Cmiljanić

19. mart 2012.

komentara: 10

TESTIRANI CMILJANIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU:

________________________________________________________________________________

CMILJANIĆ                                                                                                 

Haplogrupa: J2b1-M205 (mediteranska haplogrupa).

Poreklo: Potkrajci – Pljevlja, Crna Gora (1600. godine) / starinom iz Hercegovine (Ravni Kotari).

Rod: Kriči – staro vlaško pleme, koje se kroz istorijske izvore može pratiti od sredine XIII vijeka (Zatarje) i pripadnost dinarskom tipu čovjeka.

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:[email protected]

Kliknite na dokument ispod u kojem je porodično stablo Cmiljanićaiz Potkrajaca:

Rodoslovno stablo Cmiljanića

O Cmiljanićima se u literaturi kaže sledeće:

Cmiljanići su, prema sopstvenom kazivanju, došli iz Ravnih Kotara i naselili se u okolinu Nikšića. Tu su se zadržali kraće vreme. Zbog svađe, tri brata su ubila nekog Turčina i pobegla iz tog mesta oko 1600. godine. Prema drugoj verziji, oni su potomci starog srpskog stanovništva iz doba Nemanjića. Jedan se brat naselio u Pljevaljskom polju i od njega su Preradovići (ima ih dve vrste). Drugi je otišao u Potkrajce i od njega su Cmiljanići, a treći je otišao u Kamenu Goru. Njegovi se potomci prezivaju Smiljanići, a negde i Cmiljanići. Ima ih i oko Užica i Zlatibora. U Potkrajcima su našli skoro pustu zemlju, zaraslu u šumu i šiblje, pa su krčenjem dobili velika imanja. Kasnije su Selmanovići proglasili Potkrajce, Lijesku, Korijen i Dubočicu za svoje čitluke. Deo tih imanja odneli su im zetovi, odnosno odive, u miraz (Ljuhari, Hodžići). Cmiljanići su držali i Korijen, ali su ta imanja Ljuhari dali Ćurčićima iz Mataruga.”

(Mileta Vojinović, “Stanovništvo Pljevaljskog kraja”)

________________________________________________________________________________

Rodoslovno je posebno interesantna teza o poreklu Cmiljanića/Smiljanića iz plemena Bratonožića, koje ima poznato predanje da potiče od srednjovekovnih Brankovića, a da je od njih potekla i dinastija Obrenovića. Ova se veza može posredno izvesti iz studije Dr. Jovana Erdeljanovića o Bratonožićima: „Za Banka Baljeva vele, da je pošao s „Ugričićem Jankom“ u Dalmaciju, kad se Janko vraćao sa Kosova, i nastanio se u Kotare. Misle, da se od njega razrodila čuvena porodica „Cmiljanića“ (ovo je zabeležio P. Majić)“.

________________________________________________________________________________

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Borislav

    Prezime Cmiljanic datira jos iz doba Nemanjica,sto zanci jedno vrlo staro prezime a i poznato.Prema nekim predanjima starih mi smo dosli iz ravnih kotara u CG troica brace i jedan ostao u pavino polje kod bijelog polja drugi u potkrajce kod pljevalja a treci u pljevaljsko polje u pljevlja i promijenio prezime u preradovic…u gorskom vijencu sam nasao da se vojvoda momcilo prezivao cmiljanic…imalo bi jos dosta toga da se kaze al za sad dosta 🙂 pozzzzzzzzzzzzz

  2. Radivoje

    Gde jos moze da se nadje i procita o prezimenu Cmiljanic

  3. Radivoje

    Ja sam procitao u nekoj knizi da poreklo prezimena potice od neke babe Cmiljane. Da je ona imala 3 sina.Radi krvnr osvete su se braca razdvojila i da su od njih nastala tri prezimena Cmiljanic,Cmiljanovic i Smiljanic . Cmiljanovic je ostao na toj zemlji odakle su koreni .Cmiljanic je iz okoline Pljevalja a Smiljanic je otisao za Zlatibor. Da li zna neko vise o Prezimenu i da li postoji neki pisani trag ili knjiga o poreklu da moze da se kupi ili procita . HVALA U NAPRED ZA INFORMACIJU

    • Milos

      To sam i ja negdje procitao. Moja porodica zivi u Bijelo Polje.. I po predanju je zbog krvne osvete iz Hercegovine u CG dosla.. Selili su se dosta po CG dok se nisu konacno u BP nastanili.

    • slavko cmiljanovic

      ne znam odakle si ali ja sam poreklom iz Prijepolja mz K.Gora.nesto o nasem poreklu(cmiljanovici u prijepoljskom kraju)napisao je ucitelj u penziji Velimir.C.neki podaci se poklapaju sa tvojim ali ine da su Cmiljanovici ostali na izvornom ognjistu,posto smo 2019 slavili 200 g od doseljenja u K.Goru.slavimo svi djurdjevdan.2021 se planira sledece okupljanje,pa ako te nesto od ovog interesuje napisimi da vidimo imamo li iste izvore.

  4. Vojislav Ananić

    CMILJANIĆ (k), u Krivodolu (Mostar), Nekada su se zvali Radojli. Starosjedioci su u ovom selu. Preci su im, prema predanju, učestvovali u bojevima protiv Turaka “s Hercegom Stjepanom i vojvodom Bogdanom”, a išli su i u boj na Kosovo s vojvodom “Reljom Pazarcem”. Slavili su Nikoljdan (59:342).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. miroslava

    Cmiljanović, Bistrica (Bijelo Polje); Koritnica, Ožegovići i Košice (Pljevlja) oko 1600. god. došli iz Kuča.

  6. Igor cmiljanovic

    Mozete naci u biblioteci ‘ Vuk Karadzic’ u Prijepolju autor je Velimir Cmiljanovic a knjiga se zove ‘ Cmiljanovici u rodnome kraju’ ps dosli smo iz Ozrinjica kod Niksica. Pozdrav . Igor cmiljanovic