Порекло презимена Чукарић

20. марта 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. zoran cukaric

  poreklo prezimena CUKARIC POTICE IZ GACKA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA, DA BI NEKI OPSTALI PROMENILI SU DVE VERE JEDNI SU KATOLICI DOK DRUGA GRUPA NASTANJENA NA CUKARICI, PA ZATIM JEDAN DEO PRAVOSLAVACA JE PRESELJENO NA KOSOVU I METOHIJI PRIZREN VELIKA HOCA KOD ORAHOVCA.

 2. Драган

  Поштовани знате ли нешто више о овом презимену? Иако сам ја Милошевић и славим св. Николу, неки су моју породицу звали “Чукарићима”. Немају неко објашњење за то, али као то је нама од “старине”.

  Драган Милошевић, Мачковац, Крушевац

  • Milko Cukaric

   Tacno poreklo prezimena, koje je poprilicno starosrbsko, se nezna. Jedino autenticno jeste da je poreklo prezimena Cukaric iz Velike Hoce, mesta kraj Prizrena u Metohiji, koje datira od 11 veka. Tako mi je svesrenik rekao u crkvi Sv. Nikole u Velikoj Hoci. Pre toga, ima nekoliko prica ali kome na istini. Delom je u pravu moj rodjak Zoran. Cukarici slave Sv. Nikolu.
   Na zalost, zbog razlicitih okolnosti, puno je promenilo prezimena pa primerom ima Djordjevica iz Hoce ili okoline a koji su od Cukarica.