Порекло презимена Чолић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Чолић

Порекло презимена Чолић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (30)

 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве, по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена
  ЧОЛИЋ

  -Свилеува, прва половина 18. века, Милина у Јадру, Ђурђевдан, уз Момировиће.
  -Врело, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Стевањедан, уз Новаковиће.
  -Љутице, друга половина 18. века, Бастав у Рађевини, Ђурђевдан, уз Антониће.
  -Радљево, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.
  -Стублине, друга половина 18. века, Комирић у Рађевини, Јовањдан.
  -Шарбане, друга половина 18. века, Суводањ у Подгорини, Томиндан.
  -Брезовица, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.

  Одговори
 • miroslav

  interesuje me poreklo moje familije Čolić ,inace krsna slava nam je Arandjelovdan i naseljeni smo u Žirovnicu nekih 20 km od kragujevca,po pricama znam da smo se sa kosova doselili a od nekih iz hercegovine i crne gore,a po price svoga dede prvi koji je dosao je bio moj predak Čola.pozz i unapred hvala.

  Одговори
  • Небојша

   Ко су Шумадинци:

   “ У Доброводицу долазе од Зајечара Глишићи, друго презиме Радосављевићи, чији су сродници Глишићи у Горњој Баточини. Са Косова долазе Добричићи, чији су род Добричићи (Чолићи) у Жировници. Истовремено се из Гладне у Ресави насељавају Марковићи (Радивојевићи, Костићи, Стошићи) и Стојановићи, а из предела Црне Реке долазе Синђелићи (Ивановићи, Пантићи) из Малог Извора, Спасојевићи (Миљковићи, Живковићи) из Лукова и Шарчевићи (Матејићи, Милојевићи) из Кривог Вира. “

   У Жировници нисам пронашао Чолиће, међутим махала који носи ово име (Чолићи, Чолићка) несумњиво потврђује њихово присуство у овим крајевима. Добричића заиста има у Жировници (Доброводица) и пореклом су са Косова. Славе Аранђеловдан, а било их је чак 29. кућа.

   Одговори
  • miroslav

   imamo isto ime i prezime brate,i meni su rekli da sam poniikao od ilije čole

   Одговори
  • Огњен

   Ја живим у Алибунару у Војводини, тј. северној Србији. Са очеве стране долазе из околине Ужица (Чолић), исто ми је причана прича да су са Косова и да су се три брата поделила, један ту код Ужица, други Црна гора и трећи Херцеговина…

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Чолић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Чолић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Врагочаница
  -Дгурић
  -Миличиница
  -Попадић
  -Ровни
  -Стубао
  -Тупањци.

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Чолић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Чолић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Вреоци
  -Барошевац
  -Бождаревац
  -Велики Црљени
  -Степојевац

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Чолић прем местим живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловић „Соколска нахија“.

  -Добротин (Чоладија)
  -Заглавак
  -Обојгоре

  Одговори
 • Milenija Stojković

  Čolića ima i u Kremnima (Opština Užice). Slave Đurđic, i po predanju tu su doseljeni iz Hercegovine.

  Одговори
  • Бобан Чолић

   Моја фамилија је од давнина у Тополи Опленачкој (Шумадија), село Љубесело, има нас доста Богу хвала али нисам успео да сазнам одакле потичемо? Трудим се још увек и заиста би био пресрећан. Славимо 16 Новембар Ђурђиц. Био бих захвалан ако неко има више информација. Срдачан поздрав. Живели!

   Одговори
   • Colic Dragan

    Pozdrav
    Colici u Loznickoj oostini su se po predanju doselili iz Horcegovine okolina mesta Ljubije izmedju Mostara i Stoca . I mi ovde slavimo 16 Novembar Djurdjic mozda je slucajno bas ista slava.

    Одговори
 • Ненад

  Чолићи из Славоније још од 1900 не знам одакле смо дошли али сам чуо приче негде из Босне.
  Крсна слава Мратињ дан, Свети Мрата

  Одговори
 • Aleksandar

  Molim vas za bilo koji podatak! Poticem od porodice Čolić,sa krsnom slavom Djurdjevdan. Sve sto znam jeste da mi koreni vuku iz okoline Nisa tacnije Aleksandrova(Merosina)! Odakle je moj deda otisao oko 1940! A njegovo poreklo je od dve familije Čolić (oceva) i Vlaskovic (Majcina).
  Molim za bilo koju informaciju kako bih pronasao eventualne rodjake iz rog dela srbije!

  Одговори
  • Радомир Јечинац, Београд

   За г. АЛЕКСАНДРА ЧОЛИЋА:
   Драго ми је што сте се јавили. Ја сам рођен у с. Александрову, и имам неку скупљену грађу о оснивању села и њеним житељима. Изволите се слободно јавити, ради контакта, могу вам нешто ставити на увид.
   Раде Јечинац, Бгд.
   064 / 36-02-813.

   Одговори
  • Zoran Colic

   U Stpojevcu , Colica ima nekoliko kuca , vec desetak generacija, koliko se zna iz price. Svi slavimo Djurdjevdan i poreklom smo iz okoline Pecke patrijarsije, to se prenosi sa kolena na koleno. Isto pise i u knjizi“‘Sumadijska Kolubara“. veliki pozdraf familiji

   Одговори
 • Ana

  Postovani,
  vodim poreklo od familije Čolić sa majčine strane. Inače,ova familija je locirana u selu Vinči kod Topole, u srcu Šumadije. Stari su pričali da su Čolići došli iz Beča. Jedani su ostali u Vinči, a drugi su otišli u Užice. Slave krsnu slavu Sveti Luka. Ako neko nešto zna o ovoj liniji Čolića i njihovim migracijama,molim da napiše.

  Одговори
  • Slobodan

   Ja sam Slobodan Čolić, živim u republici srpskoj grad Derventa selo Pojezna. Slavimo lučin dan (sveti Luka). Porijeklom smo iz kuršumlije pa smo odselili u bratonožiće i posle gdje i sad živimo.

   Одговори
 • olivera

  Pozdrav
  prezivam se COLIC ‘otac mi je pricao da su njegovi negde dosli iz hercegovine.Ali mi je pominjao i prezime CIL kao da smo vremenom dodali to ic .Nasa krsna slava je DJURDJIC.Moj djed a i njegovi stari ziveli su u Zminjaku kod SABCA.

  Одговори
  • Zoran Čolić

   Ja sam iz okoline Šabac tačnije selo Trbušac. Deda mi se zvao Živković a otac Stevan imam dva strica jedan je Petar i on živi u Trbušcu a drugi je u Obrenovc. Slava mi je Đurđic možda smo familija

   Одговори
 • Vidosav

  Prezivam se colic iz sela Popadic opstina Mionica, slavim Nikoljdan. Ako neko ima neku informaciju o poreklu porodice colic neka mi pise. Poz

  Одговори
 • Zoran Čolić

  Zovem se Zoran Čolić , iz Smedereva sam . Moji Čolići , familija – klan su iz sela Selevca , koje se nalazi između Smedereva i Smederevske Palanke ; slavimo Svetog Luku . Koliko se sećam priče pokojnog dede trebalo bi da su naši preci došli ovde negde u 17. ili 18. veku sa područija južne Hercegovine – Bosne i severnog dela Crne Gore ; takođe se pominjao rod sa Glavašem i Vulićevićima , mada su Đuša i Vujica poreklom s Kosova , nisam siguran . Voleo bih da saznam nešto više o tome , pošto eto i deca nam stižu , pa da se ne desi nešto zbog čega možemo svi da zažalimo .

  Одговори
 • Zoran Čolić

  Pozdrav svima, ja dolazim iz Zrenjanina, u čijoj okolini takođe ima više porodica sa ovim prezimenom.
  Moj deda je iz sela Kumane na banatskoj strani Tise.
  Kao student u Beogradu sam bio naišao na izuzetno bogat istorijski zapis, bila je to knjiga velikog A4 ili sličnog formata sa više stotina stranica, pod naslovom „Vojvodina“, izdata još u vreme austrougarske, no nisam se potrudio da zapamtim više detalja, ali nažalost, knjižara „Bojan Stupica“ u kojoj se ona nalazila je potpuno izgorela, zajedno sa jugoslovenskim dramskim pozorištem…
  U njoj sam, prelistavajući je, pročitao i da je oko dvanaest familija Čolić prešlo iz Bačke u Banat na samom početku osamnaestog veka i da je oko deset od njih imalo slavu Vasilije Veliki, što je i moja slava. Od tada pokušavam da saznam više o toj knjizi, a naročito od početka i razvoja interneta, ali još uvek bez uspeha…

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЧОЛИЋ (п,м). Ћолићи (п) су у Врањевићима (Мостар) и Љубињу. Било их је у Љесковом Дубу (Невесиње). одавде су „по свој прилици“ у првој половини 19. вијека прешли у Врањевиће. У Љубиње су дошли из Влаховића. Славе Јовањдан (59:245,288). Има их и у Мостару. Чолићи (м) се помињу у Жуљи, Невесиње. (97:158) Сада их има у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Slavica

  Poštovanje,
  I ja sam Čolić. Ne znamo mnogo o našem prezimenu, samo da smo došli iz Crne Grore i došli u Prnjavor BiH, slavimo SV Jovana Krstitelja. Ako mi neko moze da pomogne, bila bih mu jako zahvalna.

  Одговори
 • Matija

  Pozdrav,ja sam takodje Čolić a porjeklom sam sa Vlahovica,selo u okolini Ljubinja.Sa toga sela su mnogi Čolići ukljucujuci i Zdravka Čolića.Krsna slava je Arandjelovdan.

  Одговори
 • Ivan čolić

  Pozdrav.Deda mi je is zaseoka Bzenice ,opstina Aleksandrovac.slavimo sv.Arhangela Mihaila .ako neko ima neke informacije molim da mi posalje

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top