Чолић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Чолић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Врагочаница
    -Дгурић
    -Миличиница
    -Попадић
    -Ровни
    -Стубао
    -Тупањци.

  4. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Чолић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Чолић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Вреоци
    -Барошевац
    -Бождаревац
    -Велики Црљени
    -Степојевац

  5. Фамилије-презимена Чолић прем местим живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловић “Соколска нахија”.

    -Добротин (Чоладија)
    -Заглавак
    -Обојгоре

  6. Milenija Stojković

    Čolića ima i u Kremnima (Opština Užice). Slave Đurđic, i po predanju tu su doseljeni iz Hercegovine.

    • Бобан Чолић

      Моја фамилија је од давнина у Тополи Опленачкој (Шумадија), село Љубесело, има нас доста Богу хвала али нисам успео да сазнам одакле потичемо? Трудим се још увек и заиста би био пресрећан. Славимо 16 Новембар Ђурђиц. Био бих захвалан ако неко има више информација. Срдачан поздрав. Живели!

      • Colic Dragan

        Pozdrav
        Colici u Loznickoj oostini su se po predanju doselili iz Horcegovine okolina mesta Ljubije izmedju Mostara i Stoca . I mi ovde slavimo 16 Novembar Djurdjic mozda je slucajno bas ista slava.

  7. Ненад

    Чолићи из Славоније још од 1900 не знам одакле смо дошли али сам чуо приче негде из Босне.
    Крсна слава Мратињ дан, Свети Мрата

  8. Aleksandar

    Molim vas za bilo koji podatak! Poticem od porodice Čolić,sa krsnom slavom Djurdjevdan. Sve sto znam jeste da mi koreni vuku iz okoline Nisa tacnije Aleksandrova(Merosina)! Odakle je moj deda otisao oko 1940! A njegovo poreklo je od dve familije Čolić (oceva) i Vlaskovic (Majcina).
    Molim za bilo koju informaciju kako bih pronasao eventualne rodjake iz rog dela srbije!

    • Радомир Јечинац, Београд

      За г. АЛЕКСАНДРА ЧОЛИЋА:
      Драго ми је што сте се јавили. Ја сам рођен у с. Александрову, и имам неку скупљену грађу о оснивању села и њеним житељима. Изволите се слободно јавити, ради контакта, могу вам нешто ставити на увид.
      Раде Јечинац, Бгд.
      064 / 36-02-813.

    • Zoran Colic

      U Stpojevcu , Colica ima nekoliko kuca , vec desetak generacija, koliko se zna iz price. Svi slavimo Djurdjevdan i poreklom smo iz okoline Pecke patrijarsije, to se prenosi sa kolena na koleno. Isto pise i u knjizi”‘Sumadijska Kolubara”. veliki pozdraf familiji

  9. Ana

    Postovani,
    vodim poreklo od familije Čolić sa majčine strane. Inače,ova familija je locirana u selu Vinči kod Topole, u srcu Šumadije. Stari su pričali da su Čolići došli iz Beča. Jedani su ostali u Vinči, a drugi su otišli u Užice. Slave krsnu slavu Sveti Luka. Ako neko nešto zna o ovoj liniji Čolića i njihovim migracijama,molim da napiše.

  10. olivera

    Pozdrav
    prezivam se COLIC ‘otac mi je pricao da su njegovi negde dosli iz hercegovine.Ali mi je pominjao i prezime CIL kao da smo vremenom dodali to ic .Nasa krsna slava je DJURDJIC.Moj djed a i njegovi stari ziveli su u Zminjaku kod SABCA.

    • Zoran Čolić

      Ja sam iz okoline Šabac tačnije selo Trbušac. Deda mi se zvao Živković a otac Stevan imam dva strica jedan je Petar i on živi u Trbušcu a drugi je u Obrenovc. Slava mi je Đurđic možda smo familija