Poreklo prezimena Crnomarković

19. mart 2012.

komentara: 12

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. branko

    zanimajume moji preci

  2. Dragomir Crnomarkovic

    Crnomarkovici se nalazili u zaseoku Kotlusa, Selo Civljane, nedaleko od grada Vrlike u Dalmaciji. Smatra se da su nasi preci dosli iz Bosne u osamnestom veku. Saznao sam da u Popuzu, blizu Sipova doselilo se nardoa iz Vrlickog kraja, a jedno prezime je Matic. Sto je interesantno, nas je nadimak bijo bas Matic! Neznam da li to ima ikakve veze ili ne? Majka mi je takodje iz Crnomarkovica, nadimak je Makalovic.

    Mi slavimo svetog Jovana. Na zalost u selu samo neki ljudi dolazu preko ljeta. Ako ste ikad popili mineralnu vodu ‘Cetina’ to je bas iz ivora nedaleko od naseg sela.

    Dragomir

    • imas momcilo na kjega sam pisao dole slavite istu slavu,sad idem kod njega bas na slavu,imas kontakt preko fb jer kako se kaze ko slavi istu slavu,mora , da su neki rod.pa probaj na fb da ga nadjes.

    • Bogdan Crnomarković

      Ja sam Crnomarković, i naše poreklo je iz Sanskog Mosta selo Dabar. Moguće je da se deo odselio u Dalmaciju, ali glavno poreklo je iz Bosne iz pomenutog mesta

    • Rade

      Poštovani,moglo bi biti i ovako.
      U Kotluši,Vrlikama,Radobilju,Županjcu i na obali sadašnjeg jezera Cetina,su živjela brastva i Crne Gore odn.Nikšića-Onogošta,jedno od njih su Rubići,Rubĉići ( hrvatski) a Rubeźići (Crnogorski) oreseljena orije i poske Kandijskih ratova,a neki kao Morlaci i Vlasi-Srbi stočari,od njih je i Harambaša Deli Marko Rubić( 7 porodica) 1847.god.od njega potiĉu CrnoMarkovići i ŹutoMarković,imao je brastvenike koji su bili graničari u Ogulinskoj kapetaniji 1715.god.,ali su oni podigli bunu protiv svojih oficira i morali su bježati u Tursku tada tj.u Ljuboviju na Drini selo Grčić.
      U Grĉiću se razmnožili i između ostalog su imali Marković i Matići u Grčiću jer su se tada uzimala prezimena po ocu,vjerovatno da se neko od potomaka Matića i Markovića vratio iz Grĉića za Vrliku i Dalmaciju kod svojih rođaka..

    • Mihailo

      Pre nekoliko godina je štampana knjiga koautora Božidar Simić i Filip Škijan – Srbi u cetinskoj krajini ,može da se skine sa interneta (pdf). Ovo je ozbiljno istraživanje zasnovano na mletačkim arhivama u Zadru. Posle pobede nad turcim 1687 god. mlečani zauzimaju Sinj i Vrliku pa i Kotlušu i Cetinu . Poturice se povlače u Bosnu a srbi iz okoline Drniša nasenjavaju Civljane. Navode se pronađeni podaci za svako prezime. Priče da su srbi došli iz Bosne su samo delimično tačne jer su srbi autohtono stanovništvo u Dalmaciji. To je propaganda vatikana koji su deo srba pokatoličili i pohrvatili kou su srbi prihvatili da bi se osećali kao uljezi u tzv. hrvatskoj koja nikad nije postojala. Migracije su se više kretale iz Dalmacije preko Dinare nego obrnuto Porodice koje su se naselile na područje između Bosanskog Grahova i Livna u 19 veku koje su meni poznate su : Crnomarkovići, Blešići, Ivetići , Gavrani ,Baroši kao i Kovljanići iz Koljana. To istraživanje prepuštam istoričaru dr. Milošu Cenomarkoviću. MIHAILO

  3. beograd ima neke znam za jedne oni su iz krajine dosli,ali koliko znam srbi iz predela cg hercegovine su tamo otisli davno,slave jovana krstitelja.

  4. Dragan Crnomarkovic

    Moji su poreklom iz Civljana, Dalmacija. Baba i deda su došli početkom II svetskog rata u Beograd i tu su ostali, kao i dalje generacije. Po rečima još jednog “našeg” za vreme turaka su bila su tri brata Crnomarkovića koji su krenuli da ubiju tadašnjeg vođu. Na toj svetoj misiji, jedan umire, jedan završava u Dalmaciji, a treći u Bosni (ne sećam se koje mesto). I tako nastaju dva stabla Crnomarkovića. Da li je tačno ne znam, ali mi ima logike. Živi bili rođaci.

  5. Dalibor Crnomarković

    Rodjen u Sanskom Mostu (BIH) , ziveo u Selu Dabar, podnozje Grmeča .
    U Dabru je bilo više od 100 zitelja Crnomarkovića . Krsna slava, Sveti Luka.
    Nemamo pisanih podataka odakle su nam dosli preci .