Čupković

20. mart 2012.

komentara: 4

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Goran

    Čupkovići potiču iz sela Biograd kod Nevesinja.Tu je došao neki Predojević sin Kneza Vukana Predojevića, čiji se sin moguće zvao Čubrilo,odmilja ga zvali Čupko.Ovaj Predojević je iz Prijevora kod Bileće pobegao u ovo selo pobegao od svog sinovca Hasan paše Predojevića.Uzeo je preslavu Predojevića Đurđevdan za svoju kućnu slavu.Od njegovog sina Čubrila Čupka u Biogradu nastane veliko bratstvo Čupkovići.Oni su se naseljavali i po okolnim selima i od njih su mnoga prezimena posebno u Udrežnju i Rastu,Šipačnu.Od Čupkovića u Udrežnju su Grkovići u Rastu Dragovići i Mitrovići Kljakovići u Biogradu,Šaponje u Šipačnu odseljeni u Dalmaciju i Stari Vlah.Jedni su Čupkovići 1690god.u seobi Hercegovaca u Boku Kotorsku otišli za Risan,oni su se u 19veku vratili u Nevesinje.Jedni su otišli iz Nevesinjskog polja u Dalmaciju sela Plavno i Oton i tamo su ostali.Oni iz Udrežnja su imali nadimak Grkovići.Čupkovića ima i na Kosovu isto sa slavom Đurđevdan.Šaponje su od Čupkovića iz Šipačna,oni su promenili slavu Đurđevdan za sv Vasilija Velikog u Dalmaciji i svStefana u Starom Vlahu.Svima je po Udrežnju nadimak Grkovići.Rod su sa svim familijama koje potiču od Predojevića iz Bileće.

  2. Vojislav Ananić

    ČUPKOVIĆ (p), u Biogradu, Udrežnju i Rogačama (Nevesinje). Porijeklom su od bratstva Predojcvića iz Čukovića (Bileća), odakle su pobjegli „zbog toga što su ubili Turčina”. Slave Đurđevdan (59:222,224). Čupkovića ima i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • AleksandarCUPKOVIC

      Moji su poreklom iz OTON U LICI , naseljeni u Slavoniji a sad smo trenutno u SAD!posle 2svetskog rata naselili su okolinu PODRAVSKE SLATINE. Po pricistarijih slava nam je bila djurdjevdan pre dolaska.selo pored nas je rodjen GOJKO SLIJEPCEVIC ili u narodu poznat kao PATRIJARH PAVLE. CUPKOVICA ima i u Beogradu i vojvodini.ako neko ima ili zna rodjake ili prezimenjake slobodno neka se javi na facebook ili email ‘ [email protected]!