Poreklo prezimena Čolić

20. mart 2012.

komentara: 54

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (54)

Odgovorite

54 komentara

  1. Vidosav

    Prezivam se colic iz sela Popadic opstina Mionica, slavim Nikoljdan. Ako neko ima neku informaciju o poreklu porodice colic neka mi pise. Poz

  2. Zoran Čolić

    Zovem se Zoran Čolić , iz Smedereva sam . Moji Čolići , familija – klan su iz sela Selevca , koje se nalazi između Smedereva i Smederevske Palanke ; slavimo Svetog Luku . Koliko se sećam priče pokojnog dede trebalo bi da su naši preci došli ovde negde u 17. ili 18. veku sa područija južne Hercegovine – Bosne i severnog dela Crne Gore ; takođe se pominjao rod sa Glavašem i Vulićevićima , mada su Đuša i Vujica poreklom s Kosova , nisam siguran . Voleo bih da saznam nešto više o tome , pošto eto i deca nam stižu , pa da se ne desi nešto zbog čega možemo svi da zažalimo .

  3. Zoran Čolić

    Pozdrav svima, ja dolazim iz Zrenjanina, u čijoj okolini takođe ima više porodica sa ovim prezimenom.
    Moj deda je iz sela Kumane na banatskoj strani Tise.
    Kao student u Beogradu sam bio naišao na izuzetno bogat istorijski zapis, bila je to knjiga velikog A4 ili sličnog formata sa više stotina stranica, pod naslovom “Vojvodina”, izdata još u vreme austrougarske, no nisam se potrudio da zapamtim više detalja, ali nažalost, knjižara “Bojan Stupica” u kojoj se ona nalazila je potpuno izgorela, zajedno sa jugoslovenskim dramskim pozorištem…
    U njoj sam, prelistavajući je, pročitao i da je oko dvanaest familija Čolić prešlo iz Bačke u Banat na samom početku osamnaestog veka i da je oko deset od njih imalo slavu Vasilije Veliki, što je i moja slava. Od tada pokušavam da saznam više o toj knjizi, a naročito od početka i razvoja interneta, ali još uvek bez uspeha…

    • Valentín Cholich

      Pozdrav Zoran.
      Moje ime je Valentín Čolić (Cholich na španjolskom), ja sam iz Argentine i tražim informacije o svojim srpskim precima prije nego što je moj pradjed emigrirao u Argentinu sa samo 3 godine 1925. Moj pradjed po imenu Liubomir Čolić živio je u gradu zvanom Boka. Moj pradjed po imenu Lazaro Čolić rođen je u Boki prije odlaska u Ameriku.
      Govorim vam jer sam vidio da su mjesta koja ste imenovali (Zrenjanin, Kumane itd.) Udaljena manje od 100 km od Boke, odakle potiče moja porodica.
      Možda mi možete pomoći u ovoj potrazi koju obavljam.
      Javite mi se kad ovo pročitate. Moj Facebook: Valentin Cholich.

      • Boško Čolić

        Pozdrav Valentin,
        I ja pokušavam naći korijene.
        Koliko vidim na sajtu najlakše bi se trebala naći veza po krsnoj slavi.Ali ni to meni ne pomaze jer je moja slava Sv.Stefan(9 Januar) i ne vidim da je ko odje na forumu slavi…
        Posto vidim da spominjes Boku,a ja sam iz Herceg Novog (Crna Gora).
        Boka vam nije grad . Vec skup gradova ili predio obuhvacen primorskim gradicima ka i oko Bokokotorskog zaliva.
        Moj djed se zvao takodje Ljubomir ,mada se ne radi o istom covjeku .
        Ovo vam na brzinu ispisah…javljam se ako doznam jos nesto.

      • Ivana Čolić

        Pozdrav @Valentin,

        Moji takodje potiču iz Banatskog okruga, selo Boka.
        Moj pradeda je bio Isidor Čolić a deda Branislav Čolić, moguće je da smo rodjaci.
        Slavimo slavu Djurdjevdan 6.maj.

  4. Vojislav Ananić

    ČOLIĆ (p,m). Ćolići (p) su u Vranjevićima (Mostar) i Ljubinju. Bilo ih je u Ljeskovom Dubu (Nevesinje). odavde su “po svoj prilici” u prvoj polovini 19. vijeka prešli u Vranjeviće. U Ljubinje su došli iz Vlahovića. Slave Jovanjdan (59:245,288). Ima ih i u Mostaru. Čolići (m) se pominju u Žulji, Nevesinje. (97:158) Sada ih ima u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Slavica

    Poštovanje,
    I ja sam Čolić. Ne znamo mnogo o našem prezimenu, samo da smo došli iz Crne Grore i došli u Prnjavor BiH, slavimo SV Jovana Krstitelja. Ako mi neko moze da pomogne, bila bih mu jako zahvalna.

  6. Matija

    Pozdrav,ja sam takodje Čolić a porjeklom sam sa Vlahovica,selo u okolini Ljubinja.Sa toga sela su mnogi Čolići ukljucujuci i Zdravka Čolića.Krsna slava je Arandjelovdan.

  7. Ivan čolić

    Pozdrav.Deda mi je is zaseoka Bzenice ,opstina Aleksandrovac.slavimo sv.Arhangela Mihaila .ako neko ima neke informacije molim da mi posalje

  8. Stefan Čolić

    Pozdrav i od mene,moji su iz Ljubinja svi i slavimo Aranđelov dan. Takođe se u mojoj familiji prenosi kolenima da svi potičemo sa Ljubinjskog prostora i okoline,migracije su učinile svoje,ja sam nastanjen u Bačkoj Topoli,ali idem redovno kod rodbine u Ljubinje odakle su mi prađedovi.

  9. Pozdrav, moje ime je Valentín Cholich, ja sam iz Argentine i tražim informacije o povijesti svog prezimena, baš kao i vi. Kad su moji preci došli u Argentinu, prezimena “Čolić” promijenili su u “Čholich”, jer slova “Č” i “ć” ne postoje na španskom. Moj pradjed se zvao Liubomir Čolić, rođen je otprilike 1899. godine i živio je u gradu Boka radeći kao poljoprivrednik prije emigriranja u Argentinu. Sin Liubomira (moj pradjed) zvao se Lazaro Čolić, rodio se u Boki 1921. godine, a u Argentinu je došao sa porodicom kada mu je bilo samo 3 godine, 1925. Kasnije, ovdje u Argentini, Liubomir je imao još tri kćeri, koje su prezimena “Cholich” iz onoga što sam vam pričao o španskom. Liubomirova supruga dobila je ime Militza Subich.
    Istražujem da li je deo porodice moga pradeda još uvek u Srbiji, ako neko zna bilo šta, molim da me kontaktira. Moj Facebook je: Valentin Cholich.
    Pozdrav iz Argentine.

  10. Ivica Pritickovic

    Colic je tursko prezime iam Hrvata u BiH i U Hrvatskoj isto kao i Srba i Muslimana svi vode porijeklo od ljudi koji su mijenjali religiju koji su u vrijeme turske okupacije bili prisiljeni promijeniti religiju a takodje i imena i prezimena da bi slabljenjem i propasti turske na balkanu ponovo presli na izvornu religiju katolicanstvo ili pravoslavlje da bi neki kao bih muslimani ostali na islamu.