Poreklo prezimena Ćirović

18. mart 2012.

komentara: 30

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĆIROVIĆI

(žive u Tušinji)

Oni su ogranak Stijepovića, a potomci su Ćirovi, po kome su uzeli današnje prezime. Jednom prilikom Ćiro Stijepović iz Komarnice, koji je bio poznati lovac, lovio je divokoze na Durmitoru ispod Bobotovog kuka sa sinom Ristom; kroz maglu mu se pričini divojarac od sina Rista, koji je bio pošao da hvata divokoze, te ga Ćiro na mjestu ubi. Zbog ovoga se vrh ispod koga Ćiro ubi svog sina nazva Ćirova pećina. Vidosava, Ćirova ćerka, bila je udata za popa Milutina Cerovića i rodila mu sina Novicu, jednog od najviših drobnjačkih i crnogorskih glavara svoga doba.

Dva Ćirova sina, najvjerovatnije Marko i Radojica, presele se u Tušinju i njihovi potomci uzmu prezime po Ćiru – Ćirovići, koji i danas žive u Tušinji.

Đorđijevi sinovi Miloš i Miraš iz Tušinje su bili aktivni borci NOR-a. Miloš je u 7. omladinskoj brigadi od njenog osnivanja u kojoj je i ranjavan, a Miraš u Četvrtoj crnogorskoj brigadi u čijim redovima i gine na Sutjesci, juna 1943. godine. I Momčilo Gorčinov je bio u stroju 7. Omladinske brigade, u kojoj je poginuo na Beranama 1944. godine.

Slave Petrovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (30)

Odgovorite

30 komentara

  1. Slobodan

    U Višegradski Stari Vlah (selo Štrpci) Ćirovići su se doselili oko 1700. iz Morače. Ista su porodica bili sa Lalovićima i Ćikovićma iz Štrbaca. Slave Svetog Stevana (9.januar )

  2. Tomislav Ćirović

    Ima Ćirovića i u selu na Durmitoru koje se i zove po njihovom imenu:
    Ćirovići, a kroz selo teče Ćirovića potok.

  3. Jovan

    Ćirovići iz Nove Varoši, sela Negbina i Božetići. Po usmenom predanju, doselili su se iz Morače.

    • U Srpskom dnk projektu nalazi se porodica Đorđević (Kotlajići) iz okoline Aleksandrovca. Ovi Đorđevići su prema predanju poreklom od Ćirovića iz Močare.

      Ćirovići su starosedeoci u Morači.

      Da li neko od Ćirovića želi da uradi dnk analizu? Na ovaj način se lako može doći do daljeg porekla neke porodice.

  4. Jovan

    Ćirović, Morača (13. v.) od njih su u Polja (Mojkovac); Mažići, Ljutić, Maoče i Krupice (Pljevlja); ogranak Labovića iz grupe Dabetića u Vasojevićima; Tepca (Žabljak); Komarnica, Šavnik, ogranak Stijepovića, od njih su u Ljutiću, Grančarevu, Maoču, Krupicama i Mažićima (Pljevlja), od 1770. god.; Nikšić; Kruševice, Herceg-Novi; Kuči se iselili u Begbin

    izvor: http://www.montenegro.org.au/Ch.html

  5. Tomislav Milan Ćirović

    Evo ja ću dati sve što treba za analizu DNK

  6. Nikola Cirovic

    Ja sam od Cirovica iz Morace i ovo sto pise kako je neko nekog ubio i tako nastali su ciste gluposti. Cirovici su bili u moraci prije nego sto je sagrađen manastir znaci 750 i kusur godina.
    Slave Sv Jovana Krstitelja 20.Januar.

    • Milutin Ćirović,selo Grivac kod Kragujevca

      Rođače moj Nikola, ja sam Milutin Ćirović iz sela Grivca, opština Knić, regija Gruža.Moji su došli iz Starog Vlaha 1831. godine, braća Aksentije i Đorđe. Slavimo Svetog Jovana 20.januara. Zanima me da li su možda moje preci u Stari Vlah možda došli iz Morače.

  7. Nikola Ćirović

    Od Ćirovića, jedni slave Aranđelovdan drugi Svetog Jovana. Te dve grane nisu u srodstvu. Ćirovići koji vode poreklo iz Morače kao i iz Crnogorskog sreza opština Kosijerić slave Aranđelovdan.

  8. Dragoljub Živanović

    Poštovani rodoslovci,

    Moja baba po ocu je od Ćirovića, rođena u Kragujevcu. Porodično predanje kaže da su sa Durmitora, od Ćirove pećine. Poznata mi je priča o Čiru Stijepoviću ali u porodičnompredanju niko direktno nije pominjao da potiču od te familije. Bakin otac, Milovan, živeoje u Kragujevcu. Kao dete je ostao siroče i nema bližu familiju, Odrastao je u Rači Ragujevačkoj, uz tutora. Poslednji izdanak loze je babin pokojni brat, Budimir Ćirović, peš. kapetan vojske Kraljevine Jugoslavije. Slavili su Sv. Ćirila, 27. feburar. Da se Slava ne bi ugasila, ja je preslavljam, uz svoju krsnu Slavu. Interesuje me ma li još Ćirovića koji slave Sv. Ćirila i odakle potiču.

  9. Jelica

    Moji Ćirovići potiču iz Morače i slavimo Aranđelovdan!!! Pozdrav

  10. Ćirović

    Prvo pozdrav svima od Ćirovića. Potpuno se slažem sa Nikolom… Ja vodim poreklo iz Crnogorskog sreza opština Kosijerić, selo Radanovci zaselak Ćirovina. Slavimo Arađelovdan i po predanju starijih vučemo korene iz Morače. (negde sam i našao da je prva vatra u manastiru Morača doneta iz kuće Ćirovića). Međutim koliko god sam istraživao ne mogu doći do podatka kada smo se doselili u Radanovce. Takođe znam da postoje i Ćirovići koji slave Svetog Jovana ali nismo u srodstvu.