Poreklo prezimena Čitaković

20. mart 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Rajevac Dragan

    Čitakovići su poreklom iz Drobnjaka kao Milatovići (iz Pive). Tri brata Čitak, Supur i Dživrak su doselili u Drinsku dolinu u mesto Svojdrug – Rogačicu.Od njih je nastalo jako puno familija (Čitakovići, Supurovići, Vukajlovići, Matići, Glišići…)
    Detaljno o njima imate u odličnoj knjizi SVOJDRUSKI RODOSLOV (Poznati. Pok. Prim. Dr. Milan Čitaković, internista, kardiolog, dugogodišnji direktor Bajnobaštanske i Užičke bolnice i Regionalnog zdravstvenog centra Užice, Miodrag Čitaković elektoinženjer. gen. dir. Drinskih, limskih elektrana, i mnogi drugi)

    • Tatjana Citakovicy

      Imam pitanje. Ja sam Tatjana Citakovic od upravo ovih Citakovica koje pominjete, ali Imaju i Citakovici iz Mionice kod Valjeva koji tvrde da smo mi , sad ukapirala zete da si to ti, potekli od njih i ja nikako ne mogu da im objasnim da nije to tako, a i oni pominju Musicki familiju koja je u srodstvu sa Citakovicima…….. Pozdravi Bilju ;))))))

      • Čitaković (jedan od)

        Koliko je meni poznato Čitakovići iz sela Mušići kod Mionice potiču od Jelića a ovi opet od Vojinovića iz Osečenice. Kneževska su kuća i slave Mitrovdan. Testirani muški članovi familije nose haplogrupu I2a1.

      • Goran Čitaković

        Tanja, nije tebi niko rekao da su tvoji Čitakovići poreklom od Čitakovića iz Gornjeg Mućića. Petar Čitak, kako mu na grobu piše, je 1804 bio jedan od sudija ustaničkog suda, po memoarima Prote Mateje je sin Jovana Čitaka, koji je prozvan tako od naroda, piše kod Ljube Pavlovića, ” Kolubara i Podrinje” a koji se doselio u Mušić iz sela Komanice u 18 veku, i slavi Sv. Dimitrija, a u krvnom Je srodstvu sa Jelićima iz Komanica, koji su u krvnom srodstvu sa Vojinovićima iz Osečenice, koji su nastali od nekog Vojina.. Stoji još da je taj Vojin poreklom Koman, jedan od četvoro braće koji su tu doselili.. Trojica su odselili u Osečenicu.. E od tih smo mi. A Koman je pleme iz Stare Crne Gore. A Mušicki su se prezivali Mušićki u spomen na selo odakle su izbegli od Turaka, a po pričanju jednog od njih, znaju da su Čitakovići iz Gornjeg Mušića. To da su svi Čitakovići poreklom od jednog čoveka koji je pio pismen i imao nadimak od kojeg je nastalo prezime, bi bilo isto kao tvrditi da su svi Kovačevići nastali od jednog kovača koji je znao da kuje gvožđe.

        • Goran Čitaković

          Zaboravih napisati, da i Jelići i Vojinovići slave Sv.Dimitrija kao i Čitakovići iz G Mušića.

        • Goran Čitaković

          Ko piše taj i greši..Dvojca i deca od trećeg koji je preminuo ( Po Lj. Pavloviću) su odselili iz Osečenice u Komanice..Od toga naziva “Komani” je možda i naziv sela Komanice, a Kom je i naziv za brdo, uzvišenje.. Npr. Komovi u Crnoj Gori..