Порекло презимена Чолић

20. марта 2012.

коментара: 41

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (41)

Одговорите

41 коментара

  1. Милош Чолић

    Колак је рука на турском, ‘çolak’ значи сакат у руку. Презимена Чолић, Ћоровић, Ћопић су добијена од надимака за нашег даљег претка. То су људи који су имали неки физички недостатак, ћорав, ћопав или ово што је значајно за нашу породицу чолкаст, сакат у руку. Људи који су били сакати у руку су у већини случајева своју сакатост добили у бројним биткама, када су губили прсте, шаке или целе руке. Своје презиме су са поносом носили јер је сакатост последица јуначког рањавања.

  2. Милош Чолић

    Моји Чолићи су из Шумадије, село Мали Поповић, славе Св.Николу и по причи воде порекло од Бијелог Поља. У Шумадији су преко 200 година, јер их има у црквеним књигама, вероватно су дошли и раније, али немам писани траг.

  3. Lara Čolić

    Zdravo, rođena sam i živim u Zagrebu , roditelji su mi katolici iz Republike Srpske. Nakon svih mojih istraživanja i prikupljanja podataka saznala sam da su Čolići Srbi. Neki Čolići su prešli na islam, neki su prihvatili katoličanstvo, a mali dio ih je sačuvalo pravoslavlje. Rođak mi je rekao da je prvi istaknuti Čolić bio Paun Čolić (Karađorđev kum i član praviteljstvujuščeg sovjeta). Ako znate nešto više o Paunu molim vas obavijestite me jer ne mogu pronaći niti jedan podatak o njemu na internetu. Sve u svemu, Čolići moji, kakve god vjere bili , Srbi ste<3